-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăCulturăTeatrul ca mod de viață

Teatrul ca mod de viață

Teatrul este doar unul dintre domeniile în care au apărut nu numai multe spații independente, create și susținute de actori profesioniști, dar și cursuri de teatru pentru copii, adolescenți și oameni maturi, concretizate mai apoi în zeci de spectacole cu actori… neprofesioniști.

TeenMedia Academy a pornit de la a organiza cursuri de teatru pentru liceeni, ajungând, spre surprinderea fondatorului ei, Cristian Bajora, la a avea cursanți de toate vârstele.

Absolvent al Facultății de Regie Film și Televiziune din cadrul Universității Media, și fondator al Teatrului Independent „În Culise“, Cristi Bajora, după un an petrecut în SUA, a avut ocazia să observe că americanii aveau grupuri de neprofesioniști care gestionau și activau artistic în teatre de dimensiunile teatrelor de stat din România, susținuți de comunitățile din orașele respective. Iar asta i-a dat speranță că se poate face așa ceva și în România, motiv pentru care, atunci când s-a întors, a crezut în acest vis – să creeze o școală de actorie pentru actori neprofesioniști. A reușit să inoculeze microbul teatrului celor pe care i-a cunoscut, creând în jurul său un grup de actori, dramaturgi, regizori, teatrologi, spectatori educați și iubitori de teatru.

„Teatrul este despre oameni. Eu de-asta m-am apucat de această meserie și am demarat proiectul TeenMedia Academy. Pentru că iubesc frumosul și adevărul, în stare pură, nealterate de nimic. Iar pe scenă nu poți fi altfel decât frumos și adevărat, indiferent de natura personajului pe care îl joci. Cursurile noastre de actorie despre asta te învată, despre un nou stil de viață pe care trebuie să-l îmbrățișezi, în care devii mai încrezător, mai bun cu cei din jur, mai tolerant, mai uman. Iar asta e cea mai mare bucurie a mea – că pot, prin tot ceea ce fac aici, să ofer oamenilor aripi să zboare și să se simtă liberi. Ce se întâmplă la noi e mai mult decât un simplu curs de actorie – e despre oameni și transformările lor“, explică Cristi Bajora.

 

Povestea TeenMedia Academy

De ce TeenMedia? Pentru că așteptarea era să se înscrie mulți liceeni, doar ei aveau cea mai mare nevoie. Realitatea a fost alta: au avut și au în continuare cursanți de toate vârstele. De la liceeni la pensionari, spiritul tânăr e cel care îți dă curaj să încerci o astfel de experiență. Este minunat să vezi oameni de 50-60 de ani care participă la cursuri de actorie pentru că poate și-au dorit să facă asta în tinerețe și nu au reușit.

Într-un moment zero, în care pe piața din România nu existau astfel de locuri (să nu uităm că 2009 a fost anul declanșării crizei economice), a apărut o cerere mare pentru acest serviciu care până la urmă înseamnă investiția unui individ în sine însuși, lucru de multe ori neglijat în momente grele din punct de vedere economic. Iar asta a demonstrat câtă nevoie au oamenii de un spațiu în care să-și recâștige libertatea, spontaneitatea, capacitatea de a se juca fără teama de greșeală.

Ușor, ușor, școala a început să aibă din ce în ce mai mulți cursanți și să se vadă și rezultate: oameni care prindeau aripi, se transformau pur și simplu în urma cursului.

La aceste cursuri de actorie participă oameni din toate domeniile: economiști, it-ști, specialiști în comunicare, bancheri, antreprenori, medici, studenți, care fie vor să se dezvolte, fie caută să fie mai aproape de această artă și să încerce scena și din altă postură decât cea de spectator sau alții care chiar vor să devină actori de profesie. Printre meseriile mai altfel pe care le-au avut participanții la cursuri se numără: gardian la închisoare, tehnician dentar, cântăreață de operă, antrenor de fotbal, vedetă pop și lista poate continua.

 

Cursuri de actorie ca mod de dezvoltare personală

Cursurile de actorie se bazează pe conceptul de dezvoltare personală. În această eră digitală, oamenii au nevoie să relaționeze cu alți oameni într-un mediu neconstrâns, liber. Să cunoască oameni noi, să-și îmbunătățească skill-urile de comunicare, să învețe să vorbească în fața unui public, să reușească să vândă mai bine, să se concentreze mai ușor pe task-urile din viața de zi cu zi, să fie persuasivi, să-și utilizeze corpul pentru a transmite un mesaj integrat. E despre oameni, despre a descoperi în fiecare dintre ei lucruri pe care cel mai probabil în viața de zi cu zi, la job, nu au timp să le conștientizeze. Iar cursurile continuă și în culisele acestei arte, lucruri pe care cei care participă la workshop-uri le găsesc foarte interesante și utile.

Modulul de începători se axează pe exercitii și tehnici de arta actorului, traduse pentru nivelul acesta de neprofesionist – care sunt puse în legătură cu experiențele de viață ale participanților și li se explică cum pot folosi aceste tehnici pentru a deveni mai buni în ceea ce fac, pentru a se cunoaște mai bine și pentru a reuși să fie niște oameni întregi. Apoi cursanții sunt „aruncați“ în scenă, de unde rămân cu povești fantastice și cu bucuria pentru tot ce li se întâmplă.

La modulele de avansați se lucrează pe metode specifice, dezvoltate de specialiști în arta actorului, care vin în completarea informațiilor de la modulele de începători. Cei care ajung la concluzia că această activitate îi dezvoltă, le face plăcere și își doresc să-i dedice mai mult timp și implicare ajung să facă parte din Grupa de Elită TeenMedia și să participe la cele mai îndrăznețe proiecte.

Profesorii TeenMedia Academy sunt actori, regizori, compozitori, coregrafi, specialiști în artele spectacolului, dar și în zona de comunicare. Anul acesta line-up-ul este format din Alex Vlad, Patricia Ionescu, Grațiela Popa, Mihai Bădoi și Cristian Bajora.

 

Festivalul aniversar – nouă ani de spectacole

Au fost multe locuri, multe spații, multe teatre în care s-au jucat spectacolele pregătite alături de cursanți, iar în timp, evoluția TeenMedia a fost în tandem cu a lor și s-a reflectat și în performanțele pe care le-au atins alături de cei mai vechi dintre cursanți. Sunt multe experiențe de neuitat prin care au trecut deja sute de oameni, spectacole jucate pe cele mai importante scene din țară – Teatrul Național București, Teatrul Nottara sau Godot Café Teatru –, premiile obținute alături de cei care s-au pregătit în cadrul școlii, dar și mulți actuali absolvenți de teatru care au descoperit că acesta este drumul pe care vor să meargă datorită experienței TeenMedia.

În fiecare an, cu ocazia aniversării, TeenMedia lansează provocări din ce în ce mai mari pentru Grupa de Elită. Anul trecut au parcurs experiența realizării unui musical, cu pregătiri de canto, coregrafii și costumații strălucitoare, plus adaptarea unui film transformat ulterior într-o producție impresionantă, cu 40 de actori care stăteau timp de o oră și 45 de minute pe scenă.

Joaca a devenit destul de serioasă, astfel că anul acesta TeenMedia a pus și bazele unei asociații culturale din care fac parte toți cei care sunt implicați în această activitate, iar festivalul care a urmat a fost o mișcare firească pe treapta evoluției și un pas înainte spre demersul de a înființa un spațiu destinat neprofesioniștilor – după modelul american – în care aceștia să activeze artistic, să fie susținuți de comunitate și să ofere înapoi comunității spectacole de calitate, cu intrare liberă.

La finalul evenimentului, aceste producții la care se lucrează de la începutul anului, prezentate în premieră în cadrul festivalului, își vor continua viața și se vor juca prin rotație, în fiecare zi de luni, pe scena din Artist Café.

 

Poveștile oamenilor

Poveștile care se nasc în spatele workshop-urilor de actorie sunt foarte multe. De la căsătorii – câteva cupluri care s-au căsătorit după ce s-au cunoscut la cursurile TeenMedia Academy, iar anul acesta apare chiar și primul copil – până la reorientări profesionale, oameni care au venit la cursuri, au prins gustul și chiar dacă depășeau vârsta de 30 de ani (recordul a fost de 45 ani), au început facultatea de actorie și acum sunt actori cu acte în regulă. Una dintre surprizele acestor cursuri a fost Grațiela Popa, care are un background în economie și un talent fantastic pe scenă și a ales să devină actriță. Dorin Enache, care a trecut de la programare direct la actorie. Ionuț Gurgu, de la antreprenoriat a făcut switch-ul către actorie. Și alții care au luat-o pe acest drum după ce s-au intersectat cu acest curs – Mihai Bădoi, Michaela Prosan, Claudia Ene, Alexandru Floroiu, Adriana Panduru și așa mai departe. Au existat Crăciunuri petrecute împreună, revelioane, vacanțe și alte evenimentele importante.

„La începutul fiecărui nou curs le spunem întotdeauna participanților că ceea ce ne interesează este ca la sfârșit să devină niște spectatori de performanță pentru teatru mai degrabă decât să obțină performanțe pe scenă. Apoi, să ia tot ce li se oferă în cele 24 de întâlniri și să folosească în fiecare zi. Cursul acesta nu este făcut de traineri, ci îl fac cei care participă pentru că dacă se implică suficient, ceea ce se întâmplă la TeenMedia le poate schimba viața. Împreună cu cei care vin la cursuri am descoperit că TeenMedia e mai mult decât un simplu curs de teatru, nu-i vorba despre a deveni actor, ci despre a-ți însuși un nou stil de viață“, menționează organizatorii.

La final, ei rămân cu bucuria spectacolului combinată cu tristețea că s-a terminat. Și atunci își doresc să vină, iar și iar: peste 60% din persoane aleg să continue la modulele de avansați. Sunt oameni care au transformat TeenMedia într-un hobby important, un fel de a doua meserie, și sunt aici de ani de zile. Cel mai vechi dintre cursanții TeenMedia vine la curs de 8 ani. Iar tot ce este postat pe internet – articole de blog, testimoniale pe site, sunt reale, sunt reacțiile acestor oameni după ce se întâlnesc cu teatrul.

Iată câteva exemple:

Grațiela: „Vă iubesc pe toți! Iar dovada este că nu pot pleca acasă, că nu am mai plecat din septembrie 2012. Voi m-ați făcut să descopăr din nou fata pe care o ascunsesem bine pe undeva… voi, absolut toți pe care i-am cunoscut «în culise». Vă declar pe toți Moș Crăciunul meu!“

Bogdan: „Un basm, o lume magică care nu credeam că există într-un oraș ca Bucureștiul, un loc, o activitate și niște oameni care mă umplu cu energie, voie-bună și bucurie. Pare că am deschis o cutie cu comori. E mare lucru în ziua de azi să vii undeva, să depui efort, și să pleci cu zâmbetul pe buze.

Drago;: „Într-o societate în care ne-am pierdut în sintetic, în care suntem nepăsători și inconștienți, în care nu mai reușim să facem cu adevărat ceva care să conteze, să ne facă fericiți, există acest loc numit teatru. Un loc care adună oameni minunați cu valori și idealuri comune, cu minți creative, care-și doresc să evadeze din cotidian, să-și depășească limitele.“

Diana: „Fiecare dintre noi face ca acest vis să continue, iar Cristian Bajora este cel care face ca acest vis să existe. A dat viață acestei lumi deosebite, de care probabil vom fi legați pe viață, fiecare dintre noi, într-un fel sau altul. Cu siguranță, fiecare dintre noi îi mulțumim, iar eu probabil cel mai mult dintre toți…“

Dana: „Îmi place AICI și îmi doresc să facem lucruri pline de sevă dulce, care să bucure cât mai mulți oameni din jurul nostru. Tot ce creăm aici împreună cu Cristi transmitem mai departe către spectatorii noștri, care ne încarcă de bucurie la rândul lor atunci când ne cheamă de trei-patru ori la aplauze. Este răsplata noastră care nu poate fi comparată cu nimic în lumea asta. Este clipa noastră de magie, în care totul rămâne nemișcat și doar moleculele de fericire plutesc în jurul nostru ca niște fulgi transparenți de zăpadă…“

Ionuț: „Mi-am dat seama că ce am găsit aici, în actorie, prin cursurile pe care le urmez de aproape doi ani, este exact ceea ce mi-a lipsit pentru a mă simți împlinit, împăcat cu mine, liniștit. Fără să-ți dai seama pleci de aici schimbat (dacă mai pleci), plin de viață, mai jucăuș, chiar dacă vii pentru fun, pentru dezvoltare personală, pentru pregătirea la admiterea la o facultate în domeniu.“

Bianca: „Pentru mine, întâlnirea cu teatrul este de fapt întâlnirea cu mine însămi, cu trăirile cele mai profunde, cu emoțiile adevărate, cu viața în sine, cu Dumnezeu, cu tinerețea fără bătrânețe, cu absolut tot ce înseamnă lumea din jurul nostru, dar și cu cea imaginară. Teatrul înseamnă pentru mine eliberare, libertate; poți fi cine vrei, cum vrei, fără să existe limite, fără să te judece nimeni, fără «așa da» sau «așa nu». Este minunat cum te poți juca cu perfecțiunea și imperfecțiunea, cu adevărul și minciuna, cu dragostea și ura, cu realul și irealul.“

Alina: „Dacă aș spune că sunt altcineva acum, probabil că nu m-ați crede. Am vrut să mă «vindec» și-am reușit. Cum? Cu scris, citit, jucat. Iar la final, mă înclin, Teen Media Academy! M-ai făcut un om mai mare (în gândire și-n suflet).“

Iulian: „E destul de greu să-mi găsesc cuvintele care să exprime ce simt față de profesori sau colegi care în timp mi-ați devenit prieteni, voi, cei de la care am învățat să fiu o versiune mai bună a mea, de când v-am cunoscut. Nu exagerez deloc când spun că vă simt ca pe o familie. Am petrecut împreună o bună parte din anul care a trecut, am petrecut sărbătorile de iarnă, nu acasă, în familie, ci în culise, cu voi, și nici măcar o fracțiune de secundă nu mi-aș fi dorit să fi fost altundeva, decât acolo, alături de voi.“

Andreea: „Într-o perioadă în care mă simțeam pierdută și fără contur, aceste cinci ore pe săptămână m-au ajutat să mă adun și să capăt din nou formă și consistență. Este paradoxal și aproape amuzant că la începutul lui octombrie mă simțeam ireală, mă simțeam ca un personaj dintr-o carte proastă sau chiar o piesă de teatru proastă și tocmai teatrul și niște jocuri și niște personaje m-au ajutat să mă regăsesc și să mă simt reală din nou. M-ați ajutat foarte mult și «m-ați îndrăgostit de voi». TeenMedia is my therapist. Și vă mulțumesc din suflet.“

Marian: „Ceea ce m-a bucurat cel mai mult în aceste luni a fost multitudinea de sentimente și experiențe prin care te poartă acest curs. Are de toate, multe zâmbete, energie, spontaneitate, improvizație, are puterea să arate oricui că lumea din jurul nostru e puțin altfel decât o vedem noi și asta mi se pare cel mai mare câștig.“ 

Cele mai citite

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...

INS: Gospodăriile din România au înregistrat, la sfârșitul anului trecut, o creștere modestă a veniturilor

Diferențele dintre urban și rural rămân semnificative, gospodăriile urbane raportând venituri cu 1,3 ori mai mari decât cele rurale Potrivit datelor INS, gospodăriile din România...

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu dobânzi atractive

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a încurajat cetățenii să investească, subliniind că dobânzile rămân în țară și contribuie la echilibrarea bugetului național Începând de luni, 13...
Ultima oră
Pe aceeași temă