Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“ prezintă duminică, 22 septembrie, şi luni, 23 septembrie, spectacolul muzical „Costumul”, o producţie a Teatrului Bouffes du Nord din Paris, în regia, adaptarea şi cu muzica lui Peter Brook, Marie-Hélène Estienne şi Frank Krawczyk.
Spectacolul se derulează în avanpremiera Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!“ – desfăşurat anul acesta între 7 şi 17 noiembrie –, care va reuni o serie de spectacole, concerte, gale şi activităţi conexe (lansări de carte, seri muzicale tradiţionale, workshopuri) de înalt prestigiu, continuând tradiţia iniţiată de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian“ în noiembrie 2008, o dată cu organizarea primei ediţii a festivalului.
Adaptat după nuvela cu acelaşi titlu a lui Can Themba, scriitor sud-african de culoare, spectacolul „Costumul“, montat iniţial în limba franceză, a revenit în 2012 la Théâtre des Bouffes du Nord, teatrul parizian pe care Peter Brook l-a făcut celebru şi pe care l-a şi condus mai bine de 30 de ani. Noua montare este realizată în limba originală (engleză) şi se află, conform celor doi regizori, „undeva între limba vorbită şi cea cântată“.
Spectacolul, care face parte din stagiunea curentă a teatrului francez, este o poveste plină de umor despre „costumul“ lăsat în urmă de un amant fugar în casa iubitei sale, costum care devine personajul central al poveştii.
Acţiunea este plasată în Africa de Sud a anilor ‘50 şi include melodiile de jazz ale vremii, interpretate live de un grup de patru actori, alături de o mică orchestră. Peter Brook este considerat o figură emblematică a teatrului secolului al XX-lea, regizorul provocând în mod constant convenţiile teatrale atât prin subiectele abordate, cât şi prin maniera sa unică de a le pune în scenă. Influenţat de Antonin Artaud şi de Teatrul Cruzimii, dar abordând totodată şi tehnici specifice teatrului experimental, regizorul britanic este cunoscut pentru spectacolele sale, care comunică printr-un vocabular teatral aparte – interdisciplinar şi intercultural.