Este plecarea din ţară o soluţie şi pentru artişti? Un răspuns posibil în „Ich clown”, un spectacol de Vera Ion şi Sorin Poamă.
„Piesa «Ich Clown» şi platforma «scrie despre tine!» reprezintă o inţiativă de a demara un proces de educaţie alternativă şi reprezentare a tinerilor din România, într-un climat de susţinere minimă din partea Statului, în care fondurile sunt direcţionate descurajant către investiţii monumentale şi sumele pentru artă contemporană sunt reduse la minim. În acest context, din ce în ce mai mulţi artişti şi tineri îşi doresc să plece din România. Eforturile de a realiza şi demara acest proiect reprezintă o încercare de a face faţă acestor probleme din interior.”
Textul de mai sus aparţine iniţiatorilor unei noi platforme artistice, regizoarea Vera Ion şi actorul Sorin Poamă, cei care au scris, pornind de la propriile experienţe, şi scenariul pentru spectacolul „Ich clown”. Şi acesta este doar începutul unui proiect la care oricine doreşte se poate alătura. Dacă sunteţi interesaţi vă puteţi lăsa datele de contact la finalul reprezentaţiei.
Montarea s-a jucat în mai multe locuri, cel mai des la Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi porneşte de la experienţele reale pe care cei doi le-au avut, primul încercând să câştige ceva ca actor stradal prin Europa, iar regizoarea, ca masterandă la Londra. Un absolvent de actorie care nu are unde să joace şi nici „fler” pentru vreo întreprindere care să-i aducă vreun venit, prietenul cel mai bun al acestuia ale cărui decizii în viaţă sunt luate tot timpul de părinţi sau de iubită, un rrom care trăieşte într-un fost CAP din afara Vasluiului, care în fiecare vară pleacă la muncă „în afară”, sunt personajele principale ale spectacolului. (Nu că ceilalţi actori n-ar fi buni, dar fie şi numai pentru candoarea amestecată cu viclenie portretizată de Andrei Şerban – nu regizorul – în rolul rromului moldovean cu un IQ scăzut, merită să faceţi un drum până la MNAC, data viitoare, când se va juca spectacolul). Bonus: o tânără din India căreia i se întâmplă în fiecare zi câte-o nenorocire; un belgian gay; o actriţă din Chile, care a vrut să încerce şi altceva; o regizoare într-o lume în care nu trebuie la tot pasul să demonstreze că merită să fie luată în seamă ca artist, cum era nevoită să o facă în România.
Cu umor, spectacolul urmăreşte, în principal, povestea lui Adi (actorul) şi a lui William (ţiganul) în încercarea lor de a face pe clovnii pe străzile Berlinului şi Londrei. (Sunt şi alte poveşti adiacente, care, chiar dacă sunt interesante, lungesc cam mult spectacolul. ) Până la urmă, soluţia plecării temporare din ţară se dovedeşte utilă pentru amândoi, chiar dacă se duc fără costume şi fără a avea măcar o idee despre cum urmează să scoată bani din „clovnerie”, chiar dacă fiecare din ei are un scop diferit. Primul vrea să se distreze şi să îşi facă meseria într-un fel sau altul, al doilea vrea doar „facă bani”, chiar dacă nu se pricepe la nimic. Dar, pân’ la urmă, şi nemţii, şi englezii aruncă fericiţi câţiva bănuţi în pălărie. La fel fac şi spectatorii de la Bucureşti la această montare care nu se putea termina altfel decât cu mersul cu pălăria în public….
ICH CLOWN
Durata: 2h 15 min.
Autori: Vera Ion şi Sorin Poamă. Cu: Andrei Şerban, Sorin Poamă, Alexandru Potocean, Vera Ion, Ilinca Harnut, Iulia Verdeş.
Muzeul Naţional de Artă Contemporană (str. Izvor 2-4 / Palatul Parlamentului, aripa E4, intrarea prin Calea 13 septembrie, tel. 021-3189137). Intrare liberă (la sfârşit donaţiile sunt „binevenite”).