2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCine este cel mai premiat artist UNITER

Cine este cel mai premiat artist UNITER

Gala UNITER ediţia cu numărul 19 a avut loc, ca de obicei, lunea, în ziua în care oamenii de teatru se odihnesc sau, în cazul de faţă, sărbătoresc. Studioul 3 al Televiziunii Române a fost şi în acest an, tot de criză, gazda show-ului al cărui amfitrion este Ion Caramitru.

Încă de la intrarea din strada Pangratti era agitaţie. Nominalizaţi, foşti şi viitori premianţi, actori, regizori, scenografi, se salutau cordial şi se puneau unii pe alţii la curent cu cele mai noi informaţii, bârfe şi picanterii. Lumea teatrului pare mică la Gala UNITER atunci când toţi sunt parcă membrii aceleiaşi familii care se adună doar la sărbători.  La intrarea în studioul 3 al TVR , oaspeţii se pregăteau fizic şi psihic pentru cele trei ore de emisiune live ce aveau să urmeze „drogându-se” cu câte o cafea tare. Nu lipseau pariurile făcute la botul calului. „De data asta ia sigur Bogdan Zsolt!” „Mda, aşa ar trebui. Dar ce te faci cu Mălăele sau cu Manole? Amândoi au fost buni. Manole cu Lopahinul ăla pe contre-emploi a fost senzaţional.”

Rugăciune pentru „concurenţă”

Intrat deja în sală, Marius Manole, „posesorul” unei nominalizări pentru Lopahin,  şi-a făcut o cruce zdravănă: „Dă Doamne să câştige Bogdan Zsolt!”, a zis el cu voce tare. „Manole, am auzit un banc cu tine,” i s-a spus tânăriului actor al Naţionalului. „S-a făcut un banc numai al meu? Oh, sunt de-a deptul emoţionat”.

Cele mai multe nominalizări le aveau spectacolele „Strigăte şi şoapte” al Teatrului Maghiar din Cluj şi „Livada de vişini” a Naţionalului bucureştean. În ceea ce priveşte trupa ungurilor de la Cluj, nominalizările nu par niciodată a fi suficiente. Şi anul acesta s-a discutat mult pe motiv că nu a fost nominalizată nici una dintre excepţionalele actriţe din „Strigăte şi şoapte”. „Poftiţi în sală. mai avem doar trei minute”, s-a auzit o voce din off care a provocat agitaţie. „Începe spectacolul!” şi-au ocupat artiştii cuminţi locurile, ca pe scenă. Începutul s-a făcut chiar cu „momentul sponsorului” în care Ion Caramitru a acordat Premiul Mecena celui mai generos iubitor de teatru, Carmen Palade Adamescu de la Unirea Shopping Center. Premiile au început apoi să cugă şuvoi fără nici o discriminare de sex, vârstă sau limbă maternă, de la debutantul Conrad Mihai Mericoffer pentru rolul Trofimov din „Livada de vişini”până la scenografa Gabriela Nazarie care împlineşte anul acesta 90 de ani.

Mulţumiri, lacrimi şi glume

Printre cele mai simpatice discursuri s-a numărat cel al scenografului Dragoş Buhagiar care şi-a cerut scuze că ia din nou acest premiu, el fiind de părere că lumea s-a plictisit deja de premiantul Buhagiar. Acest trofeu, cel de-al şaselea, îl face într-adevăr pe Buhagiar cel mai premiat artist al Galelor UNITER. Declaraţia premiantului pentru rol secundar masculin, Gabor Viola de la Teatrul Maghiar din Cluj, „simt cum îmi curge şocul prin sânge”, a stârnit hohote de râs.  Foarte simpatic a fost şi Andras Lorant care a primit un premiu special pentru coregrafie. „Pentru că v-a explicat colegul cum e cu şocul, eu o să trec direct la patetisme.” El a mulţumit soţiilor pe care nu le-a avut, copiilor care nu i s-au născut şi directorilor de teatru care investesc în „aberaţiile mele coregrafice”.

Ana Ciontea, cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul mamei tânărului din „Avalanşa” a readus pe drumul cel bun declaraţiile, ea mulţumind regizorului Radu Afrim şi întregii echipe a Naţionalului alături de care a lucrat. La fel de disciplinată a fost şi Ofelia Popii premiată pnentru a doua oară pentru rol principal. Ea i-a mulţumit Liei Bugnar care i-a scris partiturile din one woman show-ul „Felii”,scenografului Dragoş Buhagiar care i-a construit spaţiul de joc şi directorului Naţionalului din Sibiu pentru încrederea în proiect.

Lecţia ungurească de teatru

Lupta strânsă între actorii din rolurile principale s-a tranşat chirurgical, scurt şi la obiect: Bogdan Zsolt pentru rolul lui Ingmar Bergman din „Strigăte şi şoapte”. „Plecat-am singur din Cluj şi cu cinci femei sergent şase”, a făcut marele actor o introducere poetică amintind astfel, în treacăt, de faptul că şi partenerele lui din spectacol ar fi meritat să se numere printre nominalizaţii serii. El a ţinut să-i mulţumească lui Victor Rebengiuc pentru gestul acestuia de acum trei ani când actorul de la Teatrul Bulandra a spus că nu merită premiul UNITER care ar fi trebuit să-i revină colegului său de la Cluj. Victor Rebengiuc şi Bogdan Zsolt au dat apoi mâna la pauză schimbând felicitări şi mulţumiri.

Acelaşi Bogdan Zsolt a fost şi autorul celui mai bun laudatio al serii, el introducând-o pe minunata Coca Bloos care a primit premiul pentru întreaga actvitate cu una dintre melodiilele cântate de actriţă în spectacolul lui Radu Afrim „Povestiri despre nebunia noastră cea de toate zilele”, „The Girl I Love is Gone”, Zsolt modificând  titlul cu „The Girl I Love is Here: Coca Bloos”.

Cireaşa pe tortul galei din acest an a fost pusă de Horaţiu Mălăele care a avut un moment comic pigmentat din plin cu poante pour les connaisseurs intitulat „A fi sau a nu fi premiant UNITER.”Bună seara”, a început el. „O seară destul de penibilă, de altfel. Am stat prost pe un scaun undeva în spate şi nici nu am luat vreun un premiu”. Printre lucrurile bune care i se pot întâmpla unui premiant UNITER ar fi, a spus el în sketchul său extrem de savuros, că „poţi pune mâna pe Marina Cosntantinescu şi poţi să-i transmiţi lui Caramitru din partea vecinilor ca la viitoarea Revoluţie să nu mai pună sulul de hârtie igienică pe masă. „Dar nu l-a pus el.” „Da’ cine?” „Rebengiuc.” „Ei atunci pupă-l pe Rebengiuc din partea mea.” Pe de altă parte, dacă nu eşti premiant UNITER ai parte de discuţii terne, în bucătărie cu soţia, nu-ţi strânge nici un politician mâna şi îţi mai taie calea şi criticul de teatru Florica Ichim”.

 

După cum era de aşteptat, „Strigăte şi şoapte” a luat toate premiile la care a avut nominalizări, incusiv cel de cel mai bun regizor, în persoana lui Andrei Şerban care a trimis un mesaj neaşteptat de paşnic prin scenografa Carmencita Brojboiu, şi de cel mai bun spectacol.

Gala s-a încheiat cu mult după miezul nopţii cu şampanie şi felicitări bilingve: „Bravo!”, „Gratulalok!”,„Mulţumesc!”, „Koszonom”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă