2.4 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăCulturăScandal fără precedent la Teatrul de Stat din Constanța

Scandal fără precedent la Teatrul de Stat din Constanța

Opt actori ai Teatrului de Stat din Constanța sunt profund nemulțumiți de modul în care este condusă instituția. Ei au sesizat atât autoritățile competente (Consiliul Județean Constanța, care are teatrul în subordine), cât și publicul. Cei opt au identificat 27 de aspecte referitoare la managementul defectuos al instituției, asigurat de către actrița Daniela Dumitrescu, și cer luarea unor măsuri corespunzătoare. Semnatarii scrisorii sunt: Lana Moscaliuc, Luiza Martinescu, Axente Alexandru, Maria Lupu, Nicodim Ungureanu, Enache Iulian, Georgiana Rusu și Mihai Sorin Vasilescu, fost director al instituției.

Printre altele, ei acuză că sunt alese în repertoriu în mod special spectacole în care Dana Dumitrescu are rezervat rolul principal, condiționându-se regizorii. De asemenea, îl impune pe fratele ei, Adrian Dumitrescu, în distribuții. „Doar regizorii cu personalitate nu o distribuie, dar în aceste cazuri spectacolele se joacă doar de câteva ori și apoi nu sunt reluate“, spun semnatarii.

Aceștia mai reclamă faptul că au fost realizate multe producții ample, cu bugete mari, care s-au jucat doar de câteva ori, din cauza managementului defectuos sau din motive personale ale directoarei, în acest mod fiind grav afectat bugetul teatrului (de exemplu, spectacolul „De Paști“ – 30.000 euro). Ei mai spun că „se tolerează prezența pe lista angajaților teatrului a unei actrițe, Luiza Sarivan – concubina directorului de producție Bogdan Caragea –, care a jucat doar în 3 spectacole în ultimii zece ani (mai puțin de o reprezentație pe an!!!), dar primește salariu lunar, în condițiile în care teatrul are deficit de personal în corpul artistic“.

De asemenea, acuză avansarea și angajarea șoferului Ștefan Vînă pe postul de șef serviciu Regizorat pentru simplul motiv că este iubitul directoarei, în condițiile în care acesta nu avea experiența necesară pentru acest post, iar la concurs s-au prezentat și alți doi colaboratori ai TSC care îndepliniseră această funcție, aveau experiența necesară și îndeplineau criteriile de concurs. Fișa postului ar fi fost modificată astfel încât să existe, pentru actori, subordonare directă față de șeful serviciului Regizorat, aspect unic în teatrele din România.

 

Replica directoarei

Directoarea Daniela Dumitrescu neagă acuzațiile: „Informația că «aproape jumătate din actorii Teatrului de Stat din Constanța au semnat o scrisoare deschisă» este falsă și deformează în mod manipulator dimensiunea reală a grupului «protestatar. Teatrul de Stat Constanța are 24 de actori angajați și 19 colaboratori, iar scrisoarea este semnată de 7 actori (din care 6 angajați și un colaborator)“.

„Spectacolele enumerate în scrisoare sunt texte mari din dramaturgia universală, ale unor autori nelipsiți din repertoriul oricărui teatru care se respectă. Alegerea lor se bazează exclusiv pe valoarea literară/dramaturgică și pe conceptul repertorial din programul de management.

Marea lor majoritate oferă o serie de roluri de mare întindere și acestea sunt jucate de către actori ai teatrului, în funcție de alegerea regizorului. Rolurile nu se rezervă“, spune directoarea. Aceasta adaugă că nu a făcut presiuni asupra vreunui regizor pentru a distribui un anumit actor într-un rol, subliniind că acuzaţia va trebui dovedită în instanţă. „Faptul că nu se joacă spectacole în care nu am fost distribuită este o minciună. Din toamna anului 2016 au fost montate numai spectacole în care nu am fost distribuită și care încă se joacă“, a punctat Dana Dumitrescu.

În ceea ce privește modificarea fișei postului, directoarea afirmă că este o minciună: „După ştiinţa mea, nu s-a făcut o modificare în acest sens la fişele de post. Mai mult, fişele de post au fost semnate de toţi actorii, fără niciun fel de obiecţii“. Daniela Dumitrescu a mai precizat că, de când a devenit manager al Teatrului de Stat Constanța, toată activitatea sa ca actriță a fost pro bono, fără a încasa absolut nimic pentru prestațiile din spectacolele în care a fost distribuită. „Deși legea permite managerului să fie remunerat pentru prestația sa ca artist, eu am refuzat acest lucru și am dedicat timp și energie în beneficiul teatrului pe care îl slujesc, fără niciun beneficiu material. Acuzaţiile sunt lipsite, astfel, de orice temei şi semnatarii vor trebui să răspundă“, a punctat directoarea.

Daniela Dumitrescu este director din anul 2014, când a participat la concurs, fiind unicul candidat. Pe atunci era căsătorită cu Cristian Zgabercea, unul dintre apropiații lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJ Constanța. Cristian Zgabercea a fost apoi producător general al TVR. A fost condamnat în 2018 la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi evaziune fiscală, fapte comise în perioada în care era consilier al lui Nicuşor Constantinescu. Decizia nu este definitivă.

 

Control amplu dispus de CJC

Scandalul a ajuns la președintele CJC, Horia Țuțuianu, care a ascultat, la începutul săptămânii, ambele părți implicate. Acesta a dispus demararea unui amplu control asupra activității Teatrului de Stat Constanța începând din 20.11.2018.

„Am stat de vorbă atât cu semnatarii documentului publicat, cât și cu conducerea teatrului. De asemenea, am avut o întâlnire cu toți angajații, astfel încât să am o viziune cât mai clară asupra situației existente. Nu mă voi pronunța imediat, dar am dispus un control amplu. Voi aștepta raportul direcțiilor de specialitate din cadrul Consiliului. Ulterior, pe baza datelor, voi lua o decizie. Fac însă apel la toți angajații acestei instituții de cultură să nu se lase afectați de neînțelegerile interne. Îi rog să treacă peste animozitățile create și să colaboreze din punct de vedere profesional, să se concentreze pe actul artistic, astfel încât activitatea Teatrului de Stat să nu fie perturbată“, a declarat Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța.

La această verificare internă vor participa Serviciul de Control al Consiliului Județean, Direcția Generală Economico-Financiară, Direcția de Turism și Coordonare a Instituțiilor de Cultură Subordonate, Direcția Generală de Administrație Publică și Juridică, Serviciul Resurse Umane, precum și un consilier al președintelui. Controlul se va desfășura într-un interval de maximum 30 de zile.

Cele mai citite

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă