12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăCulturăSanda Toma și Ion -Marinescu, premii pentru întreaga activitate

Sanda Toma și Ion -Marinescu, premii pentru întreaga activitate

P

rezentatorul evenimentului va fi, pentru al treilea an conse-cutiv, actorul Alexandru Bogdan. Printre cei care vor urca pe scenă pentru a înmâna mult-râvnitele statuete Gopo, create de artistul Adrian Ilfo-veanu, se regăsesc artiști consacrați precum Gheorghe Visu, Dorel Vișan, Simona Bondoc, Manuela Hărăbor, Marius Florea Vizante, Pavel Bartoș, Oana Sârbu, dar și ti-neri actori ca Nicoleta Hîncu, Mihai Smarandache, Paul -Cimpoieru, Silvana Mihai, Cezar Grumăzescu, Dana Rogoz, Ela Ionescu, Florentina Năstase sau Dana Marineci.

Pe lângă cele mai așteptate trofee ale serii – Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor într-un rol principal, Cea mai bună actriță într-un rol principal, Cel mai bun documentar sau Premiul pentru Machiaj și Coafură și Premiul pentru Cele mai bune costume, din programul serii nu vor lipsi Premiul pentru Întreaga Carieră – oferit actorilor George Mihăiță și Vladimir Găitan de Primăria Municipiului București prin Arcub, și Premiul pentru Întreaga Activitate – acordat actriței Sanda Toma, precum și operatorului de imagine și producătorului Ion Marinescu. Premiul Special îi va fi înmânat criticului și istoricului de film Bujor T. Rîpeanu. Premiul Publicului pentru producțiile autohtone cu cel mai mare succes la box-office în 2017 va merge către producțiile „Octav” (r. Sergiu Celibidachi) și „Ghinionistul” (r. Iura Luncașu).

„Un pas în urma serafimilor”, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu, a adunat cele mai multe nominalizări (15) la Premiile Gopo 2018, urmat în clasament de „6,9 pe scara Richter”(r. Nae Caranfil) și „Aniversarea” (r. Dan Chișu) – 8 nominalizări, „Ana, mon amour” (r. Călin Peter Netzer), „Breaking News” (r. Iulia Rugină) și „Fixeur” (r. Adrian Sitaru) – 7 nominalizări.

Cariere de excepție

Născută pe 27 octombrie 1934, în București, Sanda Toma a urmat cursurile Institutului de Teatru „I.L. Caragiale”, la clasa profesoarei Aura Buzescu, iar în anii terminali, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu.

Deși în adolescență visa să ajungă geolog, iar pentru câteva săptămâni a urmat cursurile facultății de „Construcții de mașini agricole”, Sanda Toma a absolvit Institutul de Teatru „I.L. Caragiale”. Prima experiență cinematografică a venit în 1960, cu rolul Luciettei din „Bădăranii”, filmul spectacol turnat după piesa lui Carlo Goldoni, iar adevăratul debut pe marile ecrane s-a întâmplat doi ani mai târziu, în „Celebrul 702”, în regia lui Mihai Iacob. Un rol de excepție, rămas în memoria cinefililor, este cel din filmul Letiției Popa, „Zestrea”, unde Sanda Toma joacă alături de Margareta Pogonat și Victor Rebengiuc. În teatru, Sanda Toma a desfășurat o bogată activitate, jucând la Teatrul Național din Craiova, Teatrul de Comedie din București și Teatrul Național din București.

Ion Marinescu s-a născut în 1948 la Ghergani, Dâmbovița, și a făcut parte din promoția 1970 a Institutului de Teatru „I.L. Caragiale”, alături de Mircea Veroiu, Dan Pița, Stere Gulea, Dinu Tănase și Nicolae Mărgineanu. Este considerat unul dintre cei mai prolifici directori de imagi-ne din România, semnând imaginea a peste 90 de filme, și a colaborat cu renumiți regizori români și străini: Mircea Daneliuc („Proba de microfon”), Mircea Moldovan („Pintea”), Elisabeta Bostan („Saltimbancii”, “Ma-ma”, “Promisiuni”), Mircea Mureșan („Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”), Dinu Cocea („Stejar, extremă urgență”), Mircea Moldovan („Iarna bobocilor”), Radu Gabrea („Mănuși Roșii”), Raúl Ruiz („The Lost Domain”, “A Place Among The Living”) sau Gérard Cuq („Țăcăniții”). La începutul anilor ’90, Ion Marinescu a înființat casa de producție Atlantis Film. A produs, în calitate de producător executiv sau asociat, mai multe filme românești și franceze.   

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă