3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialInventatorul necunoscut, celebru pentru că şi-a înscenat moartea

Inventatorul necunoscut, celebru pentru că şi-a înscenat moartea

Probabil că nu ai auzit niciodată de Peter Florjancic, dar cu siguranţă i-ai folosit invenţiile. Patinele de plastic, cadrul de plastic pentru ramele fotografice sau bricheta cu rotiţă de aprindere sunt câteva dintre invenţiile lui Florjancic care mai sunt folosite şi astăzi.

Florjancic s-a născut în Bled, Slovenia, iar la 16 ani era cel mai tânăr membru al echipei de schi ce reprezenta Iugoslavia la Jocurile Olimpice. În 1943, când Slovenia a fost ocupată de Germania, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Florjancic urma să fie înrolat în armată pentru a servi forţelor germane. Speriat de posibilitatea de a ajunge pe front, Peter Florjancic s-a decis să fugă în Elveţia, potrivit BBC.

Astfel, în timpul unei excursii de schi în Kitzbuehel, Austria, Florjancic şi-a înscenat propria moarte făcând să pară că a fost victima unei avalanşe de pe muntele Hahnenkamm. A reuşit să treacă graniţa în Elveţia, o ţară neutră şi nu se va mai întoarce acasă pentru 50 de ani.

O mică avere dintr-o maşină de cusut
În acest timp, bărbatul a reuşit să câştige foarte mulţi bani datorită învenţiilor sale, iar povestea evadării l-a transformat într-o mică celebritate.

Prima invenţie pe care Florjancic a realizat-o după ce a ajuns în Berna, Elveţia a fost o maşină de cusut pentru oamenii cu dizabilităţi. Acest aparat, folositor oamenilor răniţi în război, i-a adus o mică avere- de 100.000 de franci elveţieni. „Era suficient pentru a-mi cumpăra trei case luxoase”, a declarat Florjancic.

Dar inventatorul era atât de atras de viaţa luxoasă a vedetelor cu care se împrietenise încât şi-a pierdut o mare parte din bani încercând să facă faţă cheltuielilor din această societate.

După ce războiul s-a încheiat, Peter Florjancic s-a mutat pentru 13 ani în Monte Carlo, care era atunci locul preferat al celebrităţilor. „Puteai să îi vezi pe toţi acolo. Orson Welles, (Frank) Sinatra, Grace Kelly, Coco Chanel – care iubea cocktail- urile”, povesteşte inventatorul într-un interviu pentru CNN din 2009.

Aici a inventat un pulverizator pentru sticlele de parfum care mai este folosit şi acum de industria produselor cosmetice. Invenţia i-a adus un premiu de la o parfumerie din Franţa şi un contract cu celebra casă Elizaberth Arden.

În 1957, Peter Florjancic a inventat şi un prototip pentru airbag-uri, dar industria automobilelor nu era atât de dezvoltată în aceea perioadă încât să accepte invenţia. „Atunci nu existau încă materiale şi tehnici necesare pentru acestă invenţie. A durat aproape 30 de ani pentru ca aceste lucruri să se dezvolte”, spune Florjancic.

O altă invenţie care i-a adus din nou o sumă mare de bani pentru aceea perioadă a fost un aparat pentru injectarea plasticului. „Aveam şapte case şi le-am pierdut pe toate, dar a fost o perioadă frumoasă”, povesteşte el.
Din Monte Carlo, Florjancic s-a mutat în Villach, Austria, în 1963 unde va inventa patinele de plastic şi cadrele de plastic pentru ramele fotografice. „Aurul este oriunde, pe străzi, tot ce trebuie să faci este să îl ridici cu idei, ideile sunt ca lopeţile”, spune inventatorul.

Invenţii care se topeau
Însă nu toate ideile lui Florjancic s-au transformat în invenţii de succes. Din cele 400 de invenţii, printre care se număra şi o curea care ajuta cuplurile să îşi sincronizeze mişcările de dans sau un pulverizator de gheaţă pentru a răcirea băuturilor, el a reuşit să vândă doar 42. „Există milioane de inventatori ca mine, dar eu am avut norocul de a inventa produse care se pot vinde pe piaţă”, spune Florjancic.

Un alt eşec al inventatorului a fost fermoarul din plastic. „Am făcut acest fermoar în 1948 dintr-un material plastic şi oamenii erau foarte entuziasmaţi de idee. Am spălat jacheta şi totul era perfect, numai după ce am călcat-o ne-am dat seama că nu mai puteam mişca fermoarul pentru că se topise”, povesteşte inventatorul.
Totuşi invenţiile sale de succes i-au adus suficienţi bani pentru a trăi în luxul pe care şi-l dorea. Născut într-o familie bogată, care deţinea un hotel, el a ajuns să îşi petreacă 25 de ani trăind în ele. ” Fabricile îmi plăteau camera de la hotel pentru ca eu să pot lucra liniştit”, îşi aminteşte inventatorul.

O viaţă printre celebrităţi
În timpul celor 50 de ani pe care şi i-a petrecut departe de casă, Peter Florjancic a cunoscut multe dintre vedetele acelor vremuri. A stat alături de Winston Churchill la o masă de pariuri din Monte Carlo, a fost invitat la casa lui Konrad Adenaur şi i-a cunoscut pe Regii Iugoslaviei- Regele Eduard al VII-lea şi Wallis Simpson.

De asemenea, el a apărut în filmul „The Monte Carlo Story” din 1957 alături de Marlene Dietrich şi a dat mâna cu liderul nazist Heinrich Himmler. Dar ce găseau celebrităţile interesant la un inventator? „Erau interesaţi de povestea mea, povestea evadării mele”, afirmă Florjancic.
În 1988, inventatorul s-a întors în Slovenia unde trăieşte şi acum. „I-am spus mamei mele că o să mă întorc în Bled înainte să mor.”, spune inventatorul.

Chiar şi la 92 de ani, Peter mai reuşeşte să lucreze şi să găsească idei revoluţionare pe care le transformă în invenţii de succes. Acum doi ani, el a inventat un pat mobil care se transformă într-un aparat de fitness pentru a-i ajuta pe cei imobilizaţi să facă mişcare. „Am dovedit că o persoană poate fi activă până la sfârşit. Uitaţi- vă la mine, sunt în vârstă şi încă mai lucrez”, a declarat Florjancic în 2009. Patul mobil este echipat cu mai multe gadget-uri care permite ca persona care stă în el să facă exerciţii pentru mâini, picioare şi abdomen.

O altă invenţie, folositoare pentru cei care vor să facă mişcare se numeşte „paradisul apei”. În acest aparat de fitness pot intra 6 persoane care stau şi împing nişte pedale de plastic care sunt sub apă. ” Cu aceste invenţii poţi să fii sănătos fără aspirină sau alte medicamente”, spune Florjancic.

În 2007, Florjancic şi-a publicat biografia- „Skok v Smetano” (Jump into the Cream) şi îşi descrie astfel viaţa: „Am avut 5 cetăţenii, 43 de maşini şi cel mai lung paşaport. Profesia de inventator m-a forţat să stau 25 de ani prin hoteluri, 4 ani în maşini, 3 ani în trenuri, un an şi jumătate în avion şi un an la bordul unor vapoare”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă