0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialDiana şi Charles: Dragoste sau aranjament?

Diana şi Charles: Dragoste sau aranjament?

Prinţesa Diana este, fără îndoială, una dintre figurile de marcă ale secolului 20. Fie că a fost vorba de viaţa sa privată, acţiunile caritabile, scandalurile care au înconjurat-o sau destinul său tragic, Lady Di a fost mereu în atenţia unei lumi întregi.

Diana Frances Spencer, s-a născut la 1 iulie 1961 la Park House, casă pe care părinţii săi au închiriat-o pe moşia reginei Elisabeta a II-a de la Sandringham, Anglia. După ce tatăl său a dobândit titlul de conte, în 1975, Diana a devenit cunoscută drept Lady Diana Spencer.

Atunci când a început povestea de dragoste dintre Lady Di şi Prinţul Charles, aceasta, în vârstă de numai 19 ani, era educatoare într-un cartier londonez.

Se pare însă că, potrivit unor scrisori pe care Lady Di le-ar fi trimis bonei sale, Mary Clarke, atunci când avea doar 17 ani, tânăra nu voia să se căsătorească cu prinţul Charles. Diana împreună cu fratele său şi o altă soră au încercat timp de mai mulţi ani să-i găsească un soţ celei mai în vârstă dintre ei, prinţul Charles făcând parte din lista celor peţiţi.

Dar planurile Dianei pentru sora sa nu au ieşit şi, în 1980, începe ea însăşi o relaţie cu prinţul moştenitor al Marii Britanii. Diana (20 de ani) şi Charles (32 de ani) se cunoşteau doar de 6 luni când a cerut-o de soţie, pe 3 februarie 1981 cu ocazia unei cine la Palatul Buckingham. Logodna celor doi fost anunţată în grădinile Palatului Buckingham pe 24 februarie 1981, când Diana şi-a arătat inelul de logodnă cu aur alb, în valoare de 30.000 de lire sterline, care avea un safir oval, înconjurat de 14 diamante.

Nunta secolului, cu repetiţie

Potrivit Principelui Radu Duda al României, fiecare nuntă regală are nevoie de cel puţin o repetiţie generală înainte de marele eveniment. Nici fastuaoasa nuntă dintre Diana şi Charles nu a făcut excepţie de la această regulă. Astfel, în seara zilei de 27 iulie 1981, cu două zile înainte de nuntă, a avut loc repetiţia generală. Potrivit unui articol apărut în acea zi în publicaţia New York Times, cei doi şi-au repetat jurămintele în Catedrala St. Paul’s. După o oră de repetiţii, cuplul a părăsit locul unde urma să aibă loc ceremonia religioasă.

Data de 29 iulie 1981 este o zi memorabilă pentru britanici. În acea zi, posturile de televiziune aveau să înregistreze audienţe record: peste 750 de milioane de oameni din întreaga lume urmăreau ceremonia; două milioane de spectatori s-au adunat numai pentru a urmări traseul regal, 4.000 de poliţişti şi 2.200 de ofiţeri militari au gestionat mulţimile. Până şi brutarii coceau o pâine deosebită, vopsită în culorile tradiţionale ale Mării Britanii.

Ceremonia religioasă a fost oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury şi alţi 25 de preoţi, în prezenţa a 3.500 de persoane.

În neconcordanţă cu tradiţia nunţilor regale britanice de până atunci, Diana nu a vrut să îi promită, în timpul cununiei religioase, supunere prinţului Charles, scria New York Times la acea vreme. Potrivit publicaţiei, Lady Di a ales să urmeze ritualul modern al Bisericii Angliei şi să îi proimita lui Charles doar ” să îl iubească, să îl respecte şi să îi fie alături la bine şi la rău”, dar nu „să i se supună”.

Diana a sosit la Catedrala St. Paul într-o trăsură de sticlă, fiind escortată de către cinci ofiţeri călăre. Rochia de mireasă a Dianei, creată de David şi Elizabeth Emmanuel, a fost intens criticată în acea perioadă. Design-ul îndrăzneţ, gen rochie de bal cu mâneci de o volumetrie exagerată, a fost confecţionată din tafta, mătase, dantelă şi broderii lucrate manual. Decorată cu peste 10.000 de perle, rochia a avut nu mai puţin de 7, 62 metri (25 picioare) şi a costat 9.000 de lire sterline. Prinţul Charles a purtat uniformă de comandant naval.

După cununia religioasă, cuplul s-a îndreptat spre Palatul Buckingham, unde au urcat în balcon pentru a saluta mulţimea şi pentru a se săruta. După acest moment cei doi s-au retras să sărbătorească evenimentul alături de cei 120 de invitaţi.

Charles şi Lady Diana au avut nu mai puţin de 27 de torturi la nuntă. Tortul tăiat de Charles era făcut din marţipan şi fructe şi decorat cu porumbei de zahăr, embleme ale marinei britanice şi literele C şi D. În vârf avea trandafiri, crini şi orhidee. Bucătarii au pregătit două torturi identice ca să aibă unul de rezervă în caz de accident, iar prepararea lor a durat două săptămâni.

La un an după moartea Dianei, o felie din tortul de la nuntă a fost vândută la licitaţie cu 17.000 de lire sterline.

Odată căsătorită cu Charles, Diana a devenit primul cetăţean de rând englez căsătorit cu un reprezentant al Familiei Regale.

Tinerii căsătoriţi şi-au petrecut luna de miere la casa familiei Mountbatten din Hampshire, într-o croazieră de 12 zile de-a lungul Mediteranei şi la Balmoral, moşia reginei.

Cu ocazia nunţii celor doi, Palatul Buckingham a fost invadat de cadouri venite din toate colţurile lumii. Familia preşedintelui american Donald Reagan a trimis cuplului britanic un vas gravat de sticlă de la Steuben, şi un ornament din cristal de Boehmia, lucrat manual, potrivit publicaţiei The New York Times.

Din partea statului canadian, Diana şi Charles au primit o cameră plină de mobilă canadiană care data din secolele 18 şi 19. Australia a trimis cuplului britanic 20 de tăvi de argint lucrate manual, inscripţionate cu data de 29 iulie 1981. Ambasadorul SUA la Londra, John Louis, le-a făcut cadou o mică pictură în ulei realizată de artistul american Henry KAhler, care îl prezintă pe prinţul Charles jucând polo.

Doi copii şi un divorţ

Nu după mult timp de la căsătorie, pe 21 iunie 1982 a venit pe lume primul fiu al Familiei Regale, prinţul William. Doi ani mai târziu, pe 15 septembrie 1984 s-a născut şi fratele său, Henry. Dar, din cazua aventurilor extraconjugale avute atât de Diana, cât şi de Charles, cei doi au decis să se despartă oficial în 1992. După separare, Diana a continuat să promoveze numeroase acţiuni umanitare, cum ar fi sprijinirea bolnavilor de SIDA şi campania împotriva minelor anti-personal, atrăgând şi mai mult dragostea oamenilor de pe tot mapamondul. În luna august a anului 1996, Diana şi Charles au divorţat, iar ea a primit titlul de prinţesa de Wales, renunţând la cel de „alteţă regală”.

Sfârşitul tragic al unei „lumânări în vânt”

Vestea că Diana a murit a şocat o lume întreagă. Lady Di a decedat într-un grav accident rutier care a avut loc în noaptea zilei de 31 august 1997, la Paris. În maşină se afla şi iubitul prinţesei, Dodi Al-Fayed, decedând şi el în urma impactului dintre limuzina Mercedes şi pilonii ce susţin tunelul de sub Pont de l’Alma, din apropierea Pieţei Concorde.

Cei doi tocmai se întorseseră dintr-o vacanţă petrecută în Sardinia şi s-au oprit pentru o noapte în Paris. După cina de la luxosul hotel Riz, Dodi şi-a trimis şoferul personal la vilă pentru a scăpa astfel de paparazzi. Maşina în care pleca cuplul urma să fie condusă de Henri Paul, bodyguard al hotelului care consumase alcool. Acesta a încercat să scape de ziarişti, conducând cu o viteză de aproximativ 200 kilometri pe oră într-un pasaj în care viteza era restricţionată la 50 de kilometri pe oră.

Zvonuri, scenarii si speculatiii cu „teoria conspiratiei” cum că cei doi ar fi fost victimele unui asasinat pus la cale de către serviciile secrete – care nu agreau o relaţie între mama moştenitorilor tronului britanic şi-un egiptean de origine musulmană – au circulat şi încă mai circulă la mai bine de treisprezece ani de la deces.

La moartea „prinţesei inimilor”, cei care au iubit-o pe Diana au adus în memoria acesteia peste două milioane de buchete de flori la palatele regale şi au aşteptat chiar si 12 ore pentru a se semna în cartea de condoleanţe. „Cea mai mare ironie legată de Diana este următoarea: deşi a avut numele zeiţei vânătorii, a sfârşit prin a fi ea cea mai vânată persoană din era modernă” a spus la înmormântarea acesteia, Earl of Spencer, fratele Prinţesei.

Aproximativ 3.500 de linii telefonice au fost deschise pentru donaţii într-un fond comemorativ, iar în memoria prinţesei a luat fiinţă o fundaţie caritabila care a adunat 133 de milioane de dolari într-un singur an. De asemenea, 48 de milioane de dolari au provenit din vânzarea discului lui Elton John „Candle în the Wind 1997″ şi alte 20 de milioane au fost strânşi în urmă vânzărilor unor suveniruri oficiale cu Diana.

Kate Middleton nu se teme de inelul şi caleaşca Dianei

Imediat după ceremonia căsătoriei, la 29 aprilie, prinţul William şi Kate Middleton vor saluta mulţimea adunată între catedrala Westminster şi Palatul Buckingham dintr-o caleaşca folosită atunci când părinţii lui William, prinţul Charles şi Diana, s-au căsătorit.

În funcţie de condiţiile meteorologice, prinţul William şi soţia sa se vor deplasa fie în somptuoasa caleaşcă de sticlă cu care a venit Diana la Catedrala Sfântul Paul, în 1981, fie în caleaşca descoperită care îi transportase pe Diana şi pe Charles după căsătorie.

Prima caleaşcă, care cântăreşte aproape o tonă, a fost concepută pentru şeful poliţiei engleze în 1881. Familia regală a cumpărat-o pentru încoronarea lui George al V-lea în 1911.

„Caleasca din sticlă este cea folosită de Diana şi de Sarah Ferguson când s-au dus la biserică”, a explicat Martin Oates, cel care se ocupă cu întreţinerea caleştilor Familiei Regale. A două caleaşcă, care datează din 1902, a fost construită pentru încoronarea lui Eduard al VII-lea. Este de culoare roşu închis şi decorat cu numeroase frunze din aur.

Pe lângă caleaşcă, Kate mai are încă ceva în comun cu „printesa inimilor”: inelul cu safir albastru şi diamante cu care a fost cerută în căsătorie de Prinţul William. După 8 ani de relaţie şi după ce a umblat timp de 3 săptămâni cu inelul care a aparţinut mamei sale în rucsac, în Kenya, William i-a oferit lui Kate inelul primit în urma cu 30 de ani de Prinţesa Diana.

Lady Di a ales să urmeze ritualul modern al Bisericii Angliei şi să îi proimita lui Charles doar «să îl iubească, să îl respecte şi să îi fie alături la bine şi la rău», dar nu «să i se supună».

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă