15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCum ne păcălesc politicienii

Cum ne păcălesc politicienii

Unul dintre cei mai cunoscuţi exegeţi ai Renaşterii, profesor la universităţi de renume precum Harvard sau Sorbona, Nuccio Ordine explică cum se aplică principiile lui Machiavelli în politica europeană de astăzi.

Profesorul Nuccio Ordine a venit la Bucureşti pentru a susţine o conferinţă atipică, despre literatură, ştiinţe politice şi economie, intitulată „Râsul în politică: Niccolò Machiavelli”.

Profesorul italian explică, plecând de la expresia lui Machiavelli „scopul scuză mijloacele”, că scriitorul florentin nu a scris niciodată aşa ceva şi că nu este pe deplin înţeles de politicienii care îl citesc ca pe Biblie astăzi (în Italia, doi politicieni au scris prefaţa unor reeditări ale „Principelui”: Benito Mussolini şi Silvio Berlusconi): „El a spus că Principele trebuie să fie abil şi capabil să poarte mai multe măşti, să păcălească. Dar e o mare diferenţă, pentru că politicienii păcălesc în interes propriu, nu în interesul statului. Asta este o problemă fundamentală în Italia, în România, în Europa de astăzi”.

În căutarea candidatului ideal

Machiavelli a văzut politica ca pe „unica doctorie care ar putea vindeca toate relele. Un principe bun trebuie să fie un bun medic al societăţii, pentru că politica este un rău care nu face lumea fericită. Cercetătorii de azi au ajuns la concluzia că politica a devenit un fel de terapie pentru un corp social deja bolnav”, analizează Nuccio.

În general, la alegerile politice din întreaga lume nu este ales candidatul ideal, ci cel mai puţin rău din rândul celor înscrişi, mai spune Ordine.

Comedia, oglindă a societăţii

Machiavelli era de principiul că nu există literatură serioasă şi literatură comică. De foarte multe ori, registrul comic poate schimba anumite situaţii din lumea politică.

Regulile de bază ale comediei pot fi aplicate teatrului lumii, vieţii sociale. În cea mai cunoscută commedia dell’arte din opera lui, „La Mandragora/ Mătrăguna”, considerată una din cele mai frumoase din literatura italiană, Machiavelli face o parabolă, personajele sale devenind reprezentări ale reperelor politice din acea perioadă (1524), însă fără o certă identificare.

Faptele principelui trebuie privite din punctul de vedere al scopului lor. „Machiavelli vrea să spună că în politică de multe ori e bine să te prefaci că schimbi lucrurile, fără să faci nimic”, mai explică Nuccio Ordine.

Profesor la universităţi de prestigiu

Nuccio Ordine este profesor de teorie a literaturii şi de literatură italiană la Universitatea din Calabria. Personalitate de vârf a lumii filozofico-literare internaţionale, este considerat una dintre cele mai importante autorităţi în opera lui Giordano Bruno. A fost profesor asociat al Centrului de Studii asupra Renaşterii din Universitatea Harvard, dar şi la Sorbona, Humboldt Institut sau Warburg Institute. A fost premiat de guvernul francez cu „Ordre des Palmes Académiques” pentru îngrijirea ediţiei bilingve a operei lui Bruno. A fost, de asemenea, decorat cu Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Comandar de către preşedintele Giorgio Napolitano pentru contribuţiile sale culturale; a scris articole în paginile culturale ale publicaţiei Corriere della Sera.

A colaborat cu Smaranda Bratu Elian pentru publicarea în România a unor lucrări importante din perioada Renaşterii.

Absolvenţii de studii umaniste, preferaţi de marile bănci

Nuccio Ordine a constatat, alături de alţi colegi profesori de la universităţi europene, un fenomen neobişnuit în cadrul marilor bănci şi companii londoneze: sunt angajaţi mai mulţi licenţiaţi Cambridge sau Oxford, adică absolvenţi de studii umaniste, decât cei specializaţi pe studii economice. Şi-au pus întrebarea de ce se produce un asemenea fenomen. Cauzele ar putea fi „schimbările neaşteptate ale economiei mondiale de astăzi şi, implicit, schimbarea neaşteptată a traseului pe care-l adoptă băncile”, spune Nuccio.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă