6.8 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialCine este părintele Bisericii Sataniste

Cine este părintele Bisericii Sataniste

Satanismul implică sacrificii, demoni şi mutilarea animalelor, nu-i aşa? Nimic mai eronat! Sau, cel puţin, aşa susţine comunitatea satanistă din România, care este o prezenţă activă pe internet, sub numele de bisericasatanista.ro.

Pentru creştini, alăturarea celor două cuvinte, „biserică” şi „satanism”, este o aberaţie, dar nu şi pentru Anton Szandor LaVey, fondatorul Bisericii lui Satan din San Francisco, instituţie recunoscută de către Statele Unite ale Americii.

Satanismul modern

Anton LaVey, actor, circar, muzician şi scriitor, este cel care, în anii ’60, a pus bazele satanismului modern, distanţându-se de practicile „neortodoxe” ale precursorilor lui.

Satanismul modern „încurajează propria dezvoltare şi te îndeamnă să te feliciţi pe tine însuţi când realizezi ceva, şi nu pe o zeitate care te poate face în anumite momente ( dacă nu întotdeauna ) să te simţi nesemnificativ sau fără valoare. Această religie şi stil de viaţă mai încurajează raţiunea, intelectul, obiectivismul şi individualitatea, fără de care omul nu are nimic.” potrivit site-ului bisericasatanista.ro.

Avem de a face, se pare, cu un cult care pune accentul pe dezvoltarea personală şi egocentrism, o „religie a ateismului” – căci în viziunea lui LaVey, Satan este pur şi simplu un „simbol istoric şi literar al valorilor pământeşti”.

De la sectă, la religie

Potrivit definiţiei date de Wikipedia, o religie reprezintă „credinţa în supranatural, sacru sau divin, şi codul moral, practicile de ordin ritual, dogmele, valorile şi instituţiile asociate cu această credinţă”. Această definiţie face din satanism o religie în tot sensul cuvântului. De ce? Pentru că satanismul modern întruneşte toate condiţiile.

1. Credinţa în supranatural

Cu toate că LaVey neagă existenţa Satanei, religia lui menţine o legătură strânsă cu ocultul şi magia, deci, cu supranaturalul. „Recunoaşte puterea magiei dacă ai folosit-o cu succes pentru a-ţi îndeplini dorinţele. Dacă negi puterea magiei după ce ai utilizat-o cu succes, vei pierde tot ce ai obţinut” se arată într-un pasaj extras din Biblia Satanistă.

2. Cod moral, practici de ordin ritual, dogme şi valori

Biblia Satanistă, scrisă de LaVey „fără niciun fel de inspiraţie supranaturală”. Aceasta conţine dogme şi valorile, precum şi un cod „moral”. Dar, când există norme, există şi încălcări ale normelor, iar în cazul religiilor acestea poartă numele de „păcate”.

Păcatele satanice sunt în număr de nouă, iar în fruntea listei se află prostia. Urmează infatuarea, solipsismul, autoamăgirea, lipsa de perspectivă, uitarea trecutului Ortodoxiei, orgoliul neproductive şi lipsa de estetică. Acestea sunt explicate în detaliu în Biblia Satanistă.

Preotul Eugen Tănăsescu, după o analiză a celor nouă păcate satanice şi a altor texte de aceeaşi natură, a declarat pentru romanialibera.ro că acestea au o tentă clară de anticreştinism a căror scop este păstrarea ţelului urii.

„Este interesant jocul practicat faţă de Ortodoxie, deşi există multe afirmaţii cu tentă clară de anticreştinism. În lista de păcate apare unul aparent surprinzător – uitarea trecutului Ortodoxiei. Faptul că LaVey zice că asta este un păcat se vede clar că avem de-a face cu o ură intensă la adresa creştinismului. Scopul lui este păstrarea ţelului urii, căci dacă dispare scopul urii, ura nu mai există. Acest lucru mă face să cred că, dincolo de clarele probleme psihice, LaVey este un nebun care ştie ce vrea.”

Preotul a mai declarat că religia lui LaVey pare a fi o „religie de supermarket”.

„Sunt lucruri care sunt scrise şi pentru a contura o filosofie atractivă, tocmai pentru cei nelămuriţi, sau, poate, pentru cei prea duşmănoşi. Religia lui pare o religie de supermarket, adică vrea capital uman pentru a obţine şi ceva capital financiar.”

3. Instituţia

Fondată în 1966, Biserica lui Satan din San Francisco este prima de acest gen. Aceasta este dedicată „acceptării naturii adevărate a omului – aceea de fiinţă carnală care trăieşte într-un univers pătruns şi motiva de Forţa Întunericului, numită Satan”

Omul diavolului

„LaVey este inca un guru al lumii, dar el vrea să spargă barierele clasice ale sectarismului, venind, chipurile, cu propunerea inversării valorilor… El propune să slujim răului şi urii,dezbinării şi egoismului,pentru a atinge (paradoxal), un bine”, spune preotul Eugen Tănăsescu.

LaVey a murit la 67 de ani din cauza edemului pulmonar, după un stil de viaţă decadent. Acesta avea o tarantulă drept animal de casă şi obişnuia să umble prin oraş îmbrăcat într-o mantie neagră. Locuia într-o casă neagră, cânta la orgă şi a jucat rolul diavolului într-o producţie cinematografică.

Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă