3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCine este inginerul care vrea să lanseze primul satelit moldovenesc

Cine este inginerul care vrea să lanseze primul satelit moldovenesc

Un grup de ingineri de la Universitatea Tehnică din Chişinău pregăteşte lansarea primul satelit artificial al Pământului fabricat în Republica Moldova

Una dintre cele mai reputate personalităţi ştiinţifice din fosta Uniune Sovietică, academicianul Ion Bostan, pregăteşte o prtemieră ştiinţifică. Este vorma de lansarea satelitului artificial al Pământului, numit „Moldova”. Satelitul este conceput de ingineri care au lucrat pentru proiecte de vârf în timpul în care Basarabia era sub ocupaţie sovietică. Însă aceşti savanţi au inclus şi tehnică occidentală în proiectul satelitului.

Când va fi lansat satelitul

Republica Moldova se pregăteşte să lanseze, în anul 2014, primul său satelit artificial. Anunţul a fost făcut la Cluj-Napoca de către academicianul Ion Bostan, rectorul Universităţii Tehnice a Moldovei, care a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca.

„Satelitul artificial al Republicii Moldova a fost conceput de o serie de savanţi care au lucrat în programele spaţiale ale Uniunii Sovietice, dar şi de tineri cercetători care au studiat în Occident”, spune academicianul Ion Bostan. O serie de componente ale satelitului sunt realizate în Statele Unite ale Americii, iar savanţii moldoveni au avut nevoie de aprobări speciale pentru a le cumpăra, a spus academicianul Ion Bostan.
Academicianul moldovean afirmă, pe de altă parte, că o parte importantă a componentelor viitorului satelit artificial a fost produsă de intreprinderile din Chişinău, care, la rândul lor, au lucrat în programele de cercetare ştiinţifică ale fostei URSS. Aceste intreprinderi au produs inclusiv primul laborator de microbiologie în condiţii de imponderabilitate, testat de sovietici în anii 1970, spune profesorul Ion Bostan.

„O dată cu deschiderea erei valorificării spaţiului cosmic, o dată cu zborul primului om în Cosmos, Iuri Gagarin, Universitatea Tehnică, în calitate de instituţie dintr-o fostă republică unională, firesc, a participat în multe programe unional privind dezvoltarea tehnicii cosmice, tehnologiilor satelitare. Aş spune acum un lucru care acum deunăzi nu puteam spune. Universitatea Tehnică, cu sute şi sute de absolvenţi, a participat activ în elaborarea aparatajului electronic, pentru rachetele balistice, pentru staţia Mir (Pacea), pentru Centrul de Control şi Monitorizare a Zborului Rachetelor... Am avut, cel puţin în Chişinău, 10 intreprinderi industriale cu 5, 6, 11.000 de angajaţi care, integral, erau încadraţi în elaborarea aparatajului electronic pentru tehnica spaţială de zbor, pentru proiecte deja desecretizate, cum ar fi Potom, Surami, pentru submarinele sovietice.

Deci, computerele de bord au fost elaborate la intreprinderea Sciotmaş Signal din Chişinău şi fabricate în Republica Moldova, desigur, cu utilizarea unor componente electronice aduse din alte regiuni ale Uniunii Sovietice”, a spus academicianul Ion Bostan. „Cât priveşte Universitatea Tehnică, aş spune că primul laborator de creştere a microorganismelor în condiţii de imponderabilitate a fost conceput de studentul Universităţii Tehnice, Leonid Şacun, şi care a câştigat acel concurs acerb de a fi instalat pe corabia cosmică. Acest laborator pentru creşterea microorganismelor a fost instalat la bordul staţiei Soiuz 13“, a mai spus rectorul Universităţii Tehnice din Chişinău.

Savant renumit

Academicianul Ion Bostan este unul dintre cei mai renumiţi savanţi din Europa de Est. El a fost implicat în programele de cercetare spaţială sovietică. De asemenea, el a pus la punct sistemele de transmisie silenţioasă, folosite de submarinele nucleare ruseşti. Ion Bostan a fost şef de catedră la una dintre cele mai presitigoase universităţi din Moscova. În anul 1992, după ce a fost ales rector al Universităţii Tehnice din Chişinău, el a introdus învăţământul tehnic în limba română în Republica Moldova.

Cele mai citite

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...

Macron apreciază decizia lui Biden de a lăsa Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia

Președintele francez a spus că mișcarea a fost un răspuns la desfășurarea de soldați nord-coreeni Președintele francez Emmanuel Macron a salutat decizia președintelui american Joe...

Ziua Internațională a bărbaților se sărbătorește pe 19 noiembrie

Ziua Internațională a bărbaților, celebrată anual pe 19 noiembrie, promovează recunoașterea contribuțiilor și a bunăstării bărbaților și băieților în societate. Ziua Internațională a bărbaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă