0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialAşa-i în tenis: Vezi cum a ajuns o logopedă prinţesa Belgiei

Aşa-i în tenis: Vezi cum a ajuns o logopedă prinţesa Belgiei

Viitorul rege al Belgiei, Prinţul Philippe, s-a căsătorit cu frumoasa Mathilde pe 4 decembrie 1999, după o relaţie discretă care a durat circa trei ani. Deşi iniţial s-a bănuit a fi o căsătorie aranjată, cei doi au demontat, în cei 11 ani de căsnicie, această suspiciune. Împreună cu cei patru copii ai lor, Mathilde şi Philippe formează o familie de care atât valonii, cât şi flamanzii sunt mândri.

Poporul belgian, separat de multă vreme de diferenţele politice şi culturale dintre Valonia, unde se vorbeşte franceza, şi Flandra, regiunea unde olandeza este limba agreată, a primit-o foarte bine pe viitoarea soţie a prinţului Philippe – Mathilde d’Udekem d’Acoz, care vorbeşte fluent ambele limbi – franceză şi olandeză, dar şi engleza şi italiana. Aşadar, dincolo de frumuseţea, şarmul şi inteligenţa sa, viitoarea prinţesă şi-a vrăjit compatrioţii cu originile sale „extrem” de belgiene. „Întreaga Belgie este cucerită de farmecele tale” declara, în ziua nunţii, primarul oraşului Bruxelles, Francois Xavier de Donnea.

Născută într-o familie de aristocraţi, fiica unui judecător şi a unei contese, Mathilde a avut avantajul de a locui în capitala Bruxelles – regiune oficial bilingvă, fiind astfel o alegere ideală pentru a deveni viitoarea regină a Belgiei.

Aşa-i în tenis…

Aleasa inimii prinţului Phillippe al Belgiei s-a născut la data de 21 ianuarie 1973, în Uccle (una din cele 19 comune din regiunea capitalei Bruxelles) şi şi-a început studiile la Bastogne (oraş francofon din regiunea Valonia), iar apoi a absolvit „Institut de la Vierge Fidèle”, din Bruxelles. În anul 1994, tânăra Mathilde d’Udekem d’Acoz absolvea cu brio, tot la Bruxelles, „Institut Libre Marie”, obţinând o diplomă în logopedie (ramură a medicinii şi a pedagogiei care studiază, tratează şi corectează defectele de pronunţare şi de emisie vocală).

Philippe Leopold Louis Marie, duce de Brabant, prinţ al Belgiei s-a născut în castelul Belvedere la data de 15 aprilie 1960 şi este succesorul la tron al lui Albert II, fiind primul dintre cei trei copii ai acestuia.

Pregătindu-se ca într-o zi sa devină rege, Philippe şi-a început studiile atât în olandeză cât şi în franceză. După ce a absolvit Academia Militară, tânărul Philippe a plecat să studieze afară. Astfel, din 1978 până în 1981 şi-a continuat educaţia la Colegiul Trinity al Universităţii Oxford şi apoi la Universitatea Stanford, California, unde a absolvit în 1985 un master în ştiinţe politice. A fost numit în funcţia de locotenent în 1980 iar în 1989 în cea de colonel. La 25 martie 2001, prinţul a fost numit în funcţia de general maior.

Deşi fusese educat pentru a deveni într-o zi rege, la moartea unchiului său, Baudouin, este considerat insuficient de matur pentru a prelua conducerea regatului, iar coroana îi revine tatălui său, Albert II, multă lume speculând că Phillippe, care avea pe atunci 33 de ani, era încă burlac şi nu era pregătit pentru a conduce poporul belgian. Acesta este numit doar preşedinte de onoare al Biroului de Comerţ Exterior Belgian, această funcţie dându-i ocazia să coordoneze numeroase vizite în scop economic în afara ţării. În iunie 1994, Philippe devine şi membru al Senatului Belgian.

Prinţul Philippe a întâlnit-o pe aristocrata de 23 de ani, Mathilde d’Udekem d’Acoz, în 1996, la o partidă de tenis. După o relaţie discretă de trei ani de zile, moştenitorul tronului belgian a decis ca în toamnă lui ‘99 (pe 13 septembrie) să îşi anunţe logodna cu Mathilde, veste care i-a luat pe mulţi prin surprindere. Cum Mathilde provenea dintr-o familie aristocrată, iar relaţia dintre cei doi fusese una foarte discretă, iniţial s-a crezut că este vorba despre o căsătorie aranjată, însă membrii Casei Regale au negat vehement această ipoteză.

Prin căsătoria cu Philippe, Mathilde avea să devină prima consoartă de origine belgiană din istoria de 169 de ani a Regatului Belgiei.

Mathilde şi Philippe, ultima nuntă regală a secolului 20

 

P





rinţul Philippe, s-a căsătorit cu frumoasa Mathilde pe 4 decembrie 1999, o perioadă a anului destul de neobişnuită pentru nunţile regale care se fac de obicei în anotimpurile mai calde.

Deşi mii de belgieni erau aşteptaţi pe străzile Bruxelles-ului pentru a sărbători împreună cu mirii marele eveniment, temperaturile scăzute i-au ţinut pe mulţi în casă, aşa că doar vreo 20.000 de curajoşi au fost alături de viitorul rege şi aleasa acestuia.

Pentru a face schimb de jurăminte, cuplul a ţinut ceremonia civilă în primăria oraşului, iar pe cea religioasă la Catedrala Saint Michel. Ceremonia civilă a fost condusă de primarul oraşului Bruxelles, cavalerul Francois Xavier de Donnea. După serviciul civil, cuplul a mers separat către Catedrala Saint Michel (prinţesa călătorind într-un Rolls-Royce).

Cununia religioasă a fost ţinută de Cardinalul Danneels şi a avut o asistenţă de 1.200 de persoane. În timpul ceremoniei religioase, mirii au rostit jurămintele atât în franceză cât şi în olandeză.

Printre invitaţi s-au aflat şi Prinţul Charles de Wales sau Prinţul Naruhito al Japoniei împreună cu Prinţesa Masako.

„La această nuntă au fost invitaţi doar Regele Mihai şi Regina Ana. De regulă, se invită doar un cuplu dintr-o familie regală, iar de data asta, ei au fost aleşi”, povesteşte pentru România liberă, Principele Radu Duda.

Mireasa a purtat o rochie realizată pentru ea de designerul belgian Edouard Vermeulen de la casa de modă Natan. De asemenea , Mathilde a purtat un voal de 2 metri din dantelă de Bruxelles, accesorizat cu o diademă cu diamante şi cercei cu diamante şi perle.
Buchetul miresei a fost format dintr-o cascadă de flori albe combinate cu multă verdeaţă. Pentru că a absolvit Academia Militară, Prinţul Philippe a fost îmbrăcat în uniformă de ofiţer. După ceremonii, a avut loc o recepţie de prânz la Palatul Regal pentru ca seara să aibă loc o alta, la Palatul Laeken.

Şi prinţii se uită la Matrix

Deşi nu au fost prezenţi la nuntă moştenitorului tronului belgian, Principesa Margareta şi Principele Radu Duda, sunt prieteni buni cu cei doi. Una dintre pasiunile comune ale cuplului belgian Mathilde – Philippe şi ale Principesei Margareta şi a Principelui Radu este vizionarea filmelor.

„Suntem foarte buni prieteni cu Philippe şi Mathilde care sunt nişte persoane foarte calde. Dacă pe Philipppe îl cunoşteam dinaintea căsătoriei, pe Mathilde am cunoscut-o mai apoi. De câte ori avem ocazia, mergem la film împreună. De exemplu, am văzut toţi patru filmul Matrix într-un cinematograf din Bruxelles”, povesteşte Principele Radu Duda.

Doi părinţi, patru copii, o familie numeroasă

I







n cei peste unsprezece ani de căsnicie, Mathilde a adus pe lume patru copii. Primul dintre cei patru este Prinţesa Elisabeta a Belgiei, născută la circa doi ani de la căsătoria acestora, la data de 25 octombrie 2001. Elisabeta a fost botezată la 9 decembrie 2001 în capela castelului Ciergnon de cardinalul Godfried Danneels.

Naşii de botez au fost Prinţul Amedeo al Belgiei, vărul ei, şi contesa Hélène d’Udekem d’Acoz. Aceasta a fost botezată cu numele de Elisabeta în onoarea stră-străbunicii ei, Elisabeta de Bavaria.
Primul băiat al familiei regale a fost Gabriel, născut pe 20 august 2003. Numele de Gabriel a fost dat pentru că are o însemnătate atât în religia creştină, cât şi în cele musulmană şi iudaică.

Prinţul Emmanuel este cel de-al treilea copil al familiei regale, fiind născut pe 4 octombrie 2005. Botezul acestuia a avut loc în Castelul Ciergnon, fiind botezat de cardinalul Godfried Danneels.

Prinţesa Eléonore, mezina cuplului regal, este a cincea în ordinea succesiunii la tronul Belgiei. Ea este al doisprezecelea nepot al regelui Belgiei, Albert al II-lea, şi al reginei Paola. Aceasta a fost botezată un duo nu mai puţin regal, Prinţesa Victoria a Suediei (despre a cărei nuntă vorbim în paginile următoare) a fost naşa, în timp ce naşul a fost Contele Sebastian Von Westphalen (între cei doi nu exista nici o relaţie sentimentală, Prinţesa având deja o relaţie cu cel care urma să-i devină, în 2010, soţ).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă