Festivalul dedicat celui mai mare muzician român al tuturor timpurilor are un program extrem de încărcat la acest sfârşit de săptămână.
Continuă seria concertelor de la Sala Palatului adunate sub titulatura ”Mari orchestre ale lumii”, iar iubitorii muzicii de cameră sunt răsfăţaţi la Ateneul Român cu intimele, dar superbele concerte de la miezul nopţii.
Operă la „Enescu“
Pasionaţii de operă primesc şi ei în acest weekend un dar: ”Otello” de Giuseppe Verdi, în regia Verei Nemirova şi sub bagheta dirijoarei Keri-Lynn Wilson, care se va juca vineri de la ora 19.00, la Opera Naţională. În rolurile principale apar Marius Vlad Budoi şi Nicoleta Ardelean.
Keri-Lynn Wilson, dirijoare de operă şi de muzică simfonică, a fost invitată să conducă orchestre de prestigiu internaţional şi a susţinut concerte în săli de operă renumite. Recent, doamna Wilson a dirijat Dama de pică la Stockholm, Olandezul zburător la Montreal şi Traviata la Salerno. În lunile următoare va dirija Carmen la Nîmes, Nabucco în La Coruña, Traviata la Zürich, Boris Godunov la Tel Aviv şi Evgheni Oneghin în Varşovia. Keri-Lynn Wilson a dirijat orchestre în Paris, Los Angeles, München, Montreal, Toronto, St. Paul, Houston, Washington, Aachen, Leipzig, Moscova, St. Petersburg, Madrid, Bucureşti, Ierusalim, Ljubljana, Zagreb şi multe altele. Casa de discuri Dorian Records a produs un CD al său dirijând orchestra simfonică „Simon Bolivar“ din Venezuela, interpretând compoziţii latino-americane.
Născută în Winnipeg (Canada), Keri-Lynn Wilson a studiat flautul, pianul şi vioara. La Julliard, în New York, a fost studenta celebrului flautist Julius Baker şi şi-a făcut debutul la Carnegie Hall la vârsta de 21 de ani. A primit bursa Bruno Walter şi şi-a continuat studiile la Julliard, în dirijat, cu Otto-Werner Mueller, primind o dublă licenţă – de flautistă şi dirijoare. A debutat cu National Arts Center Orchestra din Canada la vârsta de 23 de ani.
În perioada studenţiei a fost asistenta lui Claudio Abbado la Festivalul Salzburg şi a primit o bursă din partea Tanglewood Music Center. După absolvire a fost dirijoare asociată a Orchestrei simfonice „Dallas“ până în 1998, când s-a lansat într-o carieră internaţională ca dirijoare invitată.
Tot vineri, de la ora 19.30, concertează la Sala Palatului „Orchestre de Paris“, dirijată de faimosul Paavo Jarvi, laureat cu premiul Grammy. Programul va cuprinde Simfonia nr. 1 în Mi bemol Major op. 13 de George Enescu şi Simfonia nr. 5 în Si bemol Major op. 100 de Prokofiev.
„Europa Galante“
De la ora 22.30 la Ateneu va concerta ansamblul „Europa Galante“, avându-l ca dirijor şi solist pe Fabio Biondi, cu un program Vivaldi.
„Europa Galante“ a fost fondată în 1990 din dorinţa directorului muzical Fabio Biondi de a alcătui un ansamblu italian care să interpreteze la instrumente originale muzică barocă şi repertoriu clasic. Ansamblul interpretează muzică de cameră, de exemplu sonatele pentru coarde ale compozitorilor italieni din secolul al XVII-lea.
„Europa Galante“ a cântat în multe dintre marile săli de concerte şi teatre ale lumii, printre care: Scala din Milano, Academia Santa Cecilia din Roma, Suntory Hall din Tokyo, Concertgebouw din Amsterdam, Royal Albert Hall din Londra, Musikverein din Viena, Centrul Lincoln din New York şi Opera din Sydney şi a avut turnee în Australia, Japonia, Europa, Canada, Israel, Statele Unite ale Americii şi America de Sud.
Repertoriul „Europa Galante“ include Agripina şi Imeneo de Händel, Bazajet, Ercole sul Termodonte, Oracolo in Messenia de Vivaldi şi multe lucrări instrumentale de dinaintea secolului al XVIII-lea. Ansamblul e interesat şi de oratoriile lui Alessandro Scarlatti (Clori, Dorino e Amore) sau de opere precum Massimo Puppieno, Il Trionfo dell’Onore, La Principessa Fedele şi Carlo Re d’Allemagna. Ansamblul s-a bucurat de recunoaştere şi apreciere încă de la lansarea primului disc, dedicat concertelor lui Vivaldi, reuşind să adune în palmares o listă impresionantă de premii: Choc din partea Le Monde de la Musique, 5 Diapazoane de Aur, Diapazonul de Aur al anului şi nominalizări la categoria discul anului în Spania, Canada, Elveţia sau Finlanda, cât şi Marele Premiu al Academiei Charles Cros din Paris. În 1998, după o îndelungată colaborare cu casa de discuri franceză Opus 111, „Europa Galante“ a semnat un contract cu Virgin Classics.
„Europa Galante“ a primit două nominalizări la premiile Grammy: „Concerti con molti strumenti” de Vivaldi (2004), „Bajazet“ de Vivaldi (2006). Cel mai recent disc, opera „L’Oracolo in Messenia” de Vivaldi, a primit Diapazonul de Aur şi s-a bucurat de aprecieri din partea criticii.
„Europa Galante“ are rezidenţă artistică la Fondazione Teatro Due din Parma.