7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInternaționalSir Neville Marriner şi bagheta sa fermecată

Sir Neville Marriner şi bagheta sa fermecată

Vineri şi sâmbătă, de la ora 22.30, în cadrul Concertelor de la Miezul Nopţii ale Festivalului „George Enescu“ va apărea pe scena Ateneului Român faimosul ansamblu cameral „Saint Martin in the Fields“, avându-l la pupitru pe Sir Neville Marriner.

Academia „Saint Martin in the Fields“ a fost înfiinţată în 1958 ca un ansamblu de cameră mic şi fără dirijor. Condusă de Neville Marriner şi atrăgând câţiva dintre cei mai buni instrumentişti din Londra, orchestra s-a concentrat la început pe repertoriul din perioada barocă, dezvoltând un stil de interpretare ce a marcat revitalizarea barocului din anii ’60.

Numele i-a fost dat după diferitele societăţi („academii“) care susţineau concerte şi care au înflorit în secolul al XVIII-lea la Londra şi, totodată, după celebra biserică în care au susţinut primul lor concert pe 13 noiembrie 1959.

 După doar doi ani, şi-au asigurat primul contract de înregistrare, la casa de discuri independentă L’Oiseau-Lyre.

Acesta a fost începutul a ceea ce avea să fie un record discografic al lumii (peste 500 de înregistrări). Academia este recunoscută în special pentru înregistrările lucrărilor lui Mozart cu Sir Neville Marriner la pupitru, incluzând şi coloana sonoră a filmului „Amadeus“. S-a bucurat de critici deosebit de favorabile pentru înregistrările cu muzica lui Bach alături de pianistul Murray Perahia sau concertele de Kurt Weill şi Peteris Vasks cu violonistul britanic Anthony Marwood, pentru CD-ul de debut al sopranei Kate Royal şi, cel mai recent, o înregistrare live cu „Requiem“-ul de Fauré cu The Sixteen.

Graţie acestui uriaş catalog de înregistrări şi difuzărilor radio, numele Academiei a devenit cunoscut publicului din lumea întreagă.

Alături de concertele susţinute cu Sir Neville Marriner şi directorul Kenneth Sillito, orchestra colaborează cu un mare număr de artişti invitaţi, ca Murray Perahia, Joshua Bell, Gil Shaham, Anthony Marwood, Julia Fischer şi Julian Rachlin. Pe lângă concertele susţinute în Anglia, Academia „Saint Martin in the Fields“ are acum un program încărcat de turnee internaţionale. Din 2002, Academia este orchestră-rezident la Barbican Centre din Londra.

Sir Neville Marriner

Începuturile carierei sale îşi au rădăcinile în studiile de vioară urmate la Royal College of Music, în Londra, unde mai târziu avea să devină şi profesor.

Şi-a dezvoltat cariera de dirijor sub îndrumarea lui Pierre Monteux, „maestrul“ francez alături de care au studiat mulţi dirijori ai generaţiei contemporane.

În 1959, un grup de muzicieni din Londra conduşi de Neville Marriner au format Academia „St. Martin in the Fields“, care a devenit curând un ansamblu muzical influent ce interpreta muzică din sec. XVII şi XVIII.

În prezent, Academia deţine un repertoriu cuprinzător de muzică de cameră, muzică simfonică, de operă şi corală, iar concertele de anvergură, festivalurile, turneele şi înregistrările reprezintă aproximativ 30% din programul lui Sir Neville Marriner. De altfel, artistul deţine titlul de preşedinte pe viaţă al Academiei.

A primit două distincţii pentru aportul său la muzica din ţara natală, iar recent a primit distincţii în Franţa, Germania şi Suedia.

Cele două concerte ale Academiei „Saint Martin in the Fields“ sunt prezentate de compania Enel.

Vineri

Solist: Antonio Meneses – violoncel

Program:

Sir E. Elgar – Introducere şi Allegro pentru orchestră de coarde, op. 47

Sir E. Elgar – Concertul pentru violoncel şi orchestră în mi minor, op. 85

Sir E. Elgar – Enigma Variation, op. 36

Sâmbătă

Solist: Boris Brovtsyn – vioară

Program:

F. Mendelssohn-Bartholdy – Uvertura „Ruy Blas“

F. Mendelssohn-Bartholdy – Concertul pentru vioară şi orchestră în mi minor, op. 64

F. Mendelssohn-Bartholdy – Visul unei nopţi de vară (integral)

Soliste: Irina Iordăchescu – soprană, Maria Jinga – mezzosoprană

Cu participarea Corului Filarmonicii „G. Enescu“

Dirijorul corului: Ion Iosif Prunner

 

Cele mai citite

România își află adversarele din preliminariile CM 2026. Detalii despre tragerea la sorți și posibilele echipe din grupă

Naționala de fotbal a României își va cunoaște vineri, 15 decembrie, adversarele din preliminariile Cupei Mondiale 2026. Evenimentul va avea loc la Zurich, începând...

Exclusiv Nou sondaj ECFR: Cei mai mulți britanici și europeni susțin aprofundarea relațiilor și sunt disponibili să ignore liniile roșii; votanții Brexit sprijină libera...

Un nou sondaj de opinie publică, cu 9.278 de respondenți din 6 țări, publicat astăzi de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), relevă că...

România își află adversarele din preliminariile CM 2026. Detalii despre tragerea la sorți și posibilele echipe din grupă

Naționala de fotbal a României își va cunoaște vineri, 15 decembrie, adversarele din preliminariile Cupei Mondiale 2026. Evenimentul va avea loc la Zurich, începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă