Sâmbătă, la Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30, în cadrul seriei „Mari orchestre ale lumii“, la Festivalul „George Enescu“ va concerta Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, avându-l la pupitru pe Mariss Jansons şi ca solist pe pianistul Emanuel Ax. Publicul meloman va putea asculta Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în do minor op. 37 de Beethoven şi „O viaţă de erou“ op. 40 de Richard Strauss.
Orchestra Concertgebouw a fost fondată în anul 1888. Cu ocazia aniversării a 100 de ani, în 1988, orchestra a primit oficial şi titlul de „Regală“.
Este cotată drept una dintre cele mai bune orchestre din lume. Criticii i-au lăudat dintotdeauna sunetul unic: secţiunea de corzi a orchestrei este „catifelată“, sunetul instrumentelor de suflat din alamă e „de aur“, al celor din lemn – „deosebit de personal“, iar instrumentele de percuţie au o reputaţie internaţională. Criticii de specialitate menţionează şi „acustica excepţională“ a sălii Concertgebouw, proiectată de arhitectul A.L. van Gendt.
Un alt atu al Orchestrei Regale îl reprezintă amprenta dirijorilor. În cei 125 de ani ai existenţei sale, Orchestra Regală Concertgebouw a avut doar şase dirijori! Mai mult, ea străluceşte şi prin cei 120 de instrumentişti, care provin din peste 20 de ţări. În ciuda dimensiunii, orchestra funcţionează ca una camerală atunci când vine vorba de sensibilitatea cu care membrii săi cântă împreună.
Dirijorii
Primul dirijor al Orchestrei Regale Concertgebouw a fost Willem Kes, din anul 1888 până în anul 1895. Au urmat Willem Mengelberg (1895-1945), Eduard van Beinum (1945-1959), Bernard Haitink (1963-1988), Riccardo Chailly (1988-2004) şi Mariss Jansons (numit în septembrie 2004).
Willem Mengelberg a realizat fundamentul pentru mult apreciata tradiţie Mahler a orchestrei. În timpul celor 50 de ani de dirijat, Willem Mengelberg a invitat compozitori renumiţi să colaboreze cu Orchestra Regală Concertgebouw, tradiţie păstrată până azi. Eduard van Beinum a introdus în repertoriu simfoniile lui Bruckner şi muzica franceză. Matineele de Crăciun dirijate de Bernard Haitink şi televizate în multe ţări europene i-au adus Orchestrei Regale o largă recunoaştere. Haitink a fost numit dirijor onorific în 1999. Dirijor emerit din 2004, Riccardo Chailly a impulsionat programarea muzicii contemporane şi de operă. Sub conducerea lui Mariss Jansons, orchestra s-a concentrat pe compozitori precum Bruckner, Mahler, Strauss şi Brahms, precum şi pe compozitori importanţi ai secolului al XX-lea, ca Şostakovici şi Messiaen, cărora le-au fost dedicate proiecte tematice de mare anvergură.
Există două elemente esenţiale ale repertoriului orchestrei: tradiţia şi înnoirea. Este vorba, pe de o parte, despre interpretările muzicii lui Mahler şi Bruckner, precum şi despre menţinerea unor tradiţii speciale – „Pasiunea“ şi „Matineul de Crăciun“. Seria proiectelor speciale „Alive, Adventurous, Alluring“ (AAA) include muzică centrată pe diverse teme.
Orchestra susţine anual 80 de concerte la Concertgebouw, în Amsterdam, şi în alte 40 de săli de concert renumite din toată lumea. Are parte de aproximativ 250.000 de spectatori pe an, la care se adaugă publicul transmisiunilor regulate la radio şi televiziune. A înregistrat peste 1.100 LP-uri, CD-uri şi DVD-uri, multe dintre ele câştigând distincţii internaţionale.
Duminică, aceeaşi orchestră cu acelaşi dirijor la pupitru poate fi văzută la ora 11.00, tot la Sala Palatului, având-o ca solistă pe violonista Lisa Batiashvili. Orchestra va interpreta un program bogat, cuprinzând lucrări de George Enescu, Prokofiev şi Stravinsky.