0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInternaționalOpereta dovedeşte din nou că viaţa e frumoasă

Opereta dovedeşte din nou că viaţa e frumoasă

În perioada 8-18 noiembrie va avea loc cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!”. Organizat de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, evenimentul a intrat deja în tradiţia toamnei bucureştene.

 

Pe parcursul celor 11 zile de festival vor avea loc spectacole fastuoase, cum e cazul Galei de musical, concerte de toate tipurile şi pentru toate gusturile, de la fado-ul portughez interpretat de Dulce Pontes şi cabaretul noir al frumoşilor nebuni de la „The Tiger Lillies”, care şi-au format deja un public la Bucureşti în decursul  ediţiilor precedente ale festivalului „Viaţa e frumoasă!”, la jazz-ul năvalnic cântat în spaţii care de care mai neconvenţionale de prietenii vechi ai Operetei, nelipsiţi de la nici o ediţie, băieţii din trupa „Old Fish Jazz Band”, ajungând până la doine şi muzici străvechi balcanice şi persane, interpretate de Grigore Leşe şi invitaţii săi. Nu vor lipsi, în mod evident, opereta tradiţională, muzica clasică şi, dat fiind faptul că vom intra în perioada sacră a Postului Crăciunului, în program sunt cuprinse şi concerte de muzică religioasă.

Pe lângă evenimentele care au avut loc şi în anii anteriori, precum „Serile tradiţionale” şi secţiunea on air difuzată la Radio România Cultural, în acest an, în cadrul Trofeului „Ion Dacian”, va avea loc şi versiunea dedicată copiilor, Gala „Ion Dacian” Junior.

După succesul înregistrat anul trecut, atelierul susţinut de urmaşul lui Jerzy Grotowski, Thomas Richards, continuă şi în  acest an. Pe lângă toate acestea, vor mai exista o serie de activităţi şi evenimente conexe, precum conferinţe, lansări de carte, expoziţii şi ateliere dedicate celor mari şi celor mici.

Radu Afrim & Răzvan Mazilu

Publicul de teatru va fi şi el răsfăţat cu două spectacole excelente: „Visul unei nopţi de vară”, în regia copilului teribil al scenei româneşti, Radu Afrim, montat la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, şi „The Full Monty”, în direcţia de scenă a cunoscutului coregraf Răzvan Mazilu, spectacol interpretat de trupa Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara, music-hall realizat după celebrul film britanic cu acelaşi nume.

Spectacolul Naţionalului ieşean se joacă cu casa închisă. Asta pentru că este o montare marca Afrim, un extrem de puternic brand teatral, şi apoi pentru că de data aceasta regizorul a pornit de la un text clasic, „Visul unei nopţi de vară” al lui Shakespeare.

După ce le-a „sexualizat” pe cele trei surori ale lui Cehov, pe fiicele Bernardei Alba le-a făcut femei uşoare, iar personajele din „Jocul de‑a vacanţa” le-a transformat în corporatişti workaholici, criticii şi spectatorii fideli ai lui Afrim se întrebau pe bună dreptate dacă va avea vreo „milă” de Shakespeare.

Aducerea în contemporaneitate este o operaţie chirurgicală care poate salva textele clasice de la o moarte sigură de bătrâneţe şi plictiseală, dar le şi poate grăbi sfârşitul. Afrim reuşeşte, chiar aşa „neruşinat”  cum e faţă de oamenii ăia bătrâni pe care-i cheamă Cehov sau Shakespeare, să-i resusciteze şi să le dea o nouă viaţă. Sigur că supune vechile texte la adevărate şocuri electrice, dar asta se întâmplă spre binele lor şi spre deliciul spectatorilor tineri, care nu mai fug de teatru şi de lectură ca dracul de tămâie.  Exact aşa stau lucrurile cu  „Visul unei nopţi de vară”.

Mesajul „părinţilor” festivalului „Viaţa e frumoasă!” către publicul bucureştean

Cum evenimentul a ajuns la ediţia cu numărul 5, creatorii festivalului, directorul general al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”, Răzvan Ioan Dincă, şi directorul artistic al aceleiaşi instituţii, Alina Moldovan, au scris un mesaj către bucureştenii care au umplut an de an sălile de concerte dovedind că, într-adevăr, viaţa e frumoasă:

„«Viaţa e frumoasă!» a ajuns anul acesta la a cincea ediţie. Poate părea puţin, dar, pentru noi, aceştia sunt cei mai importanţi ani. Sunt anii în care am reuşit să impunem, într-un Bucureşti supraaglomerat de evenimente de toate felurile, o manifestare culturală care pune în centrul atenţiei spectacolul muzical. Şi nu e puţin lucru, pentru că a încerca să aduci ceva nou într-un domeniu în care pare că s-a făcut aproape tot este, în sine, o realizare.

Ne mândrim cu ea şi ne mândrim şi cu faptul că, în ciuda tuturor dificultăţilor financiare, logistice sau de promovare pe care le-am întâmpinat în ultimii ani, nu am coborât nici o clipă standardele de calitate pe care ni le-am impus de la prima ediţie. Nu a fost uşor, dar ne-am asumat cu responsabilitate aceste dificultăţi şi avem convingerea că eforturile noastre nu sunt în zadar.

5 ani sunt un început de drum, al nostru şi al tuturor celor care cred în potenţialul spectacolului muzical din România, pentru că, dincolo de dimensiunea sa artistică, festivalul a însemnat şi crearea unei platforme de colaborare cu instituţii prestigioase de profil şi cu artişti cunoscuţi în toată lumea şi, mai mult decât atât, legarea unor prietenii durabile, ale căror rezultate benefice au fost vizibile şi în plan artistic printr-o dezvoltare progresivă, prin coproducţii şi proiecte artistice comune şi prin atenţia acordată calităţii actului artistic.

5 ani de festival înseamnă, în mod concret, peste 400 de evenimente, peste 2.000 de artişti invitaţi, 100 de locaţii şi zeci de mii de spectatori. Dar înseamnă, în acelaşi timp, o echipă care face totul posibil. Tututor acestora le mulţumim că au fost alături de noi în ceea ce ne place să credem că este doar un frumos început.”  

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă