2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInternaționalOpera lui Enescu în 25 de zile de muzică

Opera lui Enescu în 25 de zile de muzică

Festivalul „George Enescu” a devenit cea mai bună reclamă a României, mai ales după ce a fost inclus de publicaţiile britanice în topul celor mai importante festivaluri ale verii din Europa.

La 1 septembrie debutează cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu”, care se va derula în Bucureşti şi în ţară. Timp de 25 de zile mari orchestre şi muzicieni ai lumii vor reinterpreta din creaţia marelui compozitor.

La 130 de ani de la naşterea celui mai cunoscut compozitor român, opera lui rămâne o provocare pentru cele mai mari orchestre şi solişti ai lumii. „Muzica lui Enescu rămâne un element esenţial pentru programul nostru”, a declarat Mihai Constantinescu, managerul festivalului.

Evenimentul este structurat în şase mari serii. „Mari orchestre ale lumii”, unde vor evolua şi mari dirijori şi solişti ai lumii, nume răsunătoare de pe afişele celor mai râvnite concerte. Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Antonio Pappano, Horia Andreescu, Guenady Rojdestvensky, Franz Welser Möst sunt doar câţiva dintre dirijorii ce vor urca pe scenele festivalului, iar printre solişti se numără Han-Na Chang, Denis Matsuev, Dan Grigore sau Vadim Repin. Concertele marilor orchestre (Wiener Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Academia Santa Cecilia di Roma, Staatskapelle Berlin, The Mariinsky Theatre Symphony Orchestra, Orchestre National de France) celebrează numele şi creaţia lui Enescu, de la deschiderea seriei cu Simfonia I, sub bagheta lui Christian Badea, trecând prin Simfonia a III-a cu Valery Gergiev şi încheind cu Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră, în interpretarea lui Han-Na Chang, alături de dirijorul Daniele Gatti.

Muzica lumii, o nouă secţiune a festivalului

Diferite repertorii, vechi şi noi, vor fi incluse în seria „Recitaluri şi orchestre camerale”, în interpretarea unor muzicieni precum Ton Koopman şi Amsterdam Baroque Orchestra, Murray Perahia şi Saint Martin in the Fields şi mulţi alţii. Seriile „Concertelor de la miezul nopţii” îi vor aduce, printre alţii, pe soliştii Antonio Meneses, Isabelle Faust, Katia şi Marielle Labeque sau Jean Bernard Pommier.

Se aşteaptă ca una dintre cele mai îndrăgite serii ale ediţiei să fie noua secţiune, „World Music”, o categorie care preia accentele etnice cu introspecţii soul şi tango, ritmuri sacadate de rock, jazz şi folk. Vor participa Dhafer Youssef, Chava Alberstein, Grigore Leşe, Gustavo Bey-telmann şi Yasmin Levy sau Mario Brunello. Componenta vizuală este „asigurată” de spectacolele de operă şi balet, de la „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, în regia lui Ion Caramitru, „Lohengrin” de Wagner, dirijat de Cristian Mandeal, „Oedip” într-o nouă montare a Operei Naţionale din Bucureşti dar şi propunerea coregrafului Gigi Căciuleanu şi a Companiei naţionale de balet din Chile, cu spectacolul „Noche Bach”.

În cea de-a şasea serie, „Muzica sec. XXI” şi „Enescu şi contemporanii săi”, programul include o varietate de şcoli şi estetici, de la Simfoniile a 4-a şi a 5-a ale lui George Enescu, în orchestraţia lui Pascal Bentoiu, la coruri de cameră şi multe altele.

Recunoaştere de nivel internaţional

La actuala ediţie, Festivalul Enescu dispune de toate armele pentru a atrage atenţia lumii la nivel mondial, cu un program puternic şi lucrări contemporane speciale. Presa britanică îl menţiona în topul celor mai importante festivaluri de muzică clasică organizat în Europa în acest an, alături de altele de gen din Germania, Elveţia ai Franţa. Includerea în „elita muzicii clasice” a fost datorată şi de faptul că festivalul Enescu a implementat tehnologia live streaming, cei care doresc având şansa de a urmări cele mai importante concerte direct de pe site-ul festivalului: www.festivalenescu.ro.

Festivalul este coordonat de Artexim, societate din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, sub direcţia lui Mihai Constantinescu, iar preşedintele şi directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender.  

>> Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” are loc între 1 şi 25 septembrie 2011 în Bucureşti, dar şi în Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara.

Cele mai citite

„Este o onoare”: Vinicius Jr reacționează la declarațiile lui Cristiano Ronaldo despre Balonul de Aur

Vinicius Jr (24 de ani) a reacționat după ce Cristiano Ronaldo (39 de ani) a declarat că brazilianul ar fi meritat să câștige Balonul...

Renașterea lui De Gea! Cel mai bun portar din Serie A după un an fără echipă

David de Gea (34 de ani) a revenit spectaculos în fotbalul de elită după un an de pauză. Spaniolul, concediat în 2023 de Manchester...

Convins de Șucu! Rapid își întărește echipa medicală cu un fost specialist de la Espanyol

Rapid București l-a angajat pe Misael Rivas Lopez, fost medic al echipelor Espanyol și Almeria, pentru a contribui la performanțele echipei în 2025. Specialistul mexican,...
Ultima oră
Pe aceeași temă