O schimbare radicală, aşa se poate descrie atitudinea celor de la Massive Attack. Timp de două ore am avut impresia că urmăresc concertul unei alte formaţii. Cei care au fost la Massive Attack şi în 2008 îşi amintesc cât de rezervaţi au fost membrii trupei fată de români, abia dacă am auzit un „bună seara”. Duminică seara, în schimb, ne-a surprins cât de sociabili au fost, în special Robert Del Naja care ne-a salutat şi ne-a mulţumit în română aproape după fiecare melodie, păstrând un dialog constant cu cei prezenţi la Zone Arena. Ne-a mulţumit pentru că am plătit biletele la concertul lor, în ciuda crizei economice, dar a ţinut să sublinieze şi faptul că trupa a decis să colaboreze cu Martina Topley-Bird după concertul susţinut la Bucureşti în 2008, ea cântând şi atunci în deschidere. Ne-a plăcut faptul că s-a respectat ora de începere anunţată, aşadar la ora 20.10 Martina Topley-Bird a urcat pe scenă, ne-a spus ce ne-a pregătit şi i-a salutat pe cei care au fost prezenţi la concertul din 2008.
Show de 2 milioane de lire sterline
Nici membrii Massive Attack nu s-au lăsat aşteptaţi, pauza dintre cele două spectacole a durat puţin, cât tehnicienii să pregătească instrumentele. Aşa cum a promis acum doi ani, trupa a revenit în România pentru a-şi promova ultimul album – „Heligoland” -, de pe care am ascultat „Splitting The Atom”, „Girl, I love You” şi „Atlas Air”, printre hiturile deja consacrate „Teardrop”, „Safe From Harm”, „Karmakoma” şi „Angel”. Prin alegerea piesei „Angel” în setlist-ul turneului, Massive Attack ne-a oferit una dintre cele mai extraordinare experienţe din concert. De la primele versuri, Horace Andy a reuşit să scoată din amorţeală cei câţiva mii de spectatori, timp în care efectele speciale deveneau tot mai ample, la final scena fiind invadată de lumină.
Când vorbeşti despre un concert Massive Attack, cred că show-ul primează. Conceput şi produs cu un buget de peste două milioane de lire sterline de renumitul colectiv United Visual Artists (UVA), show-ul lor rămâne în continuare unul dintre cele mai extraordinare, cu efecte vizuale impresionante, halucinante. Trebuie văzut, nu citit!
Mesajele-protest politice şi sociale nu au lipsit nici de această dată: dacă la prima melodie pe panou erau afişate numele a diverse droguri, fundalul s-a transformat rapid într-un suport pentru lecţiile despre economie, putere, terorism, libertate, tortură şi democraţie, bineînţeles toate scrise în limba română. Nu au lipsit citatele despre libertate şi democraţie din George Orwell, J.W. Goethe, Jean-Paul Sartre, Alexis de Tocqueville, Martin Luther King Jr. sau Petre Ţuţea (în continuare, citatele din Stalin dădeau fiori pe şira spinării: „Moartea e soluţia tuturor problemelor. Dacă nu există om, nu există nici problemă”).
Traian Băsescu, Dan Diaconescu şi Mircea badea, persoonaje pentru Massive Attack
Şi cum se aflau la Bucureşti, pe panou au fost afişate câteva dintre cele mai titrate titluri din presa din ultima săptămână, despre Dan Diaconescu şi ale sale aventuri la închisoare, despre Traian Băsescu, avertizările de ploaie, dar şi legate de vocabularul folosit de Mircea Badea, titluri care s-au încheiat cu neaşteptatul, dar aclamatul, „Ion Iliescu a murit”. Cât despre reacţia publicului, o puteţi intui şi singuri.