Cu ajutorul implicării unor profesori inimoşi, la Cluj a apărut o adevărată generaţie de tineri muzicieni care sunt cotaţi la un nivel extraordinar pe plan internaţional.
De câţiva ani, Clujul a intrat în atenţia lumii artistice. Dacă până acum brandul cultural al oraşului era legat de film, prin intermediul unor festivaluri internaţionale, de talia Festivalului Internaţional de Film Transilvania ori Comedy Cluj, sau de artele plastice, prin intermeidul unor artişti precum Nicolae Maniu sau Adrian Ghenie, tot mai mult Clujul este cunoscut şi ca brand muzical.
O serie de tineri chitarişti formaţi în şcolile muzicale de elită ale Clujului domină cele mai importante festivaluri mondiale. Din Germania şi până în Statele Unite ale Americii, chitariştii clujeni urcă pe podiumul unor festivaluri care sunt adevărate campionate mondiale ale artiştilor care abordează acest instrument.
O şcoală de elită
Clujul se profilează tot mai mult drept o şcoală de chitară clasică de nivel mondial. După o muncă de un deceniu şi jumătate, la Cluj a apărut masa critică formată din tineri de valoare care conturează tot mai mult o şcoală distinctă de interpretare. Aceşti tineri au ajuns să câştige premii importante în cadrul unor competiţii de talie mondială, iar unii dintre chitariştii clujeni se numără printre cei mai buni de pe continent. Cei mai buni dintre ei participă chiar în aceste zile la Festivalul de Chitară Transilvania, organizat la Cluj.
Iar acest festival a reprezentat un adevărat catalizator al talentelor. Chitara clasică este o materie tot mai îndrăgită în şcolile muzicale de elită ale Clujului, cum ar fi Academia de Muzică Gheorghe Dima ori Liceul de Muzică Sigismund Toduţă. Tot mai mulţi tineri aleg să studieze acest instrument, iar performanţele lor sunt tot mai bune la nivel mondial.
Unii dintre tinerii chitarişti clujeni precum Sergiu Hudrea ori Vlad Soare au dovedit că sunt printre cei mai buni de pe continent, spune profesorul Ştefan Trifan. El a adăugat că, în urmă cu două decenii, exista un singur profesor de chitară clasică la Liceul de Muzică, iar acum există cinci astfel de profesori, datorită interesului mare manifestat de elevi. În prezent, există masa critică ce poate asigura o continuitate a rezultatelor şi faptul că generaţia de excepţie a lui Sergiu Hudrea ori Vlad Soare nu este un simplu accident istoric, mai spune profesorul Ştefan Trifan.
Chitariştii români au o sensibilitate aparte, datorită mediulu cultural în care s-au format, spune conferenţiarul universitar Constantin Andrei. ”Chiar dacă chitariştii noştri nu sunt atât de riguroşi ca nordicii, să spunem, ei au o sensibilitate cu totul aparte, au o anumită pasiune care nu se întâlneşte la alte popoare”, a spus Constantin Andrei.
importanţă
Eveniment de înaltă clasă
Festivalul de Chitară Transilvania a început ieri seară şi se va încheia duminică. Zeci de chitarişti concurează pentru marele premiu, în valoare de 1.000 de euro. Pe lângă chitariştii din România, la acest festival participă şi muzicieni din ţări precum Franţa ori Ungaria. Concertele au loc în Casa de Cultură a Studenţilor, dar şi în spaţii neconvenţionale, de la biserici protestante la restaurante deschise evenimentelor culturale.
Sergiu Hudrea este unul dintre cei mai apreciaţi tineri chitarişti din Europa.