26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăInternaționalAccademia Bizantina la Ateneul Român

Accademia Bizantina la Ateneul Român

Dirijorul, clavecinistul şi organistul Ottavio Dantone a absolvit conservatorul ”Giuseppe Verdi” din Milano, începându-şi de foarte tânăr cariera de solist concertist. De la început s-a dedicat studierii aprofundate a muzicii vechi, stârnind interesul publicului şi al criticilor deopotrivă.

În 1985 şi 1986 a fost premiat la două dintre cele mai importante concursuri dedicate clavecinului – Competiţiile Inter­na­ţionale de la Bruges şi de la Paris, devenind primul italian căruia să-i fie acordată o asemenea recunoaştere la nivel mondial. Din 1996 este directorul muzical al Accademia Bizantina din Ravenna. După prezentarea operei Giulio Sabino de Giuseppe Sarti, activitatea sa dirijorală s-a intensificat, diversificându-şi totodată şi repertoriul de operă cu creaţii mai puţin cunoscute din clasicism şi romantism.

Viktoria Mullova a studiat la Şcoala Centrală Muzicală din Moscova şi la Conservatorul din Moscova. Talentul său extraordinar a captat atenţia interna­ţională atunci când a câştigat concursul Sibelius la Helsinki (1980) şi Medalia de Aur la concursul Ceaikovski (1982), evenimente urmate în anul 1983, de plecarea sa dramatică şi mult mediatizată spre Vest. De atunci, a apărut alături de cele mai mari orchestre ale lumii şi de cei mai importanţi dirijori, în festivaluri renumite în întreaga lume.

A colaborat cu formaţii ins­trumentale de epocă precum Orchestra of the Age of Enlightment, Il Giardino Armonico, Venice Baroque şi Orchestre Revolutionnaire et Romantique. Are o colaborare strânsă cu clavecinistul Ottavio Dantone. „A o auzi pe Mullova cântând Bach este, pur şi simplu, una dintre cele mai puternice senzaţii pe care le poţi expe­rimenta”, a scris Tim Ashley în The Guardian după un astfel de concert. Înregistrările sale cu sonatele solo şi partitele de Bach au primit maximum de 5 stele din partea criticilor din în­treaga lume, ceea ce a determinat un lung turneu inter­naţio­nal de recitaluri solo cu creaţii de Bach.

Aventurile sale în muzica creativă contemporană au început în 2000 cu albumul său Through the Looking Glass, în care ea cântă jazz şi muzică pop în aranjamente speciale făcute de Matthew Barley. De curând a lansat CD-ul The Peasant Girl, un proiect realizat împreună cu Matthew Barley Ensemble, în care este interpretată muzică din diferite stiluri, cu rădăcini în repertoriul clasic, ţigănesc sau jazz.

În recitaluri, ea cântă în mod regulat împreună cu Katia Labeque şi a format recent un duo cu pianistul Kristan Bezuidenhout, împreună cu care a înregistrat sonate de Beethoven.

Discografia Viktoriei Mullova pentru Phillips Classics i-a adus multiple premii inter­naţio­nale. Albumul realizat împreună cu Il Giardino Armonico sub bagheta lui Giovanni Antonini, cuprinzând concerte de Vivaldi, a primit Diapason D’Or în anul 2005. Sonatele de Beethoven op. 12 nr. 3 şi Kreutzer au primit aplauzele criticii internaţionale.

Alte discuri includ Octetul de Schubert înregistrat împreună cu Mullova Ensemble, Recital cu Katia Labeque, Sonatele de Bach împreună cu Ottavio Dantone şi 6 Sonate şi Partite Solo de Bach.

Viktoria Mullova cântă pe un Stradivarius din 1723 „Jules Falk“ şi pe o vioară Guadagnini.

Programul serii de vineri cuprinde Concertul pentru vioară şi orchestră în la minor BWV 1041, Concertul pentru vioară, clavecin şi orchestră (transcripţie BWV 1060), Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major (transcripţie BWV 1053) şi Concertul pentru vioară şi orchestră în Mi Major BWV 1042 de Johann Sebastian Bach.

Seria Concertelor de la Miezul Nopţii din cadrul Festivalului „George Enescu“ este prezen­tată de compania Enel.

Cele mai citite

Scăderea dobânzilor impulsionează creșterea creditării bancare, cu un avans anual de 7,7% în august

Reducerea dobânzilor de către Banca Națională a României (BNR), inițiată în iulie și continuată în august, începe să aibă un impact semnificativ asupra creditării,...

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...

Doliu în tenis! Fostul tenismen Sever Mureșan s-a stins din viață

Sever Mureșan, fost jucător de tenis și primul român membru al ATP, s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani, într-o clinică...
Ultima oră
Pe aceeași temă