1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInternaționalUn deceniu şi jumătate de filme documentare

Un deceniu şi jumătate de filme documentare

Anul acesta se împlinesc 15 ani de când Discovery Channel a emis pentru prima dată în România. De atunci, o bună parte dintre români şi-au descoperit pasiunea pentru  documentare.

 

În tot acest timp, se poate spune că am devenit măcar un pic mai deştepţi urmărind filme de toate felurile: istorice, de călătorie, de ştiinţă, de bucătăreală, am aflat cum se fabrică cele mai banale sau cele mai complicate lucruri din viaţa noastră, de la guma de mestecat la cele mai înalte clădiri din lume, şi am învăţat, din fericire, nu pe pielea noastră, cum să supravieţuim în cele mai teribile condiţii. În urma unui studiu de piaţă, 62% dintre români au declarat că Discovery Channel le-a influenţat viaţa în mod pozitiv, în timp ce 17%, mai radicali, au spus că singurul motiv pentru care încă mai deschid televizorul, sătui fiind de tot circul politic din ţara noastră,  este acela de a urmări documentarele difuzate pe acest canal. Dar dacă iniţial unii dintre concetăţenii noştri au ajuns să se uite la Discovery doar pentru că nu aveau altceva mai bun de văzut pe celelalte canale, în cei 15 ani de la intrarea în emisie, cu siguranţă că mulţi dintre ei au devenit telespectatori fideli. Şi poate că dacă astăzi avem festivaluri foarte serioase, cineaşti dedicaţi şi o piaţă pentru filme documentare, acest lucru se datorează în mare parte şi popularizării acestui gen cinematografic de către televiziunea mai sus menţionată.

Mythbusters şi Bear Grylls, modele pentru români

Când au fost invitaţi să spună cam ce ar fi Discovery pentru ei dacă ar fi o fiinţă umană, românii au dat diferite răspunsuri, de la „proful cool”, la „fratele mai mare” şi „prietenul mai deştept”, fiind în esenţă perceput ca o combinată de Indiana Jones cu Einstein. Asta înseamnă că „oferta” acestu canal constă în cele din urmă în informaţie serioasă administrată însă într-un mod nu doar interesant, ci şi foarte uşor digerabil şi, pe alocuri, chiar amuzant.

Pentru a marca în mod festiv cei 15 ani de experienţă românească, începând de astăzi,  Discovery va difuza filmuleţe cu mărturiile unor români a căror viaţă a fost schimbată de acest canal. Campania este intitulată „Efectul Discovery” şi va avea ca personaje centrale cinci cetăţeni care şi-au spus poveştile de succes în faţa camerelor.

 Alexandru Jderu, un student în vârstă de 23 de ani, e pasionat de roboţi în asemenea măsură încât a ajuns chiar să creeze unii. Acest hobby s-a transformat în profesie după ce a urmărit faimosul program „Vânătorii de mituri”. Acum construieşte un robot luptător de sumo, care urmează să participe la o competiţie internaţională. Alexandru Paunică, de 27 de ani, este şofer de taxi. Într-o noapte, el a avut un accident şi a căzut cu taxiul în râul Dâmboviţa. Din fericire, şi-a amintit ce a făcut Bear Grylls când a rămas blocat într-o maşină sub apă, în emisiunea „Tehnici de supravieţuire urbanǎ”, i-a urmat sfaturile pas cu pas şi şi-a salvat viaţa. Un alt caz interesant este cel al unui astronom amator: Dragoş Braşov, de 44 de ani. După ce a urmărit multele  programe despre cosmos, el şi-a urmat pasiunea, iar astăzi este preşedintele Asociaţiei Astronomice „Urania”, ţine cursuri de astronomie şi îi învaţă pe copii despre telescoape, stele şi galaxii. Adrian Vicol, un economist de 26 de ani, inspirat de programul „Maşini pe alese”, a început să recondiţioneze maşini retro americane. În scurt timp, a apărut şi primul său proiect – un Corvette din 1989. Chiar dacă la început nu era foarte încrezător că ar fi capabil să repare singur o maşină, el a reuşit până la urmă acest lucru. Un alt român care şi-a „redesenat” viaţa după ce a petrecut mult timp în faţa televizorului a fost Bogdan Gudin, de 34 de ani.  Bogdan era pasionat de gadget-uri, dar uitându-se tot timpul la programul „Gadget Show”, a realizat că pasiunea lui se poate transforma într-o afacere. Fără să stea prea mult pe gânduri, el şi-a deschis propriul magazin de gadget-uri din care face bani jucându-se în fiecare zi.

După cum a declarat Ada Roseti, director de programe pe Europa de Sud-Est a Discovery Networks, ţara noastră a devenit în ultima vreme interesantă nu doar ca piaţă de desfacere pentru producătorii de documentare, ci chiar ca sursă de inspiraţie. Ca dovadă că acest lucru este adevărat,  în luna aprilie va avea premiera un serial intitulat „Ultimate Cops” ce urmăreşte activitatea poliţiştilor de elită din Rusia, Polonia şi România, documentar în care faimoşii noştri „mascaţi” vor fi văzuţi la lucru, în încercarea de a păstra „legea şi ordinea”, după cum o fac de ani buni mult mai cunoscuţii şi mai telegenicii lor colegi americani. 

Oferta anului 2012

Printre noutăţile anului se vor număra mai multe seriale. În iunie va intra în grilă „O vară de sport”, program în care nu vor fi difuzate chiar meciuri, dar se va intra pe şantierele stadioanelor care se construiesc special pentru Campionatul European de Fotbal. Cei pasionaţi de arhitectură şi construcţii vor afla cum se ridică un stadion de la zero, unul adevărat pe care chiar se poate juca tot timpul anului, nu ca pe multmediatizatul nostru „National Arena”. Un alt documentar intitulat „Dynamo” scoate la rampă un magician foarte talentat al zilelor noastre, un tânăr carismatic care rivalizează în giumbuşlucuri cu faimosul David Copperfield. Programul numit „One Car too Far” va aduce în lumina reflectoarelor  doi bărbaţi temerari, un şofer şi un specialist în tehnici de supravieţuire. Cei doi vor fi paraşutaţi în locuri de unde, în general, un om obişnuit cu greu se mai întoarce viu: în junglă, la Polul Nord, în deşert, în vârful unora dintre cei mai înalţi munţi şi tot aşa. Ei au la dispoziţie doar o maşină de teren cu care trebuie să revină la civilizaţie. Pasionaţii de ştiinţă şi de descoperiri vor fi răsplătiţi cu serialul „Superhuman Search-Inventing the World”, în
care sunt prezentate tot felul de invenţii care au schimbat lumea.  

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă