Am fost curioasă, am râs, am fost uimită, şocată, îngrozită, plăcut surprinsă, m-am indignat, în unele cazuri m-am închinat, am comentat şi am povestit despre cele văzute la „Românii au talent”. E o plăcere vinovată? Deloc. Îmi place să mă uit la televizor şi urmăresc cu drag şi interes o emisiune realizată cu profesionalism şi bun simţ. La fel şi alte cinci milioane de români!
Got Talent este un format cumpărat de la britanicii FremantleMedia Limited, show lansat în Marea Britanie în 2007, şi de multe ori am auzit că Pro TV-ul a deformat conceptul iniţial, în defavoarea show-ului, a candidaţilor etc. Poate este adevărat (nu am urmărit concursurile străine), dar chiar şi aşa, Pro Tv a demonstrat că poate aduce pe micile ecrane un emisiune-concurs care, într-adevăr, poate fi vizionat. Afirm acest lucru după o rapidă comparaţie cu celelalte emisiuni de divertisment realizate şi oferite de alte posturi tv şi, de ce nu, chiar de postul din Pache Protopopescu; emisiuni triste, grosolane, care apelează la mijloace facile de entertainment, de ce cele mai multe ori fiind jignitoare pentru telespectator.
Poate că „Românii au talent” a avut aşa mare succes pentru că vorbim despre un format aplicat în alte ţări cu acelaşi succes, poate pentru că este un concurs pe care mulţi dintre noi l-am aşteptat, poate curiozitatea noastră a fost (şi este) foarte mare, ori poate concurenţii ne-au cucerit imediat.
Oricare a fost motivul, trebuie să recunoaştem că postul Pro Tv ne-a oferit un show foarte bine pus la punct, realizat profesionist şi original (la invitaţia organizatorilor, am putut vedea cum decurge o semifinală în studiorile Media Pro din Buftea), în comparaţie cu felul în care se face în acest moment televiziune în România, iar rezultatul s-a văzut: „Românii au talent” a fost cea mai vizionată emisiune din ultimii ani.
Firescul, preferat de români
Cunoaşteţi deja replica „asta vrea publicul!”. De fiecare dată când noi, telespectatorii, ne arătăm aproape îngroziţi de unele emisiuni, prezentatori ori subiecte abordate, auzim imediat absurda replică „asta vrea publicul”. Nimic mai fals. Nu asta vrem, numai aşa ceva primim. Dacă s-ar oferi altceva, ne-am învăţa şi cu binele, şi cu frumosul, şi cu lipsa vulgarităţii. Drept dovadă şi numărul tot mai mare de români care au urmărit show-ul. Lipsa vulgarităţii pe scenă şi naturaleţea concurenţilor sunt principalele motive pentru care am urmărit concursul „Românii au talent”.
Nu putem exclude din ecuaţie „oamenii din Pro”, şi anume juriul şi prezentatorii. Pe parcursul concursului, cei doi prezentatori, Pavel Bartoş şi Smiley, şi-au îndeplinit „sarcina” cu profesionalism, dar şi cu umor, cât despre juriu, nu am de gând să-i analizez voturile (bune, rele, subiective, răutăcioase, corecte ori eronate – aici fiecare decide), dar mi-a plăcut că Mihai Petre, Andra şi Andi Moisescu au reuşit să impună şi să păstreze linia de normalitate, taxând reprezentaţiile şi candidaţii poate prea excentrici.
Şi, nu în ultimul rând, ingredientul magic al show-ului: candidaţii – timizi, încrezători, curioşi, răutăcioşi, inventivi, talentaţi, trăsniţi, într-un cuvânt naturali (nu am rămas cu impresia că finaliştii s-ar fi înscris în concurs pentru bani, dar s-ar putea să mă înşel). Mulţi dintre cei înscrişi m-au impresionat, m-au surprins plăcut şi mi-ar plăcea să mai aud de ei. Cred că tuturor ne-ar plăcea ca prezenţa la „Românii au talent” să nu fie unicul lor moment de „celebritate”. N-am fost singura care a urmărit competiţia, cu fiecare ediţie emisiunea a câştigat şi mai mulţi telespectatori, adunând în faţa televizoarelor peste cinci milioane de români. Aşadar, comportamentul firesc şi bunul simţ atrag şi menţin curiozitatea. Nu suntem consumatori de scandaluri, de crime în prime-time, dimpotrivă, audienţele acestei competiţii au demonstrat că telespectatorul român nu este diferit de cel al show-urilor din ţările vecine.
O reţetă a succesului
Când Pro TV a lansat „Dansez pentru tine”, şi această emisiune a înre¬gis¬trat audienţă mare, fiindcă, în primele ediţii, se punea accentul pe spectacol, şi nu pe „cazuri”. Acum lucrurile s-au mai schimbat, iar asta a început să se vadă, mulţi sunt dezamăgiţi de tragismul (întins pe prea multe minute) cu care sunt prezentate cazurile concurenţilor. Pe acelaşi model, „Românii au talent” a început în forţă! A avut mare impact modul de prezentare a candidaţilor, şi la preselecţii, şi în semifinală, îndeajuns de alert şi concentrat pentru a ne capta atenţia şi a ne trezi interesul să-i urmărim şi ediţia următoare. Apoi, semifinalele au fost prezentate în timp real, pe o durată relativ scurtă, noi ne-am putut alege finaliştii, iar tot acest „pachet” ne-a arătat o reţetă sigură a unei emisiuni reuşite. Succesul acestei prime ediţii va duce la alte ediţii, sperăm la fel de antrenante şi profesionist realizate.
Finala „Românii au talent”
Finala va avea loc pe 25 aprilie, a doua zi de Paşte, de la ora 20.30, când cei 12 finalişti vor trebui să ne impresioneze, pentru a ne câştiga voturile. Imediat după încheierea ultimei semifinale a emisiunii s-a dat START VOT, aşadar aveţi la dispoziţie aproape două săptămâni pentru a vă vota preferatul. Votul se va închide în momentul începerii finalei şi se va redeschide imediat după ce vor termina spectacolele cei 12 finalişti. Premiul, în valoare de 120.000 de euro, va ajunge la concurentul care va strânge cele mai multe voturi primite din partea publicului, atât pe parcursul celor două săptămâni, cât şi în timpul emisiunii după ce s-a dat din nou START VOT.
Votaţi concurentul preferat!
Trimiteţi numele acestuia (Luca, Narcis, Ballance, Cristina şi Alina, Akikai, Adrian, Rebeca, Ştefan,
Cosmin, Medea, Valentin sau Dinu) prin SMS la 1276 sau la telefon 0900760647. Cost 1,61 euro SMS sau apel, inclusiv TVA. (numărul de telefon este apelabil doar în reţeaua Romtelecom).