-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăInternaționalPoliţiştii români dau bine pe ecran

Poliţiştii români dau bine pe ecran

Discovery Channel a lansat luni seară la Cinema PRO noul său serial, „Poliţişti de elită”, care este filmat în bună parte în România. Mai mult decât atât, personaj principal este chiar poliţistul român, dar nu în varianta sa de Garcea, ci în cea, mult mai spectaculoasă, de James Bond.

Noul serial care arată munca de zi cu zi a poliţiştilor din trupele speciale din Bucu­reşti, Varşovia şi Moscova desfid toate bancurile cu miliţeni ce au făcut carieră atâţia ani. În acest serial nu veţi vedea agenţi de circulaţie care iau şpagă sau alte lucruri asemănătoare cu care cetăţenii s-au obişnuit ­deja, ci descinderi în forţă ale masca­ţilor şi misiuni demne de Hollywood.

De cum intrai în holul cinematografului, te întâmpina un grup de mascaţi care-ţi prezentau ca nişte ghizi profesionişti armele cât se poate de adevărate şi muniţia de luptă contra infractorilor periculoşi. Văzând cât erau de fioroşi nu ştiai dacă e cazul să o iei la sănătoasa, sau dacă, dimpotrivă, să te simţi în perfectă siguranţă în preajma lor. Pe lângă poliţiştii din trupele de elită, mai erau prezente la eveniment o serie întreagă de oficialităţi ale Ministerului de Interne în frunte cu ministrul Mircea Duşa. Acesta a ţinut chiar şi un speech în care a dovedit, printre altele, că nu ştie să facă diferenţa dintre termenul de serial şi cel de episod, pentru el episoadele fiind seriale: „Ne bucurăm că în aceste 6 seriale este prezentată munca poliţiş­tilor români”, a zis el când, în realitate, este vorba de 6 episoade ale unui singur serial. Dar nu este decât şeful Poliţiei Române, aşa că nu e cazul să-i cerem prea multă precizie în termeni. Oricum, partea bună este că Ministerul Administraţiei şi Internelor şi-a deschis toate porţile către echipa de filmare a Discovery şi a cooperat excelent cu aceasta.  

Despre această neaşteptată deschidere a Poliţiei a vorbit şi Ada Roseti, Director de Programe Discovery Channel pentru Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Afica: „Datorită sprijinului acordat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră, echipa Discovery a avut acces fără precedent în culisele unor misiuni speciale, oferind mai departe telespectatorilor ocazia de a fi martorii unor intervenţii impresionante. Sunt convinsă că serialul va fi urmarit cu mult interes atât de publicul din România, cât şi de cel din alte ţări, datorită subiectului original şi ritmului alert care te face să te simţi în mijlocul acţiunii”.

Poliţiştii noştri, mai buni decât ai lor

În primul episod care a fost deja difuzat pe canalul Discovery pe 8 octombrie şi care a fost prezentat publicului venit la lansare, poliţiştii noştri s-au dovedit a fi cei mai spec­taculoşi. Colegii lor din Varşovia şi Moscova nu au avut nici pe departe succesul alor noştri. Poliţiştii din Varşovia a vizat o bandă criminală violentă, considerată responsabilă pentru răpiri, trafic de droguri şi alte infracţiuni grave, însă din lipsă de probe, persoanele arestate au trebuit să fie eliberate.

În Moscova, poliţiştii au luat cu asalt un cazino din lumea interlopă, unul dintre cele câteva sute care funcţionează ilegal în capitala Rusiei. După ce au spart însă uşile de la toate intrările în clădire, poliţiştii ruşi au descins în forţă în locul de pierzanie şi au pus mâna pe câţiva angajaţi, peştii cei mari, patronii cazinoului, nefiind de găsit.

O operaţiune cu mult mai multă adrenalină şi mai bine pusă la punct a fost cea a Poliţiei Române. La Bucureşti, s-a desfăşurat o amplă acţiune de supraveghere, filaj şi urmărire al cărei scop era arestarea unor traficanţi de carne vie, numiţi generic Radu şi Vasile, daţi în urmărire generală de vreo trei ani de zile. Într-o urmărire ca în filme pe străzile de pe lângă Gara de Nord, în care au fost angajate 8 maşini, cei doi „peşti” au fost prinşi şi capturaţi, lucru ce ne-a umplut de mândrie patriotică. 

Serialul

Fiecare episod dintre cele şase incluse în această serie urmăreşte ofiţeri de poliţie din diverse echipaje (Furturi, Omucideri, Crimă Organizată, Supervizarea Bandelor, Droguri, Trafic Uman şi Unităţi Antitero), implicaţi în misiuni de răpire, trafic de droguri şi de arme sau raiduri de proporţii în zone cu un grad înalt de infracţio­nali­tate. Mai multe echipe de filmare din Moscova, Bucureşti şi Varşovia au surprins în detaliu aceste misiuni, relatând fiecare poveste din perspectiva ofiţeri­lor de poliţie implicaţi, care comentează evenimentele pe măsură ce acestea se derulează. De asemenea, fiecare episod prezintă tacticile folosite de echipele de poliţişti şi abordările specifice pentru fiecare ţară în parte.

Pe lângă misiunile reale de luptă împotriva infracţio­nali­tăţii, serialul le va dezvălui ­telespectatorilor modul în care aceste trupe speciale se pre­gătesc zi de zi: arte marţiale, luptă corp la corp şi tactici speciale de pregătire (urmăriri cu maşini de mare viteză, respingerea unui atac aerian din partea unui elicopter care aterizează pe acoperişul unei clădiri etc.). Discovery Channel difuzează acest prim serial filmat în România în nu mai puţin de 105 ţări din Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi ­Africa. 

Cele mai citite

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Chiriile exorbitante plătite de statul român

Ministerul Fondurilor Europene achită 2,4 milioane de euro anual, pentru sediul său din nordul Capitalei Fostul ministru al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă