Sărăcia în care trăiesc romii din România şi care-i determină să emigreze în ţările din Occident rămâne un subiect de interes pentru presa europeană şi americană.
Reţeaua de televiziune americană CBS News şi cotidianul britanic Daily Mail au prezentat, pe site-urile lor, o serie de fotografii impresionante realizate de fotograful Sean Gallup în comunitatea de romi din Ponorâta, Maramureş. Artistul a fost ajutat în demersul său de asociaţia Ovidiu Ro, o organizaţie co-fondantă de Leslie Hawke şi care acţionează de mai mulţi ani în România pentru aducerea la şcoală a copiilor din familiile sărace. “Ponorâta este cu adevărat cel mai trist loc pe care l-am cunoscut în România. E uşor să îţi dai seama de ce o persoană preferă să trăiască pe străzile din Lille, Franţa, decât într-o casă aici. Dacă vă întrebaţi de ce toţi sunt atât de murdari, trebuie să ştiţi că în localitate există doar două pompe de apă la 400 de persoane şi doar una dintre ele funcţionează”, a explicat Leslie Hawke de ce i-a prezentat fotografului tocmai această comunitate.
Dă click pe fotografiile de mai sus pentru a vedea cum arată una dintre cele mai sărace comunităţi de romi din ţara noastră, văzută prin obiectivul lui Sean Gallup.
"Dintre cei între 400 şi 500 de romi care locuiesc aici, doar câţiva au acces la electricitate, iar 95% sunt analfabeţi şi fără locuri de muncă. Çei mai mulţi de aici au trăit o perioadă în Franţa, în special din cerşit şi adunarea de fier vechi. ONG-ul român Ovidiu Ro încearcă să-i aducă cu regularitate pe copii la grădiniţă ademenindu-i printr-un sistem de cupoane pentru hrană", scrie CBS News, pe site-ul său.
Reporterii Daily News au fost şi mai impresionaţi de modul cum îşi duc existenţa copii şi adulţii de aici. "Nu apare pe nici o hartă, este rar vizitat de autorităţi şi oamenii trăiesc în condiţii aproape medievale. Totuşi, satul Ponorâta, din nordul României, este casă pentru aproape 500 de romi, care îşi duc existenţa într-o mizerie şi sărăcie care este aproape de neimaginat în Europa. Ei supraveţuiesc din ce adună în zonă, din ajutoare guvernamentale şi din munca cu ziua”, relatează publicaţia britanică. Principalul mijloc de transport al acestora este căruţa trasă de cai.