0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInternaționalDEZBATERE: Sunteţi dispuşi să plătiţi pentru vizionarea unui film pe Internet?

DEZBATERE: Sunteţi dispuşi să plătiţi pentru vizionarea unui film pe Internet?

Unul dintre cele mai aşteptate filme din 2011, „Periferic„, în regia lui Bogdan George Apetri, a marcat o premieră în industria românească de cinema, fiind lansat, simultan, în cinematografe şi online.

Astfel, vineri, 1 aprilie 2011, „Periferic” a inaugurat proiectul Webkino.ro, care permite vizionarea filmelor româneşti în sistem pay-per-view, prin video-streaming, la o calitate HD foarte bună.

„Periferic” este prima dintr-o serie de producţii româneşti ale anului 2011 care vor fi lansate şi pe platformă online susţinută de Voodoo Films, după o idee Q2M.

„Acest proiect are mai mult componente: una comercială, alta socială, dar şi una educativă  – oamenii să nu mai pirateze gratis filme de pe Internet pentru că e ca şi cum ai merge cu o maşină furată”, a declarat, pentru romanialibera.ro., Dragoş Stanca, fondatorul Q2M.

Stanca a adăugat că, în cele 5 zile de lansare, s-au vândut deja câteva sute de bilete pentru vizionarea online. „Pretul unui bilet este de 3 euro plus TVA. Acest bilet este valabil 72 de ore, deci la achiziţionarea unui bilet se pot face vizionări timp de trei zile”, a mai completat Stanca.

Webkino.ro este un proiect cultural, fiind prima alternativă legală de vizionare în timp real a filmelor româneşti pe Internet, o dată cu lansarea lor în cinematografe, cu prioritate în zonele în care nu există săli de cinema.

Scenariul peliculei „Periferic”, a cărei protagonistă este actriţa Ana Ularu, este scris de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri.

În cele 24 de ore cât primeşte învoire pentru a merge la înmormântarea mamei sale, Matilda plănuieşte să-şi ia fiul şi să fugă împreună din ţară. Înainte de ajunge însă la copilul pe care l-a lăsat în urmă, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o şi cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârnă de o simplă alegere.

Periferic” este unul dintre cele mai premiate filme de anul trecut. Şi-a început traseul la Locarno, unde Ana Ularu a fost premiata pentru interpretare, şi a continuat la Toronto, Namur, Varşovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam sau Goteborg.

La Viennale, pelicula a fost distinsă cu Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), iar la Varşovia a obţinut patru distincţii (Cel mai bun scenariu, Menţiune specială acordată Anei Ularu, din partea juriului competiţiei, Premiul FIPRESCI şi Menţiunea specială a juriului ecumenic).

La Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, „Periferic” şi-a adjudecat Trofeul Golden Alexander, Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Ana Ularu) şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Grecia.

Periferic” este o coproducţie Saga Film (România) şi Aichholzer Filmproduktion (Austria), realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Filmul este distribuit pe plan internaţional de MK2, iar în România de Voodoo Films.

Cinematografele din România, tranformate în magazine second hand

Componenta socială a acestui proiect se explică prin lipsa de cinematografe din oraşele mici din România.

Potrivit publicaţiei The Independent, România număra în prezent 74 de cinematografe, ocupând ultimul loc în Europa. „Momentan în România sunt doar 231 de ecrane de cinema, în mai puţin de 10 orase”, a mai adăugat Stanca.

După 1990, zeci de cinematografe au fost închise de autorizatile locale şi tranformate în secţii de poliţie, magazine second hand sau săli de concerte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă