UPDATE. Realizatorul TV Dan Diaconescu a acuzat, marţi seară, retragerea licenţei OTV, spunând că este vorba despre un ”moment neplăcut şi groaznic pentru democraţia din România”.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a retras licenţa de emisie a OTV pentru că nu şi-ar fi plătit amenzile pentru încălcarea Legii audiovizualului. Televiziunea lui Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD, a mai rămas fără emisie şi în perioada guvernării Năstase.
Postul de televiziune creat de Dan Diaconescu nu mai poate emite, după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a retras licenţa OTV marţi, cu unanimitate de voturi. Licenţa postului ar fi expirat oricum pe 28 martie 2013, dar noul preşedinte al consiliului, Laura Georgescu, a propus retragerea acesteia mai devreme pe motiv că firma care deţine televiziunea, Ocram Televiziune SRL, nu a achitat amenzile aplicate pentru încălcări ale legii audiovizualului între 2009 şi 2012. Potrivit articolului 57 din acest act normativ, „licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.
Un alt motiv pentru care a fost ridicată licenţa, potrivit unuia dintre membrii CNA care nu a dorit să fie citat, a fost intrarea în insolvenţă a firmei care deţine OTV. De altfel, în timpul şedinţei de marţi, Laura Georgescu şi-a exprimat indignarea faţă de această strategie de a scăpa de amenzi. „M-a fascinat faptul că aţi intrat în insolvenţă exact pe 28 martie 2012, exact la un an înainte să înceteze valabilitatea licenţei”, s-a adresat aceasta reprezentanţilor OTV prezenţi la şedinţa de marţi, citată de Hotnews. De asemenea, preşedintele CNA a invocat o acţiune în justiţie, de anul trecut, a conducerii postului OTV împotriva Consiliului Naţional al Audiovizualului, potrivit Hotnews.
Hotărârea CNA a intrat în vigoare imediat. OTV şi-a întrerupt emisia marţi, la ora 18.00.
OTV a mai fost închis şi în 2002
Postul de televiziune OTV nu este la prima retragere a licenţei din istoria sa. Consiliul Naţional al Audiovizualului a făcut un gest similar şi în 2002, iar postul a fost închis pentru doi ani. Decizia de atunci a stârnit protestele a unei părţi a opiniei publice, care a considerat că oprirea emisiei OTV a fost un act de cenzură din partea guvernului condus de Adrian Năstase.
Redeschis în 2004, postul a ajuns din nou în vizorul autorităţilor în 2007, când s-a discutat de oprirea emisiei dintr-un motiv similar cu cel de acum: neplata numeroaselor amenzi adunate, potrivit presei de la acea vreme. Totuşi, CNA a ezitat atunci să ducă până la capăt intenţia sa, mai ales că între timp vizibilitatea OTV a crescut mai ales pe seama serialului despre dispariţia Elodiei Ghinescu. Postul a început să impună pe piaţă o serie de pseudovedete precum Magda şi Tolea Ciumac. şi, ulterior, un mod de a face televiziune care a fost preluat şi de alte canale româneşti. În paralel, Dan Diaconescu a început să-i sfideze tot mai mult pe reprezentanţii CNA şi opinia publică, care acuzat calitatea execrabilă a programelor postului.
Un alt an greu a fost 2012, când OTV s-a confruntat cu trei decizii de înjumătăţire a licenţei de emisie luate de CNA. Iniţial, pe 15 martie, consiliul a decis să întrerupă programul obişnuit al OTV pentru doar 3 ore, pentru că televiziunea difuza continuu publicitate politică în favoarea Partidului Poporului şi „viitorului preşedinte al României” Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală.Anterior acelui moment, din cauza aceleiaşi publicităţi electorale, OTV a mai primit o amendă de 5.000 de lei, una de 10.000 de lei, una de 50.000 de lei, două de 100.000 de lei, alte decizii de întrerupere a emisiei.
Pe 27 martie 2012, răbdarea membrilor CNA a ajuns la final şi aceştia au emis prima hotărâre de înjumătăţire a licenţei. Au urmat altele două până în aprilie, astfel încât postul ar fi trebuit să-şi încheie emisia cu doar câteva zile înaintea alegerilor locale, unde partidul creat pe spatele televiziunii – Partidul Poporului Dan Diaconescu – spera să obţină un scor bun.
Până la urmă, judecătorii au fost cei care au salvat postul de la închidere. În mai, Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea OTV de suspendare a deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului privind înjumătăţirea licenţei acordate postului, astfel încât canalul a continuat să funcţioneze.