ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei a transmis, joi, o scrisoare deschisă ministrului de interne Traian Igaş în care îi sesizează mai multe situaţii în care poliţiştii au avut comportamente necorespunzătoare faţă de diverşi jurnalişti, informează Agerpres.
Cei de la Active Watch au spus că unii poliţişti au acţionat abuziv în raport cu drepturile fundamentale la libera exprimare şi acces la informaţii de interes public.
” Subordonaţii dumneavoastră au agresat sau au favorizat agresiuni comise asupra unor ziarişti sau persoane care încercau să recolteze şi să comunice public informaţii de interes general. Ultimul incident de această natura a avut loc chiar în ultima zi a anului trecut, la Reşiţa, unde un ziarist de televiziune, aflat în spaţiul public, a fost împiedicat cu violenţă sa îşi exercite profesia de către doi politişti de la Poliţia de Frontieră. Considerăm că aceste comportamente sunt semnalul unei culturi instituţionale în dezacord cu normele propriei dumneavoastră instituţii, dar mai ales cu principiile unui stat de drept. Calitatea democraţiei nu este indicată doar de cadrul formal asumat de o ţară, ci şi de practica instituţionala”, se arată în scrisoare, în care se mai precizează că acest mesaj este o solicitare din partea unor cetăţeni .
Ministrul Traian Igaş a fost îndemnat să acţionaze „ferm şi suficient de vizibil pentru a le transmite tuturor angajaţilor din instituţiile subordonate că epoca brutelor care tratează cetăţenii cu aroganţa celor care pot lovi, fără să dea socoteală, a apus”.
„Cu amărăciune trebuie să vă mărturisim că evenimentele de mai sus sunt deja incluse în raportul anual privind libertatea de exprimare în România pe care ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei îl va publica în curând. Raportul nostru este una dintre sursele folosite de alte organizaţii guvernamentale si neguvernamentale pentru a acorda României calificative privind libertatea presei ori nivelul democraţiei din ţara noastră. Vă rugăm, în consecinţă, să consideraţi să asiguraţi sancţionarea abuzurilor comise de unii oameni ai legii în relaţia cu cetăţenii ( implicit, cu jurnaliştii), să îi somaţi pe subordonaţii dumneavoastră să respecte şi să asigure accesul jurnaliştilor la informaţiile de interes public, cel putin la nivelul recomandărilor cuprinse in Ghidul Relatiilor Poliţie – Mass Media, să aveţi un an bun, de care să nu va mai fie ruşine”, mai arată în scrisoare Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch.
Potrivit Active Watch, în luna august, bloggerul şi jurnalistul freelancer Mihai Şerban a fost lovit de un om al legii in timp ce filma cu telefonul mobil o maşina de Poliţie staţionată pe banda a doua a carosabilului, în miez de noapte, fără a avea în funcţiune semnalele luminoase. Bloggerul a fost apoi amendat pentru că a traversat neregulamentar în timp ce filma. Tot în această perioadă, un realizator de programe de la Radio Nord Est FM, din Iaşi, a fost amendat cu suma de 200 de lei pentru că le-a spus prietenilor săi un banc cu politişti, în spaţiul public. Politiştii i-au intocmit tânărului proces verbal pe motiv că a adresat expresii jignitoare la adresa acestora, de natură să lezeze demnitatea şi onoarea lor şi a instituţiei pe care o reprezintă.
În luna octombrie, un jurnalist sucevean a fost agresat în prezenta unui poliţist care nu a intervenit în aplanarea conflictului. Poliţistul a încercat să descurajeze ziaristul să filmeze perimetrul unde tocmai avusese loc un accident rutier. Încurajat de atitudinea acestuia, un apropiat al celui care provocase accidentul l-a lovit peste faţă pe reporter, sub privirile aceluiaşi poliţist, care a asistat pasiv. Jurnalistul i-a solicitat agentului să intervină şi sa-l legitimeze pe agresor, însă a fost refuzat, ceea ce a determinat ca ameninţările şi injuriile la adresa lui să continue. În luna decembrie, un jurnalist Antena 3 din Reşiţa a fost agresat de agenţii de la Poliţia de Frontieră pentru că filma o descindere violentă a acestora într-o locuinţă. Potrivit martorilor, agresorii i-au distrus camera de filmat, l-au pus la pamânt şi l-au ameninţat cu pistolul la tâmplă.