Festivalul Internaţional de Film Bucureşti s-a deschis aseară cu cea mai recentă peliculă a regizorului bosniac Danis Tanovic, „Cirkus Columbia”.
Ediţia din acest an a B-EST IFF, care se va derula până pe 17 aprilie, îşi răsfaţă cinefilii cu filme de calitate şi cu prezenţe notabile din lumea cinematografiei. Invitaţii speciali sunt regizorii Danis Tanovic şi Andrei Koncealovski. Primul a fost aseară la Cinema Studio, la gala de deschidere a festivalului, unde a fost proiectat cel mai nou film al său, „Cirkus Columbia”, aplaudat îndelung de public, la fel ca în Festivalul de la Veneţia, unde a primit ovaţii la proiecţia din cadrul secţiunii „Giornate degli autori”. Filmul urmăreşte viaţa unei familii în pragul războiului din fosta Iugoslavie. Regizorul bosniac a debutat în 2001 cu „No Man‘s Land”, peliculă ce i-a adus premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Astăzi, de la ora 11.30, Tanovic se întâlneşte cu publicul său la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), unde va susţine masterclass-ul „War and Film: A Survivor‘s Guide”.
„Unchiul Vania” şi „Siberiada”
Anul trecut, norul vulcanic din Islanda l-a determinat pe reputatul regizor rus Andrei Koncealovski să-şi amâne vizita în România, dar va ajunge vineri, împreună cu soţia sa, actriţa Yuliya Visotskaia, protagonista celor mai recente două filme ale sale, „Dom Durakov” şi „Glyanets”. Cele trei zile ale vizitei sale sunt dedicate studenţilor, cinefililor şi presei. Sâmbătă, tot la UNATC, va susţine o conferintă de presă, urmată de masterclass-ul „Life and Its Reflections”. Va urma ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa. În cadrul festivalului vor fi prezentate filmele „Unchiul Vania” (1970) şi „Siberiada” (1979).
Andrei Koncealovski este fratele mai mare al lui Nikita Mihalkov, care a fost, de asemenea, invitat la o ediţie anterioară a B-EST IFF. Printre filmele cele mai apreciate ale regizorului rus se numără colaborarea cu Andrei Tarkovski, („Andrei Rubliov”), şi producţiile proprii „Runaway Train” (1985) sau „Odiseea” (1997).
Proiecţiile sunt programate la Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Român şi Sala „Elvira Popescu” a Institutului Francez din Bucureşti. Biletele costă între 7 şi 10 lei.
Premiere absolute
Festivalul este conceput ca unul deschis cinematografului de artă, care descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film. Toate peliculele din concurs sunt prezentate în premieră absolută în România, iar 90% din ele reprezintă debuturi în lungmetraj.
În selecţia pentru competiţie, realizată de Andrei Creţulescu, directorul artistic al festivalului, figurează: „Abel” de mexicanul Diego Luna, „Animal Kingdom” de australianul David Michod, „Beyond” de Pernilla August, „Exit Through the Gift Shop” de Banksy, „Four Lions” de Chris Morris sau „Winter‘s Bone” de Debra Granik. Vor mai fi „Somewhere” de Sofia Coppola, premiat cu Leul de Aur la Festivalului de la Veneţia 2010, sau „Nader and Simin: A Separation” de iranianul Asghar Farhadi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2011.
Juriul, condus de regizorul Radu Gabrea, este format din Necati Sonmez, Umberto Rossi şi Marian Crişan.