4.3 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăInternaționalTelenovela lui Ion B., dincolo de Emmy

Telenovela lui Ion B., dincolo de Emmy

Documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, regizat de Alexander Nanau, povestea vagabondului care ajunge la 60 de ani unul dintre artiştii ce expun în marile galerii ale lumii alături de Andy Warhol sau Marcel Duchamp, a impresionat juriul premiilor Emmy Internaţional, obţinând mult râvnitul trofeu al categoriei „Arts Programming”. Viaţa lui Ion B. este însă un film fără sfârşit.

Pelicula regizată de Alexander Nanau a concurat la New York cu un documentar realizat de televiziunea braziliană TV Globo, un film produs de BBC şi o peliculă japoneză. „Este pentru prima dată când o producţie realizată de HBO în România ajunge atât de departe”, a declarat Carmen Harabagiu, producător HBO, imediat după gală. Contactat de România Liberă la New York, regizorul Alexander Nanau a declarat că în timpul ceremoniei nu a avut nici o emoţie. „Faptul că filmul era nominalizat însemna enorm pentru mine. Să nu uităm că filmele intrate în selecţie proveneau din 58 de ţări şi că jurizarea a fost făcută de peste 700 de persoane. Aşa că eu eram foarte liniştit. Apoi, când a venit şi premiul, sigur că m-am bucurat enorm cu atât mai mult cu cât este prima dată când  un film românesc primeşte un Emmy”. Alexander Nanau a început filmările la acest documentar, produs de HBO în 2009, în momentul în care colajele lui Ion Bârlădeanu au început să fie cunoscute şi apreciate.

După succes, din nou în stradă

Destinul sinuos al lui Ion Bârlădeanu continuă însă şi dincolo de ecrane. Cu doar câteva luni în urmă,  artistul s-a întors în stradă. Prins la mijloc în disputa iscată anul trecut între galeristul Dan Popescu, cel care l-a descoperit şi l-a ajutat să expună colajele, şi regizorul Alexander Nanau, cel care a realizat documentarul care avea să facă cunoscută povestea lui în întreaga lume, Ion Bârlădeanu a trăit o vreme în stradă deşi numele lui erau vehiculat în mediile artistice din întrega lume.

Artistul declară pentru RL: „Ştiţi cum e? Am câte o glorie de-asta, legată de film, care arde iute ca un foc de paie şi se stinge imediat. Acum sunt bine, am scăpat de Nanau, stau tot în bloc cu Dan Popescu şi sunt fericit că, uite, tocmai ce a reuşit să-mi vândă 5 lucrări cu 40 de milioane de lei vechi. Alexander Nanau n-are nici un merit, eu lucrez în continuare, iar cu Dan Popescu ne-am împăcat şi acum e bine.” Ion Bârlădeanu nu aminteşte totuşi faptul că regizorul i-a plătit câteva luni chiria unui apartament în centrul Capitalei, iar despre premiul obţinut spune că nu-l interesează: „ Să am o cafea, ţigări şi câte o bere şi sunt bine”.

„Premiul e pentru producători, nu pentru personaje”

Referitor la relaţia cu „personajul” din pelicula sa, Alexander Nanau spune că a încercat să îl sune, dar că artistul nu i-a răspuns. „Mă întristează faptul că a declarat în presă că nu îl interesează acest premiu. Ba chiar a zis că în timp ce noi defilăm pe covorul roşu el culege chiştoace de pe străzi. Când mă voi întoarce în ţară voi încerca să mă văd cu el pentru a-i explica faptul că toate filmele nominalizate la această categorie aveau ca personaje artişti, dar nici unul dintre aceştia nu a fost invitat la gala Premiilor Emmy. Aceste premii sunt pentru producători, nu pentru personaje. Nu este nici măcar vorba despre un premiu de regie. În plus, faptul că artistul o duce rău nu e treaba mea ca regizor, ci ţine întru totul de relaţia sa contractuală cu galeristul. Dacă toţi regizorii de documentare le-ar sponsoriza viaţa persoanelor care apar în filmele lor unde am ajunge?”

„Nu profită nimeni de el”

La rândul său, Dan Popescu explică: „Nea Ion a revenit la mine de bunăvoie, ne-am împăcat şi acum e liniştit, mulţumit, nu e bogat, nici unul dintre noi nu e, dar o duce bine. Are deschisă o expoziţie la MNAC, unde îi puteţi vedea lucrările până în februarie. Ion Bârlădeanu are o relaţie contractuală cu galeria H’Art, dar nu putem dezvălui sumele cu care i se vând lucrările. Oricum, nu profită nimeni de el”.  

Câştigătorii premiilor Emmy 2010

Programe de artă:  „Lumea văzută de Ion B.”  –  HBO România

Cel mai bun actor: Bob Hoskins, pentru „The Street”   –  UK

Cea mai bună actriţă: Helena Bonham Carter, pentru „Enid”  –  UK

Programe pentru tineri: Shaun the Sheep  –  UK

Comedie: „Traffic Light”  –  Israel

Documentar: „Mom and the Red Bean Cake”   –  Coreea de Sud

Serial dramatic: „The Street”  –  UK

Telenovelă: „My Love”  –  Portugalia

Mini-serie TV: „Small  Island”  –  UK

Cele mai citite

Țiriac renunță la proiectul sălii polivalente de la Otopeni! „Nu o mai fac, chiar dacă am banii”

Ion Țiriac a anunțat că renunță la construcția sălii polivalente din cadrul complexului sportiv Țiriac City, proiect pe care îl inițiase cu entuziasm în...

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu dobânzi atractive

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a încurajat cetățenii să investească, subliniind că dobânzile rămân în țară și contribuie la echilibrarea bugetului național Începând de luni, 13...

Liderii coaliției de guvernare se reunesc pentru discuții pe tema bugetului și impozitului progresiv

O temă centrală a reuniunii va fi posibilitatea introducerii impozitului progresiv, pe veniturile care depășesc un anumit plafon Liderii coaliției de guvernare se întâlnesc astăzi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă