3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInternaționalMoartea asistată prin ochii unui scriitor, la BBC

Moartea asistată prin ochii unui scriitor, la BBC

Scriitorul de literatură fantastică, Terry Pratchett, a realizat un film despre ultimele momente de viaţă ale unui om ce suferea de o afecţiune neuronală, care a ales să moară la clinica Dignitas din Elveţia.

Sir Terry Pratchett, 63 de ani, spune că atunci când va veni vremea să moară şi-ar dori să se afle pe un scaun, pe gazonul de acasă, cu un coniac într-o mână şi un pahar care să conţină lichidul letal în cealaltă. „Şi cu Thomas Tallis (celebru compozitor englez din secolul al XVI-lea – n.red) pe iPod-ul meu aş putea să dau mâna cu moartea”, spune el.

Problema propriei morţi – cu dreptul de a alege momentul şi maniera în care sfârşeşte – a devenit mai presantă pentru Pratchett în 2007 când a fost diagnosticat cu un debut precoce al bolii Alzheimer.

Un sfârşit demn

Scriitorul de succes, autorul seriei fantastice „Lumea Disc”, a realizat un documentar pe tema morţii asistate, anunţă presa britanică. Pentru asta a călătorit în Elveţia unde a filmat ultimele momente ale lui Peter, un britanic de 70 de ani, care suferea de o boală neuro-motorie şi care a ales să-şi pună capăt vieţii la clinica Dignitas, de lângă Zurich, singura clinică europeană care acceptă acest lucru. Săptămâna viitoare, BBC 2 va prezenta documentarul care este dezbătut deja de toată presa insulară. Partea cea mai controversată este fragmentul în care Peter bea amestecul de lichid letal în faţa camerelor de filmat.

Într-un interviu emoţionant acordat postului de radio Times, Pratchett a spus că s-a simţit bulversat în primele momente după moartea lui Peter. Povesteşte că acesta s-a întors spre asistenţă înainte de a bea lichidul letal şi a spus că „Aş vrea să mulţumesc tuturor”. Nu-şi amintea numele fiecăruia, soţia îl ţinea de mână şi îl mângâia. „Un om curtenitor care mulţumeşte celor care i-au venit alături şi el e ruşinat, cu puţin timp înainte să moară, că nu-şi poate aminti numele lor. E atât de britanic…”, mai spune Pratchett. Ce i se pare frustrant scriitorului este că Peter a fost nevoit să meargă în Elveţia ca să moară. Poate că „ar mai fi între noi acum. Cei care suferă de afecţiuni degenerative, precum Peter, pleacă în Elveţia mai devreme decât ar vrea, de teamă să nu fie prea târziu pentru ei să facă această alegere”, este de părere autorul.

Terry Pratchett a mai spus celor de la Radio Times că nu are de gând să meargă la o clinică din Elveţia să moară. „De fapt, nu vreau să mor deloc, ca să vă spun adevărul”.

Preţuirea zilei de mâine

BBC-ul şi-a apărat decizia de a păstra secvenţa de cinci minute a morţii din documentar spunând că face parte din explorarea realităţilor sinuciderii asistate şi că aceasta a fost editată cu grijă. „Este o scenă extrem de puternică şi de provocatoare, crudă şi totuşi mişcătoare, dar, mai presus de toate, este onestă”, spune Charlotte Moore, editor BBC.

Şi Sky TV a prezentat în 2008 un film cu ultimele momente ale unui alt suferind neuronal, Craig Ewart de 59 de ani, înregistrat tot la clinica Dignitas. Dar documentarul lui Pratchett, care se concentrează şi pe cazul altor doi bărbaţi ce au făcut aceeaşi alegere, este de natură să redeschidă dezbaterea asupra constrângerilor legale şi morale faţă de moartea asistată. Scriitorul, înnobilat în 2009, spune că: „Dacă cineva ştie că poate muri când doreşte, poate preţui fiecare zi. Se poate gândi că nepoţii vin poimâine în vizită sau că se apropie Crăciunul, aşa că voi aştepta până după Anul Nou… E un pic dureros, dar are sens”, este de părere Pratchett.

Propunere
Tribunal care poate alege să alegi

„Mi-ar fi plăcut să văd în Mare Britanie un proces de studiere a metodelor de moarte asistată, astfel încât să putem lua în considerare ceea ce este mai bine”, spunea scriitorul într-o prelegere de anul trecut. Pratchett a sugerat crearea unui tribunal independent competent format din figuri „înţelepte” care ar putea acţiona „pentru binele societăţii, precum şi pentru binele celui care cere”. Din cauza bolii sale, textul a fost lecturat în numele scriitorului de către prietenul său, actorul Tony Robinson: „Dacă aş ştii că pot muri în orice moment aş dori, brusc fiecare zi ar putea fi preţuită ca un milion de lire sterline. Dacă aş şti asta că pot muri, aş trăi. Viaţa mea, moartea mea, alegerea mea”, spune Pratchett.

Cele mai citite

Joe și Jill Biden au plecat în vacanță, în orașul viticol Santa Ynez din California

Fostul preşedinte american Joe Biden şi soţia sa, Jill, au părăsit, luni, oraşul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul preşedinte...

Trump spune că Statele Unite vor recunoaște doar două sexe, masculin și feminin

Președintele Trump a luat măsuri, pentru a pune capăt rapid unor politici care vizează promovarea echității rasiale și protejarea drepturilor pentru persoanele LGBTQ Ordinul impune...

Consiliul Concurenței sancționează doi constructori pentru trucarea unei licitații în județul Cluj

Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de 1,42 milioane de lei (286.758 euro) către Societatea de Construcții Napoca SA și Beton Constructorul SRL, pentru trucarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă