2.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăInternaționalLumea prin ochiul camerei de filmat

Lumea prin ochiul camerei de filmat

O israeliancă riscă să fie ucisă de propria familie din cauza unui costum de baie. În primii zece ani după al doilea război mondial Securitatea a ucis zece mii de români care nu doreau să îmbrătiseze comunismul. Departe de România, tocmai în Ecuador americanii au fost dati în judecată pentru că extrag titei dar defrisează si poluează pădurile amazoniene. Sunt numai trei dintre problemele cu care se confruntă divesi oameni din lumea întreagă tratate în trei din documentarele care vor fi prezentate în cadrul festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World România. Cea de-a treia editie se desfăsoară sub motto-ul „Alege să-ti pese!”, proiectiile celor 35 de filme începând astăzi în cine­­mato­gra­fele Eforie, Union, Elvira Popescu si Noul Cinematograf al Regizorului Român (Muzeul Tăra­nului Român).

Vietile altora
Praga – un oras în care traficul seamănă foarte mult cu cel din Bucuresti. Aerul este de nerespirat, trotuarele sunt blocate de masini, pietonii sun furiosi că trebuie să se strecoare printre masini, biciclistii nu-si găsesc locul, iar soferii sunt nervosi că nu au unde parca. Regizorul do­cumentarul ceh „Auto*mat” (2009), încearcă să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveste traficul praghez. Documentarul rulează pe 18 martie, de la ora 18.00 si pe 20 martie, de la ora 22.30, la Cinema Eforie.
Documentarul americanului Joe Berlinger, „Crude”/„Titei” (2009), ne prezintă în amănunt cazul „Cernobîl din Amazon” si procesul intentat de aproape 30.000 de ecuadorieni companiei petroliere americane Chevron (fostă Texaco), devenit între timp cel mai mare proces pe proble­me de mediu. Distrugerea si poluarea pădurilor amazoniene, plus efectele contaminării cu de­seuri toxice (leucemie, cancer si boli de piele), adică „Cernobîl din Amazon”, sunt analizate în acest film din toate unghiurile, din perspectiva companiei americane, din cea a indigenilor, dar si a rolului jucat de media. Filmul rulează pe 19 martie, de la ora 20.30 si pe 22 martie, de la ora 18.30, la Cinema Eforie.
„Lady kul el arab” vorbeste despre conditia femeii în Israelul de astăzi, prin prisma tinerei Duah Fares, care-si doreste o carieră în mo­delling si să participe la Miss Israel. Problema? Proba costumului de baie! Femeia este ame­nin­tată de moarte de propria familie, iar mai-marii comunitătii organizează un consiliu pentru a o face să înteleagă rostul si locul femeii. Puteti vedea filmul pe 20 martie de la ora 18.30 si pe 21 martie de la ora 14.30, la Cinema Eforie.

Se-ntâmplă în România
„După cel de-al doilea război mondial, comunismul este instalat în România cu ajutorul tan-
­cu­rilor sovietice. Securitatea, politia secretă a noului regim, a ucis în primii ani zece mii de oameni care s-au împotrivit comunismului. Aceasta este povestea lor”, anuntă trailerul documentarului „The Securitate Hunter”, în regia lui Mirel Bran & Jonas Mercier. Cei doi cineasti vor să spună povestea acestor oameni, dar si a unui capitol recent si destul de repede uitat (sau ignorat?!?) din istoria României. În centru se află Marius Oprea, fostul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Me­moria Exilului Românesc, care, cu ajutorul unei echipe formate din arheologi si specialisti criminalisti au scos la suprafată rămăsitele celor ucisi prin tortură sau executate si stabilesc cauzele mortii. Documentarul va rula doar pe 18 martie, de la ora 18.00, la Cinema Eforie.
Tot despre România este vorba si în documentarul austriencei Katharina Copony. Doar că regizoarea scoate la lumină viata de emigrant în România. Doar nu credeati că numai românii emigrează, nu? Într-un fel sau altul, drumurile tuturor duc la centrul comercial Europa, „epicentrul” vietii sociale a imigrantilor chinezi din Bucuresti. Însă drumul nu este lipsit de singu­rătare ori pericole. Filmul rulează pe 19 martie de la ora 22.00 si pe 20 martie de la ora 18.00 la Cinema Union.
Un subiect interesant este abordat si în do­cu­me­n­tarul „Apparatchiks et Businessmen” (2000), în care regizorul ceh Stan Neumann a pornit pe urmele „omului de tip nou”, adică omul siste­mului socialist si l-a găsit în functii de conducere în mari întreprinderi si bănci, acum un om de afaceri prosper si stăpân pe legile capitalismului. Un documentar filmat în România si în Republica Moldova, despre metamorfozarea si tranzitia „fostilor”, pe care-l puteti viziona pe 20 martie, de la ora 19.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român.

Pret abonament – se achizitionează de la Centrul Ceh si permite accesul la toate proiectiile programate: 40 lei. Pret bilet – de la casieriile sălilor de cinema: 8 lei.
Programul complet al proiectiilor: www.oneworld.ro.

Cele mai citite

Lasconi către Ciolacu: Face glume şi clipuri pe TikTok, dar nu are timp pentru protecţia unor copii vulnerabili

„ A trecut o săptămână de când am aflat de ororile din centrele de copii din Târgu Mureş şi premierul României nu a zis...

Nicuşor Dan anunță că nu se retrage din cursa prezidenţială

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat ferm că nu intenţionează să se retragă din cursa pentru alegerile prezidenţiale. Nicuşor Dan a anunţat că urmează să...

Vortexul polar lovește SUA: Gerul extrem și ninsorile vor afecta 300 de milioane de oameni

Un vortex polar este prognozat să afecteze săptămâna viitoare cea mai mare parte a Statelor Unite, inclusiv regiuni sudice neobișnuit de friguroase. Serviciul Meteorologic Național...
Ultima oră
Pe aceeași temă