0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăInternaționalGloburile de Aur: filme, glume şi alcool

Globurile de Aur: filme, glume şi alcool

Duminică, la Beverly Hilton Hotel, au fost acordate faimoasele Globuri de Aur văzute adesea ca un soi de exit poll al Premiilor Oscar. Pelicula „American Hustle“ („Ţeapă în stil american“) a fost marea surpriză a acestei ediţii primind trei trofee, lăsând astfel mult în urmă filmul „12 ani de sclavie“ dat iniţial ca mare favorit de către presa de specialitate.

„American Hustle“ a primit premiul pentru cel mai bun film de comedie şi premiul de interpretare pentru cele două actriţe-”cel mai bun rol principal feminin într-un film comedie/ musical – Amy Adams) – şi “cea mai bună actriţă în rol secundar într-un lungmetraj” – Jennifer Lawrence.

Povestea filmului se concentrează pe un complicat caz de corupţie din anii ‘70, cu ramificaţii în Congresul american, când 31 de oficiali guvernamentali suspectaţi de acte de corupţie şi trafic de influenţă au fost cercetaţi penal, iar 11 dintre ei au fost puşi sub acuzare. “12 ani de sclavie”, regizat de Steve McQueen, nominalizat la şapte categorii, a câştigat un singur trofeu duminică seară la Los Angeles, impunându-se la categoria “cel mai bun film-dramă”.

Drama istorică “12 ani de scalvie”, bazată pe memoriile lui Solomon Northup, din 1835, prezintă povestea unui bărbat de culoare, interpretat de Chiwetel Ejiofor, răpit şi vândut ca sclav în Louisiana. Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Michael Fassbender, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Giamatti şi Lupita Nyong’o. “Dallas Buyers Club” a primit două premii de interpretare, pentru Jared Leto ca actor în rol secundar şi pentru mult promovatul Matthew McConaughey ca cel mai bun actor în rol principal într-un film de dramă.

A Big Happy Family

Pelicula lui Woody Allen “Blue Jasmine” i-a adus faimoasei actriţe Cate Blanchett Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă la categoria dramă. Speech-ul ei a fost însă unul destul de vesel ea mulţumind, printre alţii, şi persoanei care îi tot toarnă vodcă în pahar. La Globurile de Aur, spre deosebire de mult mai scorţoasa ceremonie a Oscarurilor, nominalizaţii şi invitaţii stau la mese şi consumă destul de multe băuturi, multe dintre ele puternic alcoolizate. De aici vine poate şi impresia de petrecere de familie lărgită, cu multă voie bună şi poante picante. Printre cei care au fost ţinta băşcăliei s-a numărat şi George Clooney, care interpretează în filmul „Gravity“ rolul unui astronaut pierdut în spaţiu. Gazdele ceremoniei, actriţele Tina Fey şi Amy Poehler, au comentat că George Clooney ar prefera mai degrabă să moară de unul singur în spaţiu decât să îşi ia pe Pământ o iubită de vârsta lui, făcând în mod evident referire la prietenele actorului care au fost întotdeauna cu mult mai tinere decât el.

La rândul lui, Leonardo DiCaprio, premiat pentru rolul din „Lupul de pe Wall Street“, a declarat că nu şi-a închipuit vreodată ca va primi un trofeu pentru un rol de comedie.

Marele absent al ceremoniei a fost Woody Allen, care a delegat-o pe Diane Keaton să-i ridice premiul pentru întreaga carieră. Aceasta a apărut îmbrăcată într-un frac bărbătesc şi a ţinut un speech nu tocmai convingător, definit de jurnalişti ca „un balet indecis între căldură şi impoliteţe“. Ea ajungând de la laudatio adus lui Woody Allen la o lamentaţie despre cât de greu este să-ţi faci prieteni la Hollywood şi sfârşind prin a cânta un cântecel pueril. Presa americană a comentat şi prestaţia gazdelor, Tina Fey şi Amy Poehler, despre care au spus că „au încercat cam prea mult să-şi arate isteţimea“, străduindu-se să fie pe măsura foştilor maeştri de ceremonii ai Globurilor, în marea majoritate bărbaţi, ajungând să facă prin urmare şi câteva glume mai tari şi mai vulgare, care, însă, nu li se prea potriveau. Cu toate acestea Amy Poehler a avut un mare motiv de bucurie, primind şi un premiu de interpretare pentru filmul “Parks and Recreation.”

Jurnaliştii de monden au comentat şi ţinutele de pe covorul roşu, remarcând culorile vii ale toaletelor multor doamne, dar şi înclinaţia spre moda unisex a unora dintre acestea, care au abordat cu nonşalanţă costume bărbăteşti şi tunsori „soldăţeşti“. Cele mai nefericite au fost doamnele care s-au îmbrăcat în alb pentru că din pricina vremii nefavorabile şi în ciuda eforturilor unei echipe întregi, înarmate cu mături şi cu aspiratoare, de a usca faimosul covor roşu, acesta mustea de apă murdărind albul imaculat al unor ţinute de seară ultraelegante.

Lista completă a câştigătorilor premiilor Globul de Aur din 2014:

Cel mai bun film – dramă: “12 Years a slave”

Cel mai bun film – comedie/ musical: “American Hustle”

Cea mai bună regie: Alfonso Cuaron – “Gravity”

Cel mai bun rol principal masculin într-un film – dramă: Matthew McConaughey (“Dallas Buyers Club”)

Cel mai bun rol principal masculin într-un film – comedie/ musical: Leonardo DiCaprio (“Wolf of Wall Street”)

Cel mai bun rol principal feminin într-un film – dramă: Cate Blanchett (“Blue Jasmine”)

Cel mai bun rol principal feminin într-un film comedie/ musical: Amy Adams (“American Hustle”)

Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj: Jared Leto (“Dallas Buyers Club”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un lungmetraj: Jennifer Lawrence (“American Hustle”)

Cel mai bun scenariu: Spike Jonze pentru lungmetrajul “Her”

Cel mai bun film de animaţie: “Frozen”

Cel mai bun film străin: “The great beauty/ La Grande Bellezza”

Cea mai bună coloană sonoră: “All Is Lost” – Alex Ebert

Cel mai bun cântec: “Ordinary Love” (“Mandella: Long Walk to Freedom”)

Televiziune:

Cel mai bun serial de televiziune musical/ comedie: “Brooklyn Nine-Nine”

Cel mai bun serial de televiziune – dramă: “Breaking Bad”

Cel mai bun film de televiziune/ miniserie: “Behind the Candelabra”

Cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial de comedie/ musical: Amy Poehler (“Parks and Recreation”)

Cea mai bună actriţă într-un rol principal într-un serial de televiziune – dramă: Robin Wright (“House of Cards”)

Cea mai bună actriţă în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Elisabeth Moss (“Top of the Lake”)

Cel mai bun actor în rol principal într-un serial comedie/ musical: Andy Samberg (“Brooklyn Nine-Nine”)

Cel mai bun actor în rol principal într-un serial – dramă: Bryan Cranston (“Breaking Bad”)

Cel mai bun actor în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Michael Douglas (“Behind the Candelabra”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Jacqueline Bisset (“Dancing on the Edge”)

Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Jon Voight (“Ray Donovan”)

Premiul pentru întreaga carieră (Cecil B. deMille Award) – Woody Allen

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă