7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInternațional3D - viitorul divertismentului?

3D – viitorul divertismentului?

Atât studiourile hollywoodiene cât şi producătorii japonezi de televizoare pariază că viitorul divertismentului îl reprezintă tehnologia 3D, în ciuda faptului că milioane de oameni acuză disconfort după vizionarea unor astfel de producţii.

Optometriştii spun că unul din patru spectatori au probleme când se uită la filme şi televiziune 3D, fie din cauza oboselii ochilor, fie din cauza faptului că unii oameni au probleme în ceea priveşte perceperea profunzimii. În cel mai rău caz, tehnologia 3D le provoacă unora greaţă, ameţeli sau dureri de cap.

Acest lucru nu descurajează, însă, industria divertismentului, care cunoaşte aceste probleme, dar care continuă să creeze mai multe filme şi programe TV în 3D. Jeff Katzenberg, directorul studioului Dreamworks, spune că tehnologia 3D este „cea mai mare inovaţie a industriei cinematografice de la peliculele color.”

3D – din cinema, la televizor

Deţinătorii de cinematografe, precum şi producătorii de televizoare, cheltuie miliarde de dolari pentru a incorpora noua tehnologie. Câteva reţele de cablu din SUA deja au început să transmită în 3D, iar în Europa, britanicii sunt pionerii acestui tip de transmisiune, postul Sky transmiţând în 3D meciurile din Premier League. În România, canalul ProTV deţine drepturile pentru prima emisie de acest tip, Andreea Esca având cele mai mari şanse să prezinte ştirile în acest nou format. Contactat de reporterii romanialibera.ro, Costi Mocanu, director al ProTv, a precizat că „încă se lucrează la chestiunea aceasta”, deci, data primei transmisiuni 3D româneşti rămâne necunoscută.

Cu toate astea, sunt semne că publicul nu ar fi la fel de entuziasmat în legătură cu noua tehnologie ca cei din industria divertismentului. Anul trecut, unu din o sută dintre cei care au cumpărat un televizor au optat pentru un model 3D. „Cota de piaţă a televizoarelor 3D din totalul televizoarelor vândute anul acesta este de sub 1%. Este de aşteptat ca în 2011 nivelul acestora să ajungă la aproximativ 2%”, a declarat pentru Gândul Iulian Stanciu, directorul general eMAG, citat de Mediafax. Cei din industria electronică nu se lasă descurajaţi. Samsung Electronics şi Panasonic continuă producţia de televizoare 3D şi au prezentat noi modele la International Consumer Electronics Show din Las Vegas. Costul unui astfel de televizor este mai mare decât cel al unui televizor normal şi necesită purtarea unor ochelari speciali, similari celor din marile cinematografe.

Problemele

Cercetarea asupra modului în care ecranele 3D îi afectează pe spectatori este abia la început. Nu au fost făcute studii la scară mare.

Un studiu efectuat pe 115 sud coreeni care se uitau îndeaproape la ecrane 3D a dovedit că această tehnologie este mai obositoare pentru ochi decât cea 2D. Rezultatele au determinat guvernul Corean să recomande o pauză de 15 minute după o oră de vizionare, dar acel studiu era bazat pe ochelari cu lentile roşii şi verzi, diferite de cele folosite de cinematografe şi de televizoarele speciale.

Un chestionar online făcut de American Optometric Association estimează că 25 la sută dintre americani au avut parte de dureri de cap, vedere înceţoşată, greaţă după vizionarea unor filme 3D.

Producătorii de televizoare fac propriile teste, dar nu publică rezultatele. Samsung avertizează pe site-ul lor din Australia că tehnologia 3D poate cauza „rău de mişcare, dezorientare, oboseala ochilor şi stabilitate redusă.” Adică, după film, s-ar putea să vă pierdeţi echilibrul, de ceea nu „e recomandat să vizionaţi producţii 3D dacă sunteţi într-o stare fizică proastă, dacă aveţi nevoie de somn sau dacă aţi consumat băuturi alcoolice”.

Compania Nintendo avertizează că copii cu vârste până în 6 ani nu ar trebui să joace cu noua consolă 3DS, deoarece s-ar putea să le afecteze dezvoltarea.

Ecranele şi ochelarii 3D crează iluzia profunzimii, afişând imagini diferite fiecărui ochi în parte. În acest fel se simulează modul în care obiectele care sunt la distanţe diferite în viaţa reală apar în locuri uşor diferite în câmpul vizual al fiecărui ochi. Dar există o problemă. Ochii noştri simt nevoia să focalizeze pe distanţe diferite pentru a vedea clar. Mai exact, ochii noştri urmăresc un obiect care se apropie îndreptându-se în jos, spre nas. Ecranele 3D obţin acest rezultat când afişează ceva apropriindu-se de spectator. Problema este că, atunci când ochii se îndreaptă spre interior, se aşteaptă să focalizeze mai îndeaproape, dar ecranul nu se aproprie, aşa că ochii trebuie să focalizeze înapoi, spre exterior. Această nepotrivire este foarte obositoare, şi, potrivit doctorului Martin Banks, profesor de optometrie de la Universitatea Berkeley din California, „cauzează cel puţin o parte din disconfortul şi oboseala simţită de unii oameni.” Aceste aspecte negative se intensifică odată cu apropierea spectatorilor de ecran.

Roger Phelps, un optometrist din California este de părere că cei cu probleme de vedere sunt cel mai des „victimele” efectului 3D.

Doctorul oftalmolog Cristian Moraru de la clinica OCULUS, a spus că „cel mai mare factor de nocivitate îl reprezintă oboseala ochilor. Am avut pacienţi care au acuzat acest simptom după vizionarea filmelor 3D.” În ceea ce priveşte efectele pe termen lung, acesta a declarat că „este greu de spus, având în vedere că nu există un raport amănunţit legat de acest lucru.”

Ce spun spectatorii

După ce au vizionat cea mai nouă producţie 3D, Tron – Moştenirea, romanialibera.ro a intervievat câţiva tineri.

„A fost o experienţă plăcută. Nu am avut probleme în timpul vizionării, nici după sfârşitul filmului. Prefer filmele în 3D, dar mi-ar plăcea dacă ar fi mai accesibile din punct de vedere financiar”, a declarat Iulian Gelepu, în vârstă de 20 de ani.

„Mi-au obosit ochii dar nu am întâmpinat altfel de probleme. Filmul a fost foarte bun.”, a spus Vasile Alexandru, în vârstă de 23 de ani.

Cei doi tineri nu au probleme de vedere. Pe de altă parte, o domnişoară a ieşit ameţită din sală: „Mă cam doare capul şi mi-au obosit ochii. Nu ştiu de ce, dar mă simt cam ameţită, ” a declarat Alexandra Coca, în vârstă 20 de ani, suferindă de miopie.

Până când ecranele 3D vor fi înlocuite de holograme, Roger Phelps recomandă spectatorilor să stea cât mai departe de ecran în sălile de cinematograf. Sau să-şi ţină unul dintre ochi acoperiţi, pierzându-se astfel efectul 3D.

 

Cele mai citite

Noe Ponti stabilește un nou record mondial la 50 m fluture la Campionatele Mondiale din Budapesta! Rușii au revenit și fac senzație

Elvețianul Noe Ponti a fost vedeta zilei a doua a Campionatelor Mondiale de înot în bazin scurt, desfășurate la Budapesta, reușind să doboare două...

Creșterea cazurilor de cancer colorectal la persoanele tinere, un fenomen global îngrijorător

Rata cazurilor de cancer colorectal este în creștere în rândul adulților tineri, sub vârsta de 50 de ani, un fenomen observat în multe țări,...

Sistemul biometric de trecere a frontierei, pregătit pentru lansare în UE în 2025

Uniunea Europeană va lansa în 2025 noul sistem biometric de trecere a frontierei, Entry/Exit System (EES), destinat cetățenilor din afara blocului comunitar care călătoresc...
Ultima oră
Pe aceeași temă