-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăCulturăFestivalul Capitalelor Națiunilor Centenare

Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare

Evenimentul dedicat Centenarului se înscrie în zona de deschidere europeană a României și a Bucureștiului și dorește să transmită un semnal al unității europene, al diversității și creativității țărilor din zona central și est–europeană, precum și, dincolo de disensiunile istoriei, valorile umaniste comune. Zece țări europene sărbătoresc, în anul 2018, 100 de ani de la independența lor: România, Polonia, Austria, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Cehia și Republica Moldova. Timp de opt zile, Festivalul Capitalelor Națiunilor -Centenare va aduce la București spectacole de teatru, spectacole de jazz, expoziții de fotografie, filme și poeți din toate aceste țări, reunind culturile atât de diverse sub umbrela sărbătoririi celor 100 de ani de independență.

 

 

 

Teatru, muzică, poezie, film, arte vizuale

 

În această perioadă putem vedea șase spectacole de teatru cu supratitrare în română și engleză. Teatrul Wierszalin, Varșovia, Polonia, aduce la București un spectacol de Adam Mickiewicz, “Împărăția preoților – A doua noapte”, ce deschide pe 10 septembrie festivalul. Pe 12 septembrie putem urmări spectacolul lui Andrei Șerban, “Mult zgomot pentru nimic”, de William Shakespeare, pentru ca ziua următoare să vedem Teatrul Slovac de Cameră, Bratislava, Slovacia, cu “Războiul nu are chipul unei femei”, de Svetlana Alexijevič. “Fata Morgana” de Dumitru Solo-mon, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, montat la Teatrul Dramaturgilor Români, are loc vineri, 14 septembrie, urmat fiind sâmbătă de “Căldură în noiembrie” de Yana Dobreva, de la Teatrul „Eugene Ionesco”, Chișinău, Republica Moldova. “Clasa noastră” de Tadeusz Słobodzianek, de la Teatrul Național Dramatic, Vilnius, Lituania, încheie duminică, 16 septembrie, seria spectacolelor de teatru din cadrul festivalului.

Mircea Tiberian aduce luni, 17 septembrie, Jazz-cantata Capitalele celor 100 de ani, pe versuri de Paul Celan, Wislawa Szymborska, Asko Künnap, -Nichita Stănescu.

În cadrul festivalului are loc și conferința “Un veac de identitate: teatru și cultura europeană după 1918“, cu invitați din România, Polonia, Slovacia, Letonia, Cehia, Austria.

Ion Caramitru și Aurelian Octav-Popa susțin un recital marți, 11 septembrie, iar miercuri, 12 septembrie, urmează George Mihăiță, Maia Morgenstern și Horațiu Mălăele. 

 

» Mircea Tiberian aduce luni, 17 septembrie, Jazz-cantata Capitalele celor 100 de ani, pe versuri de Paul Celan, Wislawa Szymborska, Asko Künnap, Nichita Stănescu.

Cele mai citite

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă