31.2 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăInternaționalȘcoala de documentare din Bucovina

Școala de documentare din Bucovina

 

Tinerii cineaşti creatori de filme documentare din centrul şi estul Europei – regizori, operatori şi monteuri – sunt educaţi an de an la un atelier care a produs filme ce apoi au fost prezentate şi chiar premiate la festivalurile de gen. Aristoteles Workshop este un proiect al cunoscutului actor Dan Nuțu, care se va desfăşura în satul Vama din Bucovina, județul Suceava, între 20 august şi 21 septembrie.

Experţii care îi vor îndru­ma pe participanții la ediția de anul acesta a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop vor fi cineaştii John Appel (foto) şi Jeroen Berkvens, regizori şi producători consacraţi ai filmului documentar internaţional. În a doua jumătate a workshop-ului, munca lor va fi continuată de doi tutori: regi­zoarele Tania Rakhmanova şi Nino Kirtadze, pentru montajul mate­rialului filmat și post-producție.

Experții Aristoteles Workshop 2014

John Appel lucrează ca director de imagine şi regizor din 1987. Ca regizor independent, a lucrat la peste 30 de filme documentare pentru cinema şi televiziune, iar ca operator, la peste 50 de documentare. John Appel este lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune şi trainer al multor workshop-uri naţionale şi internaţionale.

În 1999, a câştigat Premiul Joris Ivens în cadrul IDFA pentru filmul “Andre Hazes”/“She Believes in Me”, cel mai de succes documentar olandez din ultimii 40 de ani. Filmul său, „The Last Victory“ (2004), a fost nominalizat la “Cel mai bun film documentar european al anului 2004” şi a câştigat multe premii internaţionale. În 2009, a câştigat Premiul IDFA pentru “Cel mai bun film documentar olandez”, „The Player“, nominalizat şi cel mai bun film documentar de lungmetraj.

Olandezul Jeroen Berkvens este acum cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă. Cele mai cunoscute documentare pe care le-a realizat sunt despre muzicieni geniali și controversați: “Jimmy Rosenberg – The Father, The Talent & The Son”, A Skin Too Few – The Days Of Nick Drake”, „Paradiso” .

Jeroen Berkvens are 46 de ani, a absolvit Academia de Arte Frumoase în 1993, iar filmul său de absolvire, “Let Me Have It All” – un road movie documentar despre artistul american Sly Stone – a câştigat Premiul ARTE pentru “Cel mai bun film studenţesc european”, fiind ulterior proiectat în mai multe ţări. “Jimmy Rosenberg – The Father, The Talent & The Son” a obţinut Marele Premiu pentru Cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Cracovia (Polonia) şi Diploma de onoare pentru cea mai bună imagine. Pentru acelaşi film, lui Berkvens i s-a decernat Premiul Big Sky pentru Cel mai bun documentar la Festivalul de film documentar din Montana şi apoi Marele Premiu pentru Cel mai bun film în Montreal, la Festival International du Film sur d'Art.

Jeroen Berkvens este adesea invitat să susțină cursuri și conferințe, și se implică în activităţi de tip şcoli de vară sau workshop-uri. În 2004 a fost supervizor al atelierului de film documentar din cadrul Festivalului internaţional de film documentar din Amsterdam (IDFA). A mai colaborat cu Sand Mountain Institute, cu Şcoala de vară IDFA şi cu Academia de Film Olandez.

Tutorii

Nino Kirtadze a fost consultant al preşedintelui Republicii Georgia şi jurnalist de război în Cecenia şi în alte conficte armate din Armenia, Azerbaidjean şi Georgia. Primul ei film documentar, „Les Trois Vies d’Edouard Chevardnadze/The Three Lives of Eduard Shevardnadze“, a fost proiectat la festiva­lurile internaţionale de la Toronto şi Cannes. În 2005, alt documentar al său, „The Pipeline Next Door“, a primit premiul pentru “Cel mai bun film documentar” din partea Academiei Europene de Film.

Chiar de la debutul său cinema­tografic, Nino Kirtadze a stabilit cu fermitate o intensitate vizuală, structuri narative puternice şi abordări metaforice. Camera ei reuşeşte să jongleze înainte şi înapoi, între natural şi supranatural. Printre documentarele sale de lungmetraj care au câştigat prestigioase pre­mii internaţionale se numără şi popularul documentar german „Chechen Lullaby“ (2002, Premiul de aur Adolf Grimme).

Tania Rakhmanova a realizat peste 20 de documentare pe teme istorice și politice, printre care: „La prise du pouvoir par Vladimir Poutine”, nominalizat la Premiile Emmy, în 2006 (realizat pentru canalul ARTE), „The alternative Rock and Roll Years“, trei documentare realizate împreună cu Discovery International), „Les Aventures du Grand Blond dans le Grand Nord“ (1990, cu Pierre Richard), coproducție Rusia-Franța 2012, „Rroms, le premier peuple européen“ (2011, realizat pentru canalul France 3), nominalizat la Premiul Europa, „Oligarques art et argent“ (2010, realizat pentru France 5 și selectat la Montréal), François Mitterrand, les années du pouvoir ses derniers entretiens (1995, pentru BBC), «Yougoslavie, Suicide d’Une Nation Européenne» .

Dintre proiectele recente ale Taniei amintim «Wide Angle», o serie de documentare pentru televiziune în care a fost producătorul a două episoade: «Iraqi Exodus” şi «Greetings from Grozny”. În 2012, Tania a fost producătorul lungmetra­jului « Shoes», povestea unei perechi de pantofi care au pornit de pe raftul unui maga­zin şi au ajuns până la Auschwitz.  

Cele mai citite

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...

Afacere cu articole vestimentare: sfaturi și idei

Lumea modei este pe atât de dinamică pe cât este de versatilă în privința oportunităților de afaceri pentru antreprenorii ambițioși. De aceea, fie că...

Cum să creezi un design interior contemporan folosind parchet de lemn stratificat

Designul interior contemporan se caracterizează prin linii simple, forme geometrice, spații deschise și materiale moderne. Parchetul de lemn stratificat joacă un rol esențial în crearea...
Ultima oră
Pe aceeași temă