5.2 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăInternaționalPortret. Radu Beligan, actor pe două scene: teatru şi politică

Portret. Radu Beligan, actor pe două scene: teatru şi politică

Miercuri şi-a luat rămas bun de la scenă actorul şi regizorul Radu Beligan, cunoscut pentru activitatea sa îndelungată de pe scena teatrului românesc. Avea peste 97 de ani şi l-a răpus un atac de cord.

Medicul Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias, a declarat că „pacientul se afla într-o stare de degradare biologică în contextul vârstei avansate”. Vârsta, bat-o vina!, vârsta i-a venit de hac până la urmă actorului care nu dorea în ruptul capului să renunţe la public, public despre care spunea deseori că îl hrăneşte şi îi dă motivaţia de a juca de câte ori avea ocazia.

„Ai să faci o mare carieră“

Radu Beligan a fost unul dintre actorii care nu a vrut să se pensioneze, deşi în ultimii ani a avut nevoie de sprijin la deplasare, juca din fotoliu şi îl ajuta un sufleur.

Este cunoscut faptul că în tinereţe a fost unul dintre discipolii actriței Lucia Sturdza Bulandra. „Fără ea nu pătrundeam în teatru”, spunea Beligan într-un interviu din 2008. Povestea cu plăcere deseori cum i-a scris o scrisoare acesteia, după ce avusese un eşec la admiterea în Institutul de Teatru. „După ani, doamna Bulandra mi-a spus că a păstrat scrisoarea”. Impresionată de determinarea tânărului care îi scria, Bulandra l-a acceptat pe Radu Beligan ca auditor la cursul său. După ce actorul a recitat „Scrisoare mamei” în faţa sa, Bulandra i-ar fi spus: „Dumneata, dacă ai să fii serios, ai să faci o mare carieră”.

Citește și:  VIDEO. Actorul Radu Beligan a murit. Odată cu el, dispare o minunată poveste a teatrului românesc. Va fi înmormântat sâmbătă, iar o piaţetă din Bucureşti îi va purta numele

Activitate politică foarte controversată

Se pare că a fost serios. Şi în teatru, şi în politică. La aproximativ 43 de ani a intrat deputat în Marea Adunare Naţională unde a rezistat 14 ani, iar în perioada 1969 – 1989 a fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist.

Consecinţă sau nu a acestui fapt, Beligan a fost privit mereu ca unul dintre numele ­majore ale teatrului românesc. A avut un repertoriu complex, clasic și modern şi a jucat alături de actori importanți, cu reprezentații atât în țară, cât și în străinătate. Dar numele şi l-a construit şi singur. Cum-necum, în anul în care ajunge deputat, Radu Beligan este “uns” director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, unde stă până în 1969, când schimbă fotoliul de director cu unul mai generos, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Revoluţia din 1989 îl surprinde pe aceeași poziție din care se retrage din viaţa politică pentru o lungă perioadă. Activitatea sa regizorală şi actoricească însă nu s-a întrerupt.

Din când în când afişa simpatii ciudate, cum a fost cea pentru Gigi Becali. În 2006, actorul l-a însoţit pe latifundiar la un meci de fotbal, FCM Bacău – Steaua. Cei doi s-au deplasat cu Maybach-ul lui Becali, au stat împreună în tribună, după meci s-au întâlnit cu Dumitru Sechelariu, preşedintele Bacăului pe-atunci.

Mai recent, în 2014, Radu Beligan şi-a arătat toată susţinerea pentru tânărul politician Victor Ponta. ”Îl susțin pe Victor Ponta pentru că țara aceasta are nevoie de un președinte tânăr și energic. Cred în tineri, doamnelor și domnilor”, a declarat Radu Beligan în clipul afișat chiar pe Arena Națională la lansarea campaniei lui Victor Ponta.

Desigur că se pune întrebarea cine nu e tânăr în comparație cu Radu Beligan, iar dacă acesta este un criteriu, de ce nu a susținut un alt candidat? Răspunsul îl aflăm parțial și din odele pe care artistul i le-a adus lui Nicolae Ceaușescu, citate în scrisoarea deschisă a domnului Andrei Pleșu către Radu Beligan: ”Ceaușescu era «cel care asculta respirația țării», «cel care a șters din dicționar cuvintele: oboseală, inerție, stagnare, nepăsare, imposibilitate», «cel care se odihnește de o muncă prin altă munc㻓.   

Carieră. Activitatea artistică

Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, a avut o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, „Doctor fără voie” de J. B. P. Molière, „Străini în noapte” de Eric Assous. A fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor – Piaţa Timpului, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti. În februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului, alături de actorul român în clasament regăsindu-se numeroase celebrităţi de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren şi Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.

Cele mai citite

Ucraina va primi un nou ajutor militar de 725 milioane de dolari de la SUA

SUA au anunţat luni un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari şi care include în special rachete...

Universitatea Cluj, aproape de o revoluție financiară! Banca Transilvania ar putea deveni noul investitor

Universitatea Cluj se află în pragul unei transformări semnificative, cu un posibil investitor important, Banca Transilvania, care ar putea asigura clubului un buget anual...

Fernando Caceres, investigat după moartea tragică a partenerei sale. Suspiciuni și acuzații grave

Fostul internațional argentinian Fernando Caceres este cercetat de autorități după ce partenera sa, Raquel Candia, a murit în urma unei căderi de la etajul...
Ultima oră
Pe aceeași temă