2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăInternaționalPetiție online pentru salvarea Muzeului Farmaciei

Petiție online pentru salvarea Muzeului Farmaciei

Aproximativ 1.500 de clujeni au semnat o petiție online, al cărei scop este salvarea unuia dintre cele mai originale muzee din România.

Este vorba de Muzeul Farmaciei, care ar urma să rămână fără sediu. Casa Hintz, în care funcționează Muzeul Farmaciei, a fost restituită moștenitorilor foștilor proprietari, care au cerut evacuarea secției de istorie a farmaciei care funcționează în subordinea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Purtătorul de cuvânt al Muzeului, Sanda Man, spune că instituția a primit o notificare de evacuare, prin care proprietarii clădirii își anunțau dorința de a evacua muzeul zilele trecute. Ea afirmă că această notificare nu poate fi pusă în practică, în condițiile în care în Muzeul Farmaciei se află obiecte aflate în patrimoniul național.

De asemenea, Sanda Man a declarat că, deocamdată, spațiul pus la dispoziție de Consiliul Local pentru depozitarea obiectelor este impropriu pentru păstrarea obiectelor.

Mai mult, directorul Muzeului, istoricul Carmen Ciongradi, este de părere că notificarea de evacuare este nepotrivită, câtă vreme autoritățile locale și-au manifestat dreptul de preemțiune, adică intenția de a cumpăra spațiile în care funcționează muzeul, în condițiile în care moștenitorii Casei Hintz doresc să vândă acest monument istoric. 

Un milion de euro pentru un imobil istoric

Potrivit unor surse din cadrul Consiliului Local, moștenitorii Casei Hintz, în care funcționează Muzeul Farmaciei, au cerut suma de un milion de euro. Primăria Cluj-Napoca ar dori să cumpere doar parterul și subsolul clădirii, pentru care moștenitorii solicită 3.000 de euro pe metrul pătrat, scrie ClujToday.ro.

La rândul său, primarul Emil Boc a declarat că ”există o hotărâre de Consiliu Local prin intermediul căreia ne-am manifestat intenția de a ne exercita dreptul de preemețiune”. Acest drept înseamnă un drept de preferință la vânzarea clădirii, adică, în mod concret, dacă proprietarii clădirii doresc să o vândă, ei trebuie să facă prima ofertă Consiliului Local, deoarece clădirea are statutul de monument istoric.

Primarul Emil Boc a adăugat că, în prezent, municipalitatea nu dispune de fondurile necesare pentru a cumpăra întreaga casă, ci doar spațiile efective în care funcționează în prezent muzeul.

În cazul în care reprezentanții administrației locale nu vor reuși să se înțeleagă cu moștenitorii Casei Hintz, Muzeul Farmaciei ar urma să fie mutat într-un alt imobil istoric, din centrul Clujului. Însă această soluție este criticată de specialiști, în contextul în care mobilierul vechi de sute de ani este încastrat în peretele Casei Hintz, iar clădirea are o poveste cu totul aparte.   

Farmacie de pe vremea lui Ștefan Bathory

Casa Hintz este una dintre clădirile reprezentative pentru vechiul Cluj. În acest imobil a fost deschisă o farmacie în anul 1573, de pe vremea lui Ștefan Bathory, ardeleanul care avea să ajungă unul dintre cei mai mari regi ai Poloniei. Farmacia deschisă în Evul Mediu a funcționat până în anul 1949, când a fost confiscată de comuniști. La parter funcționa oficina, locul unde erau vândute leacurile. La subsol se afla laboratorul, adică locul unde erau preparate leacurile, alifiile și pomezile, precum și un spațiu de depozitare. La etaj locuiau farmacistul, împreună cu familia, asistentul său și servitorii, iar podul era folosit pentru uscarea materiilor vegetale. Obiectele expuse în Muzeul Farmaciei provin, multe dintre ele, din colecția profesorului Julius Orient, care le-a donat Muzeului Ardelean în anul 1904.

Cele mai citite

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă