9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalFOTO. Un palat din Galați a ajuns o ruină, după 20 de...

FOTO. Un palat din Galați a ajuns o ruină, după 20 de ani de revendicări: Imobilul a supravieţuit bombardamentelor din cele două războaie mondiale, dar nu și indiferenţei primarilor de după 1990

Timp de două decenii, Palatul „Gheorghiu”, un impozant imobil, monument istoric, situat în centrul orașului, a fost scos de pe harta Galațiului. Din cauză că era revendicat în justiție și avea un statut juridic incert, municipalitatea nu a putut aloca fonduri pentru consolidări sau reparații și în toată această perioadă a ajuns în ruină. I-au trecut pragul cei care căutau lemne de foc și au furat tâmplăria, s-au ocupat de ziduri și hoții de cărămizi, dar au trecut pe aici și hoții de fier vechi, care au luat o parte din șinele metalice pe care se sprijineau planșeele de la etaj.

Tot ce a reușit să facă primăria a fost să închidă cu plase sudate accesul în clădire și să pună pe fațadă „bulina roșie”, care avertizează că este cu risc seismic ridicat. În 2015, pe trotuarul de lângă pereții palatului a fost construit un tunel pentru ca bucățile de tencuială și cărămizile desprinse să nu accidenteze trecătorii.

Construit pentru găzduirea elevilor săraci

Palatul „Gheorghiu” a fost construit în 1923-1925, pentru a găzdui 100 de elevi săraci. Simion Gheorghiu, președinte al Comitetului școlar al Liceului „Vasile Alecsandri”, a investit în ridicarea sa și mobilarea „Căminului elevilor secundari Simion Gheorghiu“ două milioane de lei și alte 3 milioane pentru a se finanța cazarea și hrana elevilor și cheltuielile de administrare a căminului. Imobilul cu două etaje era o construcție solidă, ce a și rezistat bombardamentelor din cele două războaie mondiale, care au pus la pământ aproape patru mii de case din Galați.

Structura de rezistență este din zidărie de cărămidă, bolțile sunt tot din cărămidă, iar planșeele de la etaj sunt din lemn, sprijinite pe șine de metal. În perioada interbelică, în spațiile de la parter funcționau braseria „Palace”, magazinul „Gioconda”, drogheria „Florența”. Se pare că la un moment dat Simion Gheorghiu ar fi vândut imobilul familiei Hagiamati. În 1951, palatul a intrat în proprietatea statului. În apartamentele de la etaj au fost mutați chiriași ai primăriei, iar în spațiile de la parter s-au amenajat un restaurant, agenția teatrală și Biroul de Turism pentru Tineret.

Primarii au vrut să demoleze monumentul istoric

După 1990, a început declinul. Ca majoritatea primăriilor din țară, Primăria Galați își rezuma atribuțiunile de proprietar al clădirii la încasarea chiriilor, fără să verifice starea clădirii care fusese înscrisă și în Lista Monumentelor Istorice. Prin 1994, fostul primar Eugen Durbacă, ex-PSM, ex-PDSR, ex-ALDE, în prezent deputat din partidul lui Daniel Constantin, a vrut să demoleze palatul, dar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a respins cererea de declasare din Lista Monumentelor Istorice.

„Prin calităţile plastice ale faţadei şi prin amplasamentul său, care marchează începutul rezervaţiei istorice de arhitectură a Străzii Domneşti, imobilul îşi justifică păstrarea statutului de monument istoric”, era răspunsul comisiei. Demersurile pentru demolare au fost reluate în 2003 de fostul primar PSD Dumitru Nicolae, care voia să construiască în locul său un sediu al municipalității, cu „Casa Cărții” la parter. Ministerul Culturii a respins și această cerere, impunând ca structura imobilului să fie refăcută cu obligația păstrării fațadelor.   

Lunga luptă din instanță

Între timp, Palatul „Gheorghiu” a fost revendicat de mai multe persoane. Mai întâi a revendicat un apartament din imobil Bogdan Iacob, un fost chiriaș care susținea că el cumpărase locuința, în contradictoriu cu Primăria, care susținea că acel contract fusese anulat. Valentina Gherghevici a solicitat retrocedarea susținându-și calitatea de moștenitor cu un act de adopție care fusese anulat de instanță. Altă cerere de restituire in integrum a „Palatului Gheorghiu” a fost depusă de Mihai Popleşanu, care susținea că este fiul Melaniei Caratanasis, care era sora lui Nicola şi Demonstene Hagiamati, cei care cumpăraseră imobilul. Melania, căsătorită cu Victor Popleşanu, a avut un fiu, pe Mihai Popleșanu, cel care a revendicat imobilul.

În aprilie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv acțiunea, iar Primăria Galați a redevenit proprietara Palatului „Gheorghiu” cu acte-n regulă după aproape două decenii de procese.

După 20 de ani

S-a ajuns la situația de acum în 20 de ani, dar între timp imobilul a ajuns o ruină. Primăria Galați a alocat 67.000 lei pentru expertizare, respectiv „stabilirea gradului de risc seismic şi a soluţiei de intervenţie în vederea consolidării imobilului”. După expertizare, ar urma să facă ceea ce îi recomandase Comisia Națională a Monumentelor Istorice în urmă cu 23 de ani, adică să construiască o nouă structură de rezistență a Palatului „Gheorghiu”, păstrând fațadele. Consiliul Municipal Galați a discutat de posibila viitoare destinație a palatului, muzeu de artă vizuală sau incubator de afaceri pentru IMM-uri.  

Cele mai citite

Ministrul belgian al Sănătății solicită UE să ia mai multe măsuri împotriva fumatului

UE are nevoie de mai multe inițiative pentru a combate consumul de tutun și pentru a crea un mediu sănătos axat pe prevenire, a...

Endrick, la doar 17 ani, are o iubită model. Momente inedite după Spania – Brazilia

Tânărul fotbalist Endrick, în vârstă de doar 17 ani, a reușit să strălucească din nou în tricoul naționalei Braziliei, de această dată într-un meci...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...
Ultima oră
Pe aceeași temă