Tinerii grupați într-o asociație din Oradea au gândit un concept original pentru a pune în valoare potențialul turistic al Parcul Natural Munții Apuseni. În această lună va fi organizat PadisFest, festival aflat la prima ediție, destinat tinerilor din județele Bihor, Alba și Cluj.
”Platoul carstic Padiș din Parcul Natural Apuseni ar putea fi zona cu cel mai mare potențial turistic din județul Bihor, atrăgând în prezent mii de turiști în fiecare weekend de vară. La nivelul județului se discută de mulți ani despre cum s-ar putea dezvolta durabil arealul astfel încât să atragă cât mai mulți turiști la nivel național și internațional. Momentan, în Padiș nu există un loc de campare cu condiții decente, iar o dezvoltare haotică a zonei ar putea amenința patrimoniul deosebit al rezervației naturale – vorbim de cel mai mare Parc Natural din România, care adăpostește numeroase peșteri cu formațiuni deosebite, inclusiv cel mai mare ghețar subteran din Europa, este printre ultimele platouri carstice împădurite din Europa și ascunde urși, lupi, plante carnivore și alte secrete”, spun organizatorii festivalului. Ei cred că dezvoltarea turistică nu trebuie în nici un fel să pună în pericol păstrarea acestor resurse naturale. ”Singura soluție pentru a păstra aceste bogății, dar a beneficia și de potențialul economic al Padișului este dezvoltarea turismului responsabil”, mai spun organizatorii PadișFest, reprezentanți ai Asociației Compas din Oradea.
Parcul Natural Apuseni, promovat cu ajutorul fotografiilor
PadișFest va face parte dintr-un proiect mai complex, intitulat „Zilele Parcului Natural Apuseni”. De-a lungul întregii veri, turiștii și localnici au fost invitați să participe la un concurs foto pe tema patrimoniului cultural și natural din Padiș și din comunitățile adiacente, de la Pietroasa, Boga și până pe Valea Arieșului. ”Vor fi binevenite contribuții de jurnalism fotografic, prin care dorim să înțelegem mai bine punctul de plecare: cum e viața în comunitățile din Parcul Apuseni, ce tradiții locale există care ar putea fi valorificate turistic? Care sunt problemele privind dezvoltarea durabilă a zonei? Cum se desfășoară turismul în Padiș și în Parcul Apuseni, cu bune și cu rele? Ce probleme dorim să rezolvăm și care sunt valorile pe care le apreciem și vrem să le multiplicăm?”, spun organizatorii.
Pentru a încuraja participarea la concursul foto, au fost deja organizate două workshopuri de fotografie în zona Padiș sub îndrumarea unor profesioniști, în lunile iunie și iulie. PadișFest va fi evenimentul-cheie al proiectului. Astfel, timp de un weekend, la mijlocul lunii august, vor avea loc evenimente artistice și de aventură în tot Platoul Padiș. Turiștii se vor putea bucura de aventură la Poiana Ponor, un concert instrumental la Cetățile Ponorului, căutarea-comorii pe un traseu turistic, precum și concerte de seară și o piesă de teatru. De-a lungul festivalului vor avea loc o serie de dezbateri legate de turismul responsabil în Padiș, la care tinerii vor fi invitați să își spună cuvântul și să intre în dialog cu agenții de turism din zonă.
PadișFest a atras deja sprijinul a peste 12 ONG-uri din Oradea, Cluj și Alba și speră să continue să încheie parteneriate.
Padișul este una dintre cele mai frumoase zone din România