În această seară, în cadrul Festivalului „George Enescu“ puteți asculta la Sala Palatului cea mai veche orchestră din Rusia, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, avându-l ca dirijor pe faimosul Yuri Temirkanov. Programul este compus tot din muzica unor celebri compozitori ruși, Ceaikovski și Șostakovici. Solist va fi violonistul Valeriy Sokolov.
Istoria primii orchestre simfonice din Rusia începe în anul 1882, când a fost înființată în baza Ordinului țarului Alexandru al III-lea, având calitatea de Cor al Muzicanților Curții. La începutul secolului XX, corul a interpretat poemele simfonice ”O viață de erou” și ”Așa grăit-a Zarathustra” de Richard Strauss, Simfonia Nr. 1 de Mahler și Simfonia a noua a lui Bruckner, ”Poemul extazului” de Scriabin și Simfonia Nr. 1 de Stravinsky, prima dată în Rusia. În 1921, orchestrei i-a fost pusă la dispoziție fosta Sală a Adunării Nobilimii și astfel s-a deschis prima filarmonică a țării. Împreună cu orchestra au apărut pe scenă mari dirijori și uriași muzicieni precum Șostakovici și Prokofiev. În 1918, orchestra a prezentat premiera Simfoniei clasice a lui Prokofiev, iar în 1926 – Simfonia Nr. 1 de Șostakovici.
În 1934, orchestra a obținut titlul „Orchestră onorată a Republicii”. Anul 1938 a reprezentat începutul perioadei cunoscute sub numele de „Epoca lui Mravinsky”, iar anii de lucru intens i-au oferit orchestrei un loc printre cele mai importante ansambluri din lume. În 1946, orchestra a avut primele concerte internaționale, și de atunci merge constant în turnee. O alianță unică și creatoare formată între Șostakovici și Mravinsky, căruia compozitorul i-a dedicat Simfonia Nr. 8. În acea perioadă, orchestra a continuat să lucreze cu dirijori și soliști de top. Printre dirijori îi menționăm pe Kondrashin, Zubin Mehta, Munch și Bruck. Printre soliști s-au numărat David Oistrakh și Yehudi Menuhin.
Din 1988 încoace, orchestra este condusă de Yuri Temirkanov. Recent, aceasta a fost clasată printre primele douăzeci de orchestre ale lumii (conform revistei Gramophone) și a avut turnee în Europa, Asia, America, participând și la prestigioase festivaluri muzicale având la pupitru dirijori de prestigiu și cântând alături de cei mai mari soliști.
Criticii scriu despre orchestră cu respect statornic. Publicația Le Figaro scrie: „Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg nu reprezintă numai gloria ce încununează cultura rusească, ci și cel mai bun reprezentant al Statului – astfel a fost sub domnia țarilor, sub conducerea sovietică, și rămâne astfel până astăzi… Temirkanov și membrii orchestrei au atins un asemenea nivel de înțelegere reciprocă încât aceștia par o prelungire a mâinilor sale… această orchestră a devenit un ambasador fundamental al școlii simfonice rusești pe plan mondial”.