Un nou concert de muzică de cameră marca SoNoRo Conac va avea loc sâmbătă, pe 22 august, de la ora 19.00, în Biserica evanghelică fortificată din Viscri, județul Brașov.
Programul serii va cuprinde piese de Johann Sebastian Bach (Invențiuni pentru vioară, violă și violoncel/violă, BWV787), Wolfgang Amadeus Mozart (Duo în si bemol major, KV424), Zoltan Kodaly (Intermezzo), Frank Bridge (Lament pentru două viole), Robert Fuchs (Terzetto pentru 2 viori și violă, op. 107), în interpretarea muzicienilor Alexandra Bobeico (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Christian Naș (violă).
Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în octombrie, în clădiri de patrimoniu precum: Casa Boema din Cluj-Napoca (7 septembrie 2015), Castelul Károlyi – Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015), Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva (10 septembrie 2015), Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad (11 septembrie 2015), Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București (13 septembrie 2015), Muzeul de Artă Timișoara – Palatul Baroc (octombrie 2015).
Biserica evanghelică fortificată din Viscri, comuna Bunești, județul Brașov, este cea mai veche biserică fortificată transilvaneană. A fost construită în secolul al XIII-lea, pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea, după care şi-a luat şi localitatea numele. Planul bisericii este simplu, cu o singură navă şi o absidă semicirculară pe latura dinspre răsărit.
Ansamblul bisericii evanghelice fortificate format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane și turn de poartă este monument istoric. Biserica a fost fortificată în secolul al XV-lea cu turnuri, bastioane și două ziduri de apărare. Cel mai interesant element al fortificaţiei este probabil drumul de apărare acoperit, pentru că în caz de atac putea face legătura între turnuri şi biserică. Materialele folosite la construirea cetăţii sunt: piatră amestecată cu cărămidă parţial tencuită, lemn şi acoperişurile din ţiglă.
Între anii 1970-1971 cetatea a fost restaurată, reconstruindu-se coridorul de apărare al bastionului de est. Au urmat lucrări de restaurare în anii ’90, iar din 1999 biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Despre SoNoRo Conac
În 2013, Asociația SoNoRo a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac –, care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Conacul Hodoni de lângă Timișoara.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.