12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInternaționalFilmul despre moartea procurorului Panait, prezentat la Berlin

Filmul despre moartea procurorului Panait, prezentat la Berlin

Fondatorul TIFF, Tudor Giurgiu, a realizat o peliculă inspirată din tragedia procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis din cauza presiunilor politice la care a fost supus.

Unul dintre cele mai așteptate filme românești va avea premiera în această seară la Festivalul de Film de la Berlin. Este vorba de lungmetrajul De ce eu?, în regia clujeanului Tudor Giurgiu, peliculă inspirată din tragedia procurorului Cristian Panait. La seara de gală de la Kino International, alături de regizor, se vor afla actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache și Alin Florea. Vor fi prezenți la eveniment și coscenarista Loredana Novak, producătoarea Oana Giurgiu, producătorul executiv Bogdan Crăciun, monteurul Reka Lemhényi, designer-ul de costume Andrea Szélyes, sunetiștii Florin Tăbăcaru și Alexandru Dumitru, asistenta de regie Adriana Itu. După proiecție, echipa va răspunde întrebărilor publicului.

O poveste cu implicații politice

Filmul este atât de controversat deoarece există acuzații legate de o posibilă implicare a premierului Victor Ponta, pe atunci tânăr procuror, în presiunile exercitate asupra lui Cristian Panait, procurorul care s-a sinucis după ce a refuzat să îl aresteze pe un alt magistrat, procurorul bihorean Alexandru Lele, care îl pusese sub acuzare pe fiul prefectului PSD de Bihor, Adrian Tărău. Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu este proiectat în secțiunea Panorama Special și a fost deja achiziționat de agentul de vânzări internațional Heretic Outreach. În cinematografele din România va rula din 27 februarie.

Cronici speciale în presa internațională

Filmul De ce eu?, inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, a atras atenția presei internaționale încă de la prima proiecție cu public de la Berlin. „Kafka ajunge în România postcomunistă“, scrie publicația americană „The Hollywood Reporter“, descriind filmul ca pe o amplă alegorie a țării în tranziție, „atractivă vizual și solid realizată“. „Un thriller politic românesc rar“, titrează Cineuropa.org, considerând că De ce eu? va avea un impact asupra spectatorilor români și a celor din fostele țări comuniste, afectate de corupția generalizată, și va contribui la schimbarea direcției în cinematografia română, care duce lipsă de filme de gen. Cotidianul german „Tagesspiegel“ scrie că „filmul capătă în cea de-a doua parte un caracter sumbru, dramatic, existenţial, care face actul de disperare din final credibil. Cristian, jucat de Emilian Oprea, crede în munca lui, i se dedică total. Cineva ca el ar fi, oriunde în lume, printre câştigători. Nu şi în România“. „Impecabil și atent la fiecare detaliu“, notează și renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Séance.ru. „De ce eu? le oferă spectatorilor imaginea sumbră a unei țări corupte, fără să-și piardă încrederea în puterea individului sau în cea a cinema-ului ca entertainment“, notează East European Film Bulletin.

„Giurgiu demonstrează încă o dată că este un artist persuasiv, De ce eu? împăcând atât cererile publicului larg (conflicte lucide, scene de sex, un ritm intens), cât și întrebările profunde legate de corupția morală, favorizându-le totuși pe acestea din urmă“. Protagonistul este jucat Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu. 

Cele mai citite

Studenții cer clarificări și bilete online

Alianța Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România atrage atenția asupra multiplelor situații neacoperite de legislația actuală, care afectează studenții Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

Incendiile din California forțează evacuarea a peste 100.000 de persoane

Locuitorii din zonele afectate de incendiile masive din California, SUA, au primit ordine de evacuare, în contextul extinderii rapide a flăcărilor. Potrivit oficialilor din Angeles...
Ultima oră
Pe aceeași temă