Patru dintre cele mai vechi scurtmetraje păstrate în Arhiva Națională de Film și alte 18 producții scurte premiate fac parte din programul ShortsUP Musicology, eveniment ce va avea loc sâmbătă, 27 februarie, și duminică, 28 februarie, începând de la 20.00, la Sala Radio din București.
Pe parcursul a două seri, spectatorii sunt provocați să descopere sinergiile dintre muzică și filme într-o serie de experimente vizuale și auditive. Readuse pe ecran într-o formă inedită, scurtmetrajele românești „Haplea“ (1927), „Divertisment de dansuri „(1930) „Gogulică CFR“ (1928) și „Bucureşti, oraşul contrastelor“ (1936) vor fi acompaniate live de 11 instrumente din Orchestra Symphactory, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Un crescendo de emoții calibrate pe fundalul vieții urbane din Bucureștiul interbelic va deschide programul ShortsUP în fiecare seară, de la ora 20.00.
A doua parte a programului Musicology este dedicată scurtmetrajelor care pun ritmul în rolul principal, fie că e vorba de musical-uri moderne cu atmosferă de Broadway, ca „Sub presiune“ (regia Kai Kuei-Chieh Hsu, SUA, 2015), ori filme experimentale ce explorează subcultura hip-hop-ului, ca „Aurul de sub imperiu“ (regia Emily Kai Bock, SUA, 2013). La finalul celor două seri de proiecție, publicul este invitat să aleagă cel mai bun film scurt muzical, care va fi răsplătit cu un premiu de 1.000 de euro în cadrul ShortsUP Audience Award, competiția care încurajează dezvoltarea diversității în producția și distribuția scurtmetrajelor. Musicology e un tribut adus muzicii ca parte importantă din viața noastră la orice moment, tradus pe ecran în povești clasice sau moderne de iubire, experimente pline de imaginație și călătorii fantastice.
„Musicalul a fost numit de multe ori fratele nostalgic al showului live, un gen cinematografic născut la început de secol XX în tinerele studiouri de film de la Hollywood care nu s-a desprins niciodată cu totul de spectacolele de pe Broadway. Astăzi simțurile noastre sunt antrenate să accepte foarte ușor convențiile în care muzica și imaginea pot interacționa. Dar faptul că imaginea înregistrată poate fi văzută în paralel cu sunetul înregistrat a fost în anii ’20 o revelație pentru producători și creatori și o sursă de uimire pentru public“, explică Alexandra Safriuc, selecționer de film ShortsUP Musicology.
În afara sălii de cinema, spectatorii vor intra în atmosfera ShortsUP printr-un silent cinema în care vor putea asculta, la căști, testimoniale provocatore despre muzică, dar și printr-o instalație interactivă unică ce îmbină senzorii grafici cu video mapping-ul și sunetul, creată de OnScreen.