Începe, la București, Festivalul Național de Teatru. Pe lângă cele mai bune producții ale stagiunii trecute, puteți vedea și o serie de expoziții dedicate unor nume importante din teatrul românesc.
Diversitatea expoziţiilor din actuala ediţie a Festivalului Naţional de Teatru este o oglindire a mozaicului atât de colorat al plajelor de manifestare din lumea artelor plastice. Veţi regăsi în cele 10 expoziţii-eveniment oferite publicului larg pe toată durata festivalului fotografia, obiectele decorative, grafica, instalaţiile tridimensionale, arta media, scenografia, afişul. Lumea artelor frumoase legată de fenomenul teatral se dilată pe zi ce trece, explorând zone până mai ieri străine universului plastic.
Pe lângă cele patru expoziţii de instantanee şi fotografii inedite dedicate memoriei teatrului românesc în care organizatorii propun readucerea în amintire a unor mari nume ale scenei, precum Gina Patrichi, Amza Pellea, Ştefan Iordache, George Constantin sau cea dedicată lui Gellu Naum la 100 de ani de la naştere, este adusă în faţa publicului şi contemporaneitatea, printr-o serie de evenimente expoziţionale care să dezvăluie faţete noi, proaspete, neştiute ale artiştilor de lângă noi.
Astfel, spectatorii ce vor trece prin foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti vor avea ocazia să intre în universul mai puţin cunoscut, personal, al regizorului Silviu Purcărete printr-o expoziţie de fotografii realizate de acesta în anii din urmă, găzduită de Naţionalul bucureştean. De altfel, deschiderea ediţiei 2015 a Festivalului Naţional de Teatru se va face în „Lumea lui Purcărete“ – un univers complex, inedit, ce prinde contur din alăturarea a peste 70 de fotografii oferite de cunoscutul regizor român şi expuse acum în premieră absolută.
„Această expoziţie de fotografie este provocarea pe care v-o lansez. Poftiţi în «Lumea lui Purcărete»! Dramatică, tensionată, subtilă, dezirantă, poetică, fragilă, voluptoasă. Plină de detalii şi de povești fabuloase. El priveşte în jur cu uimire şi cu smerenie. Fotografiile seducătoare ale lui Silviu Purcărete şoptesc câte ceva din Povestea unui mare artist“, spune Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru.
Măiestria de grafician şi caricaturist a actorului Horaţiu Mălăele este deja internaţional cunoscută şi confirmată. Participarea sa în Festivalul Naţional de Teatru cu expoziţia „Graficaturi“ este un atu valoros pe care numai un artist de o asemenea forţă şi acurateţe îl poate conferi unui eveniment. La el gândul devine esenţă şi esenţa linie. Tehnica rapidă şi precisă a graficii sale va putea fi admirată în colecţia de nuduri şi portrete expuse publicului în foaierul Teatrului Naţional din Bucureşti.
Vernisajul expoziţiei „Graficaturi“ va avea loc duminică, 25 octombrie, ora 13.30, în foaierul sălii Studio a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale“ din Bucureşti.
Expoziţia „Comedia Remix“, realizată cu colaborarea Teatrului de Comedie din Bucureşti, îşi propune o reconstituire a istoriei acestui teatru, permanent îmbogăţită de prezenţa, în timp, a unor personalităţi marcante ale scenei. O privire din perspectivă contemporană, în beneficiul publicului de azi. Expoziţia „Comedia Remix“ va fi deschisă pe toată durata Festivalului Naţional de Teatru în foaierul Teatrului de Comedie, Sala „Radu Beligan“.
O uşă imaginară se va deschide spre universul scenografic prin expoziţiile „Rădăcini“ şi „Libertate“, care reprezintă o reconstituire a standului României la Cvadrienala de scenografie de la Praga din 2015 şi care va putea fi vizitată la Teatrul Odeon.
Ediţia din iunie a Cvadrienalei a avut ca temă principală „Share space: Music Weather Politics“, reunind 78 de ţări. România a răspuns acestor provocări artistice prin două inițiative: mai întâi „Rădăcini“ – expoziţie care prezintă o succesiune de imagini de copaci legendari din ţara noastră și fascinanta lor poveste. Fotografiaţi în timpul nopţii şi filmaţi în timpul zilei cu un aparat fix în mişcare, copacii au fost obiectivul artistic al unei acţiuni desfăşurate vreme de doi ani. Vernisajul expoziţiilor „Rădăcini“ şi „Libertate“ va avea loc duminică, 25 octombrie, ora 13.30, în foaierul Sălii Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti.