Jurnalistul și scriitorul Marian Coman a prelucrat teme din basmele românești și din mitologia traco-dacică pentru a crea personajele din romanul său.
Unul dintre cei mai talentați jurnaliști din presa locală a decis să renunțe la tirania actualității pentru a plonja în universul fantasy. Jurnalistul și scriitorul Marian Coman a pregătit o trilogie fantastică, inspirată din folclorul românesc. După lansarea de la Târgul de Carte Gaudeamus, el a ajuns în Cluj-Napoca și la Sibiu pentru a-și prezenta romanul intitulat ”Haiganu. Fluviul Șoaptelor”. Azi, el își va prezenta primul volum din trilogia fantasy la Târgu-Mureș, la Librăria Diverta din Mureș Mall, iar mâine va fi prezent la Sfântu Gheorghe. Prezentarea de azi face parte dintr-un turneu pe care autorul îl face prin 22 de oraşe din România. Intrarea este liberă. Noua carte a lui Marian Coman apare la exact 10 ani de la debutul editorial cu ”Nopți albe, zile negre” (Tritonic, 2005) și este primul volum publicat de HAC!BD, editura care a impus pe piața românească benzile desenate prin revistele HAC! (Harap Alb continuă) și TFB (Tinerețe fără bătrânețe). De altfel, acțiunea cărții are loc în același univers în care se desfășoară și aventurile din benzile desenate ”Harap Alb continuă”, în condițiile în care Marian Coman este unul dintre scenariștii revistei.
Un zeu decăzut și un copil cu puteri miraculoase
Aflat la granița dintre fantasy și horror, ”Fluviul șoaptelor” dezvăluie fascinanta întâlnire dintre un zeu decăzut și un copil cu puteri miraculoase, iar romanul este prima parte dintr-o serie ce-l are în centru pe Haiganu, singurul dintre Cei Mari ce colindă prin lume.
”Haiganu. Fluviul Șoaptelor” metabolizează elemente din mitologia traco-dacă și din folclorul popular pe care le transformă în ceva cu totul nou. Volumul este ilustrat de graficianul Andrei Moldovan, din Cluj-Napoca. “Fluviul Șoaptelor vă va purta alături de copii și zei, de vrăjitori și animale fantastice, de monștri morali și monștri fizici, într-o lume ficțională în care Marian Coman lucrează cu ceea ce știți din alte povești pentru a construi una nouă, surprinzătoare”, apreciază criticul Cătălin Badea-Gheracostea, pe coperta romanului.
Lumea din povestea lui Haiganu adăpostește Ordisia, marele Imperiu al Brâului de Piatră, dar și stepe pustii străbătute doar de nomazii ce-și călăresc semețele antilope de fistic ori orașe-cetate și regate conduse după datina vechilor regi. La Kaga-Krata, Ziraxes ascunde planuri necurate, în vreme ce, aproape de Giradrigas, căpcăunul Dekibalos în fruntea Armatei Orfanilor visează să stăpânească lumea. Plecat de la marele templu din Korganon, un profet vestește că un zeu umblă prin lume, în carne și oase, iar Zourazi, copilul, e pe cale să-l întâlnească. Ce se ascunde în spatele profeției și cine trage cu adevărat de ițele lumii, câtă putere se poate aduna în sângele unui pui de vrăjitor și cum de poate fi pedepsit un zeu ce poate privi până la capătul timpului, iată câteva din întrebările la care cititorii vor căuta răspunsuri pe măsură ce vor păși în lumea lui Haiganu, create de jurnalistul brăilean Marian Coman.
De la lumea basmelor la cea a romanelor fantastice
”Cu Fluviul Șoaptelor, Marian Coman trece de la tradiție la modernitate, transformă basmul în fantasy și prin asta se situează pe harta mondială a literaturii de gen. Partea cu adevărat bună e că Marian Coman este un scriitor foarte talentat și ne reprezintă la cel mai înalt nivel”, crede scriitorul Michael Haulică. Scriitor și jurnalist, Marian Coman este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science-Fiction. A scris volumele ”Nopți albe, zile negre”, ”Testamentul de ciocolată”, ”Teoria flegmei. Apel la mitocănie” și ”Fingers and other fantastic stories”, iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. În prezent este unul dintre scenariștii revistelor profesioniste de bandă desenată ”Harap Alb continuă” și ”Tinerețe fără bătrânețe”. Noul său roman, ”Haiganu. Fluviul șoaptelor”, a fost lansat săptămâna trecută la Târgul de carte Gaudeamus.
”În urmă cu un an m-am lăsat de job și am stat acasă. Mai bine de jumătate din carte sau undeva pe la jumătate e scrisă în ultimul an, prima parte fiind scrisă în cei doi ani în care și lucram într-o redacție”, spune Marian Coman, care consideră că sacrificiul personal a fost util, deoarece după o zi întreagă de lucru cu textele de ziar, în momentul în care ajungea acasă dorea să stea cât mai departe de masa de scris. Însă pentru că microbul jurnalismului i-a intrat prea mult în sânge, Marian Coman continuă să facă, de două ori pe săptămână, o emisiune la o televiziune locală și să contribuie la realizarea ziarului Obiectiv de Brăila.
Marian Coman îmbină pasiunea pentru literatură cu cea pentru jurnalism