21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInternaționalCLUJ. 12 regizori vor concura pentru marele premiu al TIFF

CLUJ. 12 regizori vor concura pentru marele premiu al TIFF

 

Festivalul de film de la Cluj oferă unul dintre cele mai râvnite trofee din cinematografia europeană.  Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania aduce o competiție extrem de strânsă. Șase regizori debutanți și șase aflați la al doilea film intră anul acesta în cursa pentru trofeele TIFF. Festivalul va avea loc între 30 mai și 8 iunie, la Cluj-Napoca. Cele 12 filme înscrise în Competiția oficială TIFF din acest an, competiţie dedicată cineaștilor aflați la începutul carierei, vin din țări precum Iran, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Norvegia, Italia, Tanzania, Bulgaria, SUA, Spania, Polonia şi România. Filmul românesc intrat în competiție, “Quod erat demonstrandum”, este o peliculă alb-negru regizată de Andrei Gruzsniczki.

„Ce m-a interesat atunci când am asamblat competiția TIFF-ului din acest an au fost diversele forme de extremism – vizual sau narativ – la care au recurs regizorii celor 12 filme din selecție. Nu e vorba aici de şoc sau de provocare de dragul provocării, ci de ambiția de a spune o poveste originală sfidând convențiile sau cărările bătute”, a declarat directorul artistic TIFF, criticul de film Mihai Chirilov. „Câte filme ați mai văzut care să aibă drept protagonist un afro-american albinos şi care, deşi ficțiune, să-ți dea impresia că urmăreşti un documentar? Cât de greu e să ții un film în doar două personaje, cu unitate de timp şi de spațiu, şi să nu cazi în teatru filmat? Te mai poți trezi la viață atunci când te îngrijeşti de morți? Ce vede o oarbă? Ce aude o surdomută? Cum visează un câine? Care e prețul acceptării propriei sexualități? Cum se mai poate vorbi astăzi despre comunism, când lumea pare să se fi săturat de subiectul ăsta? De ce poate fi în stare un cuplu care şi-a pierdut copilul pentru a-şi regăsi echilibrul pierdut? Și nu în ultimul rând: dacă timpul şi spațiul ar fi ca o bandă Moebius, cum ar arăta ele într-un film?”, a adăugat Mihai Chirilov.

Povestea care formează baza filmului românesc de la TIFF 2014

“Quod erat demonstrandum”, o producție ICONproduction distinsă cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Roma și proiectată la New Directors/New Films din New York, are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului Comunist Român. Acest film îi are în distribuție pe actorii Sorin Leoveanu, Ofelia Popii și Florin Piersic Jr. Cineastul Andrei Gruzsniczki a mai regizat filmul „Cealaltă Irina” (2009). Tot în comunism, începe și povestea „copilului deceniului” din filmul “Viktoria”, o co-producție Bulgaria-România (Mandragora), peliculă selecționată la festivalurile Sundance și Rotterdam.

listă

Competiţia oficială
TIFF 2014

1. Câinele / Paat, r. Amir Toodehroosta (Iran)

2. Ce-am avut mai de preț / Everything We Loved, r. Max Currie (Noua Zeelandă)

3. Natură moartă / Still Life, r. Uberto Pasolini (Marea Britanie)

4. Orbire / Blind, r. Eskil Vogt (Norvegia)

5. Peștele și pisica / Fish and Cat, r. Shahram Mokri (Iran)

6. Quod erat demonstrandum, r. Andrei Gruzsniczki (România)

7. Stockholm, r. Rodrigo Sorogoyen (Spania)

8. Umbra albă / White Shadow, r. Noaz Deshe (Italia – Germania – Tanzania)

9. Viktoria, r. Maya Vitkova (Bulgaria – România)

10. Vis-à-vis, r. Nevio Marasović (Croația)

11. Vocea celor neauziți / La voz de los silenciados/ The Voice of the Voiceless, r. Maximón Monihan (SUA)

12.Zgârie-nori suspendați / Floating Skyscrapers / Plynace wiezowce, r. Tomasz Wasilewski (Polonia)

TIFF este cel mai important festival de film din România

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă