15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCând arta cinematografică întâlneşte arta culinară

Când arta cinematografică întâlneşte arta culinară

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară, eveniment dedicat filmului și bucătăriei din Balcani, va avea loc anul acesta, în perioada 20-28 august, la Craiova și în Portul Cultural Cetate.

„Povești urbane din Balcani”, tema acestei ediții, adună sub aceeași umbrelă peste 30 de filme – lungmetraj, scurtmetraj și documentare – și un simpozion.

“Deși țările balcanice păreau condamnate la ruralism, Agatha Christie și Graham Greene au fost fascinați de peisajul și fauna umană ce popula Orient Express-ul în drumul spre Paris de la Istanbul prin București și Belgrad. În ultimii ani, creațiile lui Theo Angelopoulos și Nuri Bilge Ceylan au oferit imagini ale Greciei sau ale Istanbulului diferite de cele turistice. La fel și filmele Noului Val Românesc, care au dezvăluit un București nefardat. Există așadar și un peisaj citadin balcanic, mai mult sau mai puțin pitoresc, încărcat de tensiune și personalitate”, spune Marian Țuțui, directorul artistic al Divan Film Festival.

La Craiova, proiecțiile vor avea loc în aer liber, în Centrul Vechi, sâmbătă și duminică, -20-21 -august, după care festivalul se va desfășura, în continuare, pe malul Dunării, în pitorescul Port Cultural Cetate. Ca în fiecare an, vor avea loc și multe demonstrații culinare. Printre filmele care vor ilustra tema din acest an se numără două comedii spumoase, câștigătoare a mai multor premii, dar și adevărate succese de box-office la vremea lansării lor: „Bal-Can-Can”, regia Darko Mitrevski, și „Parada”, regia Srdjan Dragojević.

„Bal-Can-Can”, o comedie neagră plină de aventuri și suspans, ne poartă într-o călătorie prin lumea interlopă din Balcani, -de-a lungul căreia un dezertor din armata macedoneană împreună cu fratele lui de sânge caută o bunică moartă, înfășurată într-o carpetă furată. După ce a urmărit o înregistrare plină de violență a paradei gay eșuate din Belgrad, în 2001, regizorul sârb Srdjan Dragojević a hotărât că trebuie să atace acest subiect. „Parada” a fost filmat abia în 2010 și abordează problema homofobiei balcanice într-o cheie comică: niște veterani de război din regiune ajung să asigure securitatea unei parade gay din capitala Serbiei.

În Serbia, Croația, Slovenia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, care la un loc numără mai puține cinematografe decât Londra, „Parada” a adus în cinematografe peste 500.000 de spectatori. Cu toate acestea, într-un interviu acordat în 2012 publicației britanice The Guardian, regizorul Srdjan Dragojević se declara sceptic în ceea ce privește schimbarea atitudinii sârbilor față de homosexuali, în timp Ante Tomić, un critic de film croat, găsea o explicație în faptul că oamenii au fost atrași în număr atât de mare la cinema datorită “miștoului” pe care filmul îl face față de atitudinea macho balcanică, heterosexualitatea bine determinată a locuitorilor acestui spațiu, precum și de frica ridicolă față de gay.

„Parada” a câștigat trei premii la Festivalul de Film de la Berlin, în 2012, printre care Premiul Publicului.  

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă