Clujul se pregătește pentru debutul unuia dintre cele mai frumoase festivaluri din această regiune a Europei, Jazz in the Park.
La ediția din acest an au confirmat participarea artiști renumiți, care vor veni la Cluj cu proiecte muzicale personale. Printre aceștia se numără basistul lui Santana, Benny Rietveld, dar și pianistul lui Adele, Neil Cowley.
Festivalul Jazz in the Park va începe pe 27 iunie. Cel mai important concert va fi și singurul cu bilete de intrare. El va fi susținut de Teodora Enache și de Benny Rietveld Quintet, proiectul personal al basistului lui Santana. Acest concert va avea loc în curtea Muzeului de Artă. Însă cele mai multe evenimente vor avea loc pe plaja de pe malul Someșului Mic din cartierul Grigorescu, precum și în Parcul Central.
„Teodora Enache, una dintre vocalistele din prima ligă a jazzului românesc, va concerta în deschiderea festivalului Jazz in the Park împreună cu basistul și directorul muzical al trupei Santana, Benny Rietveld. De nouă ori laureat al premiilor Grammy ca basist, autor de muzică de film și producător muzical, Benny Rietveld va concerta împreună cu Manu Koch (claviaturi), Allen Won (saxofon), Ren Martin-Doike (violă), Ray Yslas (percuție). Teodora Enache a mai cântat la Jazz in the Park în 2014, iar de atunci a rămas o prietenă a festivalului”“ spun organizatorii Jazz in the Park.
Nume cu greutate
vor urca pe scenă
La festivalul clujean vor participa și alte nume importante, precum pianistul lui Adele, care va veni, de asemenea, cu un proiect personal, Neil Cowley Trio, dar și Benjamin Kolloch Quartet sau Susan&Martin Weinert. Aproape toate concertele vor fi gratuite.
Organizatorii Jazz in the Park au anunțat și ultimele trupe care au fost confirmate recent și care vor urca pe scena din Parcul Central. „Este vorba despre AaRON, duo-ul de pop-rock din Franța care se bucură de succes în mai multe țări din Europa și care va concerta în premieră în România. Trupa AaRON trebuia să concerteze la Picnic in the Park, pe 14 mai, dar concertul a fost reprogramat pentru Jazz in the Park, în urma unor probleme cu zborul spre Cluj. La Jazz in the Park vom mai avea ocazia să ascultăm Neil Cowley Trio, renumit pentru interpretările live dinamice care captează atenția, care vine la Cluj cu un proiect personal al pianistului artistei Adele. Benjamin Kolloch Quartet abordează swing, cool jazz și hardbop, în timp ce Susan & Martin Weinert vin cu influențe jazz-funk-rock-electric, dar și cu balade emoționante“, spun organizatorii festivalului clujean.
Muzica clasică are
scena ei aparte
În cadrul festivalului Jazz in the Park va fi amplasată o scenă dedicată muzicii clasice. Aici vor concerta cinci muzicieni clujeni, foști colegi de clasă la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță“ din Cluj-Napoca, absolvenți ai promoției ’98-’99.
Este vorba despre pianistul Bogdan Vaida, fratele directorului festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida, violonista Ioana Cadar-Freisinger, solista Operei Române din Cluj-Napoca, mezzosoprana Iulia Merca, pianista Nicoleta Ion, care va concerta împreună cu fiica ei, Leandra Constantinescu, și tenorul Tiberius Simu, de la Opera Română din Cluj-Napoca.
„Credem foarte mult în valorile locale și ne face deosebită plăcere să reunim pe aceeași scenă cinci foști colegi, prieteni, muzicieni talentați, după mai bine de 16 ani de la absolvirea liceului. Păcat că nu se întâmplă astfel de acțiuni mai des. Repertoriul lor va arăta că muzica clasică este pentru oricine, va fi amuzant, interactiv și integrat în atmosfera relaxantă și prietenoasă de la Jazz in the Park“, spune directorul festivalului, Alin Vaida.
Pianistul clujean Bogdan Vaida este stabilit de peste 15 ani în Freiburg, Germania. Absolvent al Liceului de Muzică „Sigismund Toduță“ din Cluj și apoi al Hochschule für Musik în Freiburg, Bogdan Vaida este unul dintre cei care au inspirat conceptul Jazz in the Park în Cluj, contribuind la direcția în care festivalul s-a extins în anii următori. A concertat în 2013 și 2015 la Jazz in the Park și este promotorul și curatorul secțiunii de muzică clasică din cadrul festivalului.
Ioana Cadar-Freisinger este solistă consacrată și muziciană activă în diferite formații de muzică de cameră. Din septembrie 2015, ea conduce Școala de Muzică din Leer, Germania. Mezzosoprana Iulia Merca este solistă a Operei Române din Cluj-Napoca. Pianista Nicoleta Ion locuiește în Hanovra, Germania. Fiica ei, Leandra Constantinescu, de 9 ani, este elevă în cadrul programului de promovare a copiilor supradotați muzical la Academia de Muzică din Hanovra, Germania. Tiberius Simu este tenor și regizor la Opera Română din Cluj-Napoca. În prezent este asistent doctorand la Facultatea de Canto și Artele Spectacolului a acestei instituții.