Cartea, un proiect al Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, a fost distribuită gratuit participanţilor la târg.
Conţine poveşti şi aspiraţii ale unor copii din Deltă, cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani. Aceasta este completată cu proză scurtă semnată de Lavinia Branişte, Andrei Crăciun, Florin Iaru, Aurora Liiceanu, Bogdan Răileanu, Cristian Teodorescu, autori consacraţi care iubesc Delta şi care au acceptat să contribuie la această operă colectivă.
Pornit cu denumirea generică de „Poveştile şi aspiraţiile Deltei”, proiectul a fost derulat de Asociaţia Ivan Patzaichin, în parteneriat cu Editura Vellant şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea şi a inclus copii din localităţile C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Chilia Veche, Crişan, Dunavăţu de Jos, Jurilovca, Letea, Mahmudia, Maliuc, Mila 23, Murighiol, Partizani, Periprava, Plopu, Sarinasuf, Sulina, Tulcea.
„Sunt un liant care a reuşit să adune nişte oameni deosebiţi, o echipă deosebită, care a lucrat la această carte şi, nu în ultimul rând, o parte dintre cei prezenţi acum aici, cei care au scris această carte”, a declarat Ivan Patzaichin, la lansare.
Cristian Teodorescu, coordonatorul volumului, a afirmat că ideea proiectului i-a aparţinut Alinei Jantea, coordonatoarea proiectului derulat de Asociaţia Ivan Patzaichin.
Când acum aproape doi ani Alina mi-a dat un telefon să spună ‘dom’ne, ce ar fi dacă am sta de vorbă cu copiii din Deltă şi poate facem o carte scrisă de ei?’, am fost încântat, după care (…) ne-am dus, pe la începutul verii, în Deltă să ne întâlnim cu copiii. (…) Copiii zgândăriţi cu multă dibăcie pedagogică de Alina au început să ne trimită proze şi după ce am făcut noi o selecţie, a ieşit prima parte, cea esenţială, a acestei cărţi. Apoi au venit şi Florin Iaru, şi Bogdan Răileanu, şi Aurora Liiceanu – care e moartă după Deltă – şi uite aşa a apărut această carte”, a declarat Cristian Teodorescu.
Scriitorul Florin Iaru, participant cu o proză scurtă la volum, a spus că s-a bucurat foarte mult să vadă că în România „există copii care scriu”.
„Dacă ei scriu înseamnă că şi citesc. Nu ştiu cât citesc, dar asta înseamnă că şi citesc, fiindcă nu poţi să cânţi muzică dacă nu o auzi, aşa, nu poţi să scrii o poveste dacă nu citeşti o poveste. Şi mi-a plăcut foarte mult că ei au înţeles un lucru pe care mulţi scriitori aproape profesionişti nu-l înţeleg”, a spus Iaru.
Coordonatoarea proiectului, Alina Jantea, a declarat că povestea proiectului a început cu mai mult timp în urmă iar acum s-a concretizat într-o carte cu poveşti scrise de copii, cu poveşti despre viziunea lor.
„Povestea proiectului a început cu ceva vreme în urmă, atunci când ne gândeam cum să-i facem pe copiii din Deltă să ne arate care sunt aspiraţiilor lor, dar să ne facă şi un fel de ghid de utilizare a Deltei din punctul lor de vedere şi am aruncat năvodul şi am prins câţiva copii care au fost absolut minunaţi. Acum avem o serie de poveşti şi aspiraţii, dar după ce am primit nişte povestiri minunate, dintre care una se numea ‘Comoara din Deltă’, ni s-a părut că de fapt asta este ce avem noi aici: avem o comoară – copiii cu viziunea lor. Şi aşa s-a născut această carte”, a afirmat Alina Jantea.