15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRăzvan Rădulescu, recompensat la Bruxelles cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

Răzvan Rădulescu, recompensat la Bruxelles cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

Scriitorul şi scenaristul român Răzvan Rădulescu a fost recompensat joi seară, la Bruxelles, cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, datorită romanului „Teodosie cel Mic”, distincţia aducându-i 5.000 de euro şi prioritate la traducere în cadrul programului Cultura, potrivit Newsin.

Alături de el, au fost premiaţi alţi zece autori: Raquel Martínez-Gómez (Spania), Jean Back (Luxemburg) , Iris Hanika (Germania), Peter Terrin (Belgia), Myrto Azina Chronides (Cipru), Adda Djørup (Danemarca), Tiit Aleksejev (Estonia), Riku Korhonen (Finlanda), Goce Smilevski ( Macedonia) şi Natasa Kramberger (Slovenia).

Cei 11 câştigători au primit distincţiile, în cadrul unei gale desfăşurate la Teatrul Regal Flamand din capitala Belgiei, de la comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou.

Premiul UE pentru Literatură, aflat anul acesta la a doua ediţie, a fost iniţiat de Comisia Europeană, pentru a promova diversitatea culturală şi dialogul intercultural pe continent.

În vârstă de 40 de ani, Răzvan Rădulescu a absolvit Facultatea de Limbi Străine şi Academia de Muzică din Bucureşti. A mai scris romanul „Viaţa şi faptele lui Ilie Cazane”, care, ca şi „Teodosie cel Mic”, a fost publicat la Polirom.

Rădulescu este familiar cinefililor pentru scenariile mai multor filme de succes, printre care „Marfa şi banii”, „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, „Moartea domnului Lăzărescu” (toate trei scrise în colaborare cu Cristi Puiu), „Hârtia va fi albastră (în colaborare cu Alexandru Baciu şi Radu Muntean) şi „Felicia, înainte de toate”, la acesta din urmă fiind şi regizor, alături de Melissa de Raaf.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă